Η νέα βουλή δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τον ελληνικό λαό. Το πρώτο μέλημα ήταν η ψήφιση των επαχθέστατων μέτρων καλώντας στην ουσία τους φτωχούς Έλληνες να πληρώσουν αυτά που ζητούν οι δανειστές, από εισοδήματα ήδη άγρια κουτσουρεμένα. Και ο στόχος ποιος είναι;

Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς, το δημόσιο χρέος της χώρας το 2016 προβλέπεται να σκαρφαλώσει στα 333,5 δις ευρώ ή στο 192,4% του ΑΕΠ από τα 315,8 δις που θα είναι στο τέλος του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμερίζοντας το κατά κεφαλήν φτάνουμε κάθε Έλληνας να χρωστά 30.138 € το 2016, από 28.709 € το 2015, δηλαδή σε ένα χρόνο θα έχουμε χρεωθεί 1.609 € επιπλέον ο κάθε ένας μας και βέβαια το κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο.

Όλα αυτά μετά από τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν τα περισσότερα χωρίς καν να περάσουν από την βουλή γιατί ήδη έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη βουλή.

Το τοπίο όπως αποδεικνύεται είναι θολό, αλλά οι πολιτικοί μας περί άλλων τυρβάζουν… όπως ακούγεται από τις προγραμματικές δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 48 προαπαιτούμενα βυθίζουν την οικονομία σε χειρότερη ύφεση, το λέει και το Δ.Ν.Τ.

Όλα αυτά τα μέτρα υποτίθεται ότι κοστολογούνται και μεταφράζονται σε αριθμούς και μάλιστα σε ποσά δισεκατομμυρίων, όπως π.χ. η μεταρρύθμιση του καθεστώτος Φ.Π.Α που υποτίθεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία 2.195 δισεκατομμύρια . Η μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης για πάνω από 30.000 € εισοδήματα, η αύξηση από 26% σε 28% στα εισοδήματα των νομικών προσώπων, η αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες από 85% το 2014 σταδιακά στο 100% μέχρι το 2017, η αύξηση των συντελεστών από νοίκια μέχρι και 35% και άλλα πολλά κοστολογημένα….

Υπάρχουν και τα μη κοστολογημένα μέτρα όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η υπερφορολόγηση των αγροτών και η αύξηση της προκαταβολής σταδιακά στο 100%, ακόμη και η αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης μισθών και συντάξεων.

Μέτρα φωτιά λοιπόν για τον απλό λαό για το λαϊκό εισόδημα με κύριο στόχο τους μισθούς και τις συντάξεις, με γνωστό το αποτέλεσμα… ότι κόβεται από το λαϊκό εισόδημα, λείπει από την επαγγελματική τάξη των εμπόρων, των καταστηματαρχών, των βιοτεχνών, των εστιατόρων, κ.λ.π. με αποτέλεσμα το νέο κύμα απολύσεων, ανεργίας, φτώχειας και μεγάλης ύφεσης.

Το θράσος βέβαια αμέτρητο, αναγνωρίζοντας όλοι, από κυβέρνηση μέχρι δανειστές ότι η ύφεση θα είναι πρωτοφανής και θα αγγίξει το 4%.

Όμως τα μέτρα εφαρμόζονται επί του ‘‘πτώματος’’ της ελληνικής οικονομίας αλύπητα. Στο μισό και το επίδομα θέρμανσης από το 2016. Έτσι για να μην ζεσταθεί ούτε φέτος ο Έλληνας που η τιμή του πετρελαίου θα είναι περίπου στα 85 λεπτά το λίτρο.

Πραγματικά χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια ανικανότητας για να καταφέρουν όλα τα παραπάνω οι διαχειριστές της εξουσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και εκεί έξω που κατευθύνουν τις τύχες μας.

Ζητούν από τον φτωχοποιημένο λαό 19,9 δις άμεσους φόρους και 24,8 δις έμμεσους, με στόχο μόνο 2 δις αποκρατικοποιήσεις και μειωμένες πρωτογενείς δαπάνες 214 εκατομμύρια. Δηλαδή το ‘‘κάρο’’ το σέρνει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο έμπορος και εντέλει η ‘‘κακοποιημένη’’ μεσαία τάξη.

Περισσότερα από 30.000 ραβασάκια σε αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 προκαταβολή από το 27,5% στο 55% έχουν αναρτηθεί αναδρομικά, αλλά και σε άλλους πολίτες έτσι για αρχή.

Αυτά τα δείγματα μέτρων που αναφέρθηκαν, μόνο φτώχεια και ανεργία προκαλούν επιπλέον αυτής που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Κατάφεραν ένα και μόνο ένα δείκτη να ανεβάζουν, τον δείκτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έφτασε στα 72 δις με προοπτική να φτάσει πολύ σύντομα τα 90 δις, γιατί η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει τελειώσει προ πολλού.

Αυτή η βουλή έχει υποχρέωση να θέσει προ των ευθυνών τους, τόσο την κυβέρνηση, όσο και το διευθυντήριο των Βρυξελών, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να περάσει άλλους ‘‘κατοχικούς χειμώνες’’.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης