Ήταν μια βραδιά ζεστή, καλοκαιρινή κι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φίλοι του αείμνηστου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου και της μεγάλης πολιτικής οικογένειας προσήλθαν στην εκδήλωση – δεξίωση που διοργανώθηκε στον καταπράσινο κήπο της ιστορικής οικίας. Στο Καστρί, δώδεκα χρόνια μετά, η κατοικία των Παπανδρέου έμοιαζε προσωρινό απάγκιο εν μέσω καταιγίδας.   

Μετά τις ομιλίες για τα έργα, τις ημέρες και τα οράματα, που σήμερα δείχνουν πιο μακρινά από ποτέ, όλα εξελίχτηκαν ήσυχα. Ούτε κάμερες, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε τίποτα ιδιαίτερο ως προς το επικοινωνιακό μέρος της βραδιάς. Ένα ποτήρι κρασί, σόδα, πορτοκαλάδα ή νερό μαζί με finger food και λίγα γλυκάκια να συνοδεύουν τους πάντα καλούς τρόπους της οικογενειακής και πολιτικής περίστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους παρόντες προσκαλεσμένους της οικογένειας Παπανδρέου και του Ι.Α.Π. (Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου) ξεχωρίσαμε τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Κώστα Λαλιώτη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τη Λούκα Κατσέλη, τον Γεράσιμο Αρσένη, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επίσης τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου, Αλέξη Μητρόπουλο, τον εξ’ Αυστραλίας σύμβουλο, Δημήτρη Δόλλη, τον καθηγητή Στεφανή, πρώην υπουργό Υγείας επί Σημίτη και τον πιο πρώην υπουργό επί Ανδρέα, τον κ. Στάθη.

Τα ονόματα επωνύμων που μπορούμε να αναφέρουμε είναι πράγματι ελάχιστα, γιατί σίγουρα δε γινόταν αυτό που λέμε “χαμός” από στελέχη. Όλα κύλησαν ήρεμα και χαλαρά έως τη διόλου προχωρημένη ώρα που αποχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του. Όλα συνέβησαν, πώς να σας το πω, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ήταν μια βραδιά ζεστή, απλή, μα φέτος παρατήρησα ότι απουσίαζαν άνθρωποι που άλλοτε σε παρόμοιες εκδηλώσεις ήσαν ενθουσιωδώς παρόντες και παρούσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως και να ήταν εντελώς τυχαίο. Καλοκαίρι, διακοπές, προβλήματα, ποιος ξέρει;

Πρόχειρα υπολόγισα περίπου εκατόν πενήντα, εκατόν εβδομήντα ανθρώπους.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου ήταν σε εξαιρετική φόρμα. Εδώ και αρκετό καιρό, μακριά από όλα αυτά, ζει σε κτήμα κοντά στη θάλασσα στην Ωραία Ελένη. Η φύση, φύση και ο υπολογιστής, υπολογιστής σε καθημερινή χρήση, είπε, χαριτολογώντας, προτού αρχίσει να μου περιγράφει το γούστο που κάνει με τα τέσσερα σκυλιά που έχει εκεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης