Εισαγωγή στο μέλλον του Διαδικτύου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σχεδόν τρομακτικό όταν συνειδητοποιείς πόσο γρήγορα έχει αλλάξει ο κόσμος την τελευταία δεκαετία και πόσο πολύ. Έχουμε περάσει από τα shows -τα οποία ήταν αποτέλεσμα κατάλληλων τηλεοπτικών παραγωγών-στα διαδικτυακά shows- που έχουν δημιουργηθεί από ένα άτομο στο διαδίκτυο. Από το φυσικό
marketing σε διαφημιστικές πινακίδες και τα διαφημιστικά φυλλάδια σε διαφημίσεις αναρτημένες σε ιστότοπους όπως το Facebook και το YouTube.Είναι σαν να έχει αλλάξει ολόκληρη η ζωή μας λόγω των επιτευγμάτων και της προόδου που έχουν σημειωθεί στην κοινότητα του Διαδικτύου. Αν όμως πίστευες ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη ζεις, τότε το Web3 (επίσης γνωστό ως Web3.0) θα σου αποδείξει ότι κάνεις λάθος.

Δεν θα είχε ενδιαφέρον να μιλάμε για το Web3 χωρίς να αναφερθούμε στις ρίζες του το Web1.0 και Web2.0. Οι περισσότεροι από εσάς ίσως εκπλαγούν μαθαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές εκδόσεις του Διαδικτύου τις οποίες χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Όλοι έχετε χρησιμοποιήσει τις 2 πρώτες εκδόσεις, απλά δεν αντιληφθήκατε τη μετάβαση.

Web1.0

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Μία νοσταλγική ματιά στις καλές εποχές.

Αυτή ήταν η πολύ αρχική προσέγγιση του Διαδικτύου πίσω στη δεκαετία του 1990 όταν μία ιστοσελίδα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά απλά μία σελίδα κειμένου. Ήταν μία απλούστερη εποχή κατά την οποία απλά έμπαινες στο Διαδίκτυο για να βρεις κάποιες πληροφορίες και τίποτε άλλο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μία αφηρημένη έννοια, οι διαφημίσεις ακόμη προβάλλονταν στην τηλεόραση και σε διαφημιστικές πινακίδες, και αν ήθελες να μιλήσεις με κάποιον έπρεπε να τον καλέσεις στο σταθερό του τηλέφωνο.

Το Διαδίκτυο ήταν σαν μία τεράστια εγκυκλοπαίδεια με στατικές σελίδες που περιείχαν αναρίθμητα κείμενα. Μπορούσες να φτιάξεις το δικό σου χώρο πληροφοριών- όμως δεν υπήρχαν τα IP δικαιώματα και σχεδόν όλα ήταν δημόσια. Τα κυριότερα σημεία αυτής της πρώτης έκδοσης ήταν:

  • Από τις αρχές του 1990 μέχρι τα μέσα του 2000
  • Στατικές ιστοσελίδες (τίποτα φοβερό)
  • Συλλογή πληροφοριών.
  • Κυρίως απλά κείμενα που παρείχαν πληροφορίες.

Web2.0

Το Web2 ξεκίνησε με την άνθιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό συνέβη όταν οι άνθρωποι πραγματικά αντιλήφθηκαν τη δύναμη του Διαδικτύου πέραν της ύπαρξής του για την απλή ανταλλαγή πληροφοριών. Με την έλευση σύγχρονων τεχνολογιών όπως η JavaScript και Ajax, οι ιστοσελίδες έγιναν κάτι πολύ περισσότερο από απλά ένα κείμενο.

Τώρα μπορούσες να ανεβάσεις βίντεο, να μοιραστείς φωτογραφίες, να ανεβάσεις μουσικά clips, να πατήσεις ‘Like’ ,να σχολιάσεις όπου και ότι ήθελες. Αυτό άνοιξε τόσους πολλούς δρόμους και το Διαδίκτυο έγινε μία κοινότητα από μόνο του στην οποία οι άνθρωποι μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους, να μοιράζονται τις στιγμές τους και να μοιράζονται κάθε είδους περιεχόμενο.

Οι άνθρωποι θα μοιράζονται κυριολεκτικά τα πάντα.

Αυτή η νέα εποχή είδε την άνοδο των social media influencers, καλλιτεχνών, δημιουργών, και του ηλεκτρονικού εμπορίου (e- commerce). Άνοιξε καινούργιους δρόμους στον κόσμο να βγάλει τα προς το ζην και δημιούργησε χιλιάδες ευκαιρίες για κέρδη -όμως κάτι τέτοιο σήμαινε ότι όλος ο έλεγχος και η δύναμη περιήλθε στα χέρια πολύ μεγάλων εταιρειών όπως η Google, Facebook, Microsoft και άλλες. Αφού τέτοιες εταιρείες έχουν στην κατοχή τους όλα τα προσωπικά σου δεδομένα (με τη συγκατάθεσή σου, φυσικά, πραγματικά διάβασε τους όρους και τις προϋποθέσεις την επόμενη φορά), είναι ελεύθερες να πουλήσουν αυτά τα προσωπικά δεδομένα όπως επιθυμούν (σύμφωνα με το EULA ότι συμφωνείς όταν εγγράφεσαι), και αυτό ακριβώς κάνουν.

Επομένως τα σημαντικότερα συνοψίζονται ως,

  • Από τα μέσα του 2000 μέχρι και σήμερα.
  • Δυναμικές ιστοσελίδες/περιεχόμενο.
  • Αύξηση των δημιουργών online περιεχομένου.
  • Οι περιπέτειες των διαφημιστικών εσόδων.
  • Κεντρικό σύστημα και προπύργιο των γιγάντων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Web3.0 – Το μέλλον;

Επομένως, είχαμε μία συλλογή πληροφοριών, μετά έγινε μία πλατφόρμα, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και να κάνουν πολλά πράγματα (κυριολεκτικά τα πάντα) αλλά πού πάμε μετά από εδώ; Και όμως, υπάρχουν ακόμη πολλά να εξερευνήσουμε.

Η εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και του BlockChain δίνει μία εντελώς καινούργια διάσταση για τον διαδικτυακό κόσμο και αυτό ακριβώς είναι το Web3.0. Το Web3 θα μας συστήσει στο Metaverse (Ψηφιακό Μετασύμπαν) το οποίο βασίζεται στο blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (artificial intelligence). Όμως πριν προχωρήσουμε, ας δούμε τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι όροι.

BlockChain

Η έννοια του blockchain εμφανίστηκε πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 2000 σαν αρχιτεκτονική λύση για το δίκτυο Bitcoin. Το blockchain είναι βασικά τρόπος αποθήκευσης δεδομένων. Συμβατικά, τα δεδομένα αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων με τη μορφή πινάκων. Αυτή η μορφή αποθήκευσης είναι επισφαλής και ευάλωτη σε επιθέσεις.

Δομή του blockchain

Το BlockChain, από την άλλη, αποθηκεύει δεδομένα με την μορφή κομματιών (τετραγώνων-blocks), και κάθε τετράγωνο (block) έχει μία αναπαράσταση. Κάθε τετράγωνο (block) επίσης δείχνει την αναπαράσταση του τετραγώνου που προηγείται. Όταν δημιουργηθεί ένα τετράγωνο έχει χρονοσήμανση συνημμένη σε αυτό, και αν υπάρξει προσπάθεια από κάποιον να τροποποιήσει τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό, η αναπαράσταση του τετραγώνου αλλάζει. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι το συγκεκριμένο τετράγωνο δεν είναι έγκυρο (αφού αλλάζει η αναπαράσταση το τετράγωνο χάνει την ταυτότητά του) αλλά και κάθε τετράγωνο που ακολουθεί παύει να είναι έγκυρο καθώς το επόμενο τετράγωνο δείχνει την αναπαράσταση του τρέχοντος τετραγώνου, το οποίο πλέον δεν υπάρχει.

Επομένως, η αλλοίωση ενός τετραγώνου διαταράσσει ολόκληρη την αλυσίδα και αυτός είναι και ο λόγος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλοιωθούν οποιαδήποτε δεδομένα.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Για κάποιον που έχει διαβάσει τα άρθρα μου, αυτός ο όρος δε χρειάζεται συστάσεις. Με απλά λόγια, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η εκπαίδευση των υπολογιστών να παίρνουν ανθρώπινες αποφάσεις και να μπορούν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες αλλά την τελευταία δεκαετία, είδαμε μία τεράστια κορύφωση στην ανάπτυξη και εξέλιξή της, με τους υπολογιστές να μπορούν να κατανοούν εικόνες και κείμενα και να εκτελούν ανθρώπινα καθήκοντα.

Αν και η ΤΝ δεν είναι κάτι καινούργιο που θα εισαχθεί στο Web3.0 οι ειδικοί θεωρούν ότι θα παίξει -ζωτικής σημασίας- ρόλο στην εξάλειψη της ανθρώπινης μεσολάβησης σχετικά με πολλές εργασίες στο σύμπαν του Web3.

Meta τι; – Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Μέχρι τώρα, μιλήσαμε για την έννοια του blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη, όμως τι σχέση έχουν αυτά με το Web3;
 
Ο όρος Metaverse είναι ανάλογος του όρου ‘Σύμπαν’. Σημαίνει ένας κόσμος ξεχωριστός από τον δικό μας, ένας εικονικός κόσμος όπου υπάρχεις σαν ψηφιακός χαρακτήρας (avatar). Έχεις εικονική οικογένεια, κατέχεις εικονικό σπίτι, βγάζεις και ξοδεύεις εικονικό νόμισμα.

Επομένως, πώς συνδέονται μεταξύ τους όλα αυτά; Το πιο πιθανό είναι ότι δεν συναντάς αυτήν την έννοια για πρώτη φορά. Αν είσαι εξοικειωμένος με το παιχνίδι World of Warcraft, το οποίο ήταν τεράστια επιτυχία τα πρώτα χρόνια του internet, τότε έχεις ήδη δει πώς είναι το ψηφιακό μετασύμπαν (metaverse). Στο World of Warcraft, έφτιαχνες τους δικούς σου χαρακτήρες, συνεργαζόσουν με φίλους για να πας σε αποστολές/αναζητήσεις, ή απλά να ασχοληθείς με οποιαδήποτε διασκεδαστική δραστηριότητα. Το Metaverse του Web3 το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Χαρακτήρες στο World of Warcraft

Από τη στιγμή που τα πάντα στο Web3 θα βασίζονται στο blockchain όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται με κρυπτονόμισμα. Και καθώς το δίκτυο blockchain σημαίνει αποκεντρωμένο σύστημα, όπου ο κάθε χρήστης έχει ίση δύναμη, θα σημάνει και το τέλος του μονοπωλίου των γιγάντων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και η Google. Όλη η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι διαθέσιμη σήμερα θα μεταφερθεί στο ψηφιακό μετασύμπαν (metaverse).

Τι είναι λοιπόν το καινούργιο με αυτό το Metaverse;

Αυτή τη φορά δεν σχετίζεται με το να πάμε για εξερευνήσεις ή να βγούμε με τους φίλους μας. Με την άνοδο του κρυπτονομίσματος (Cryptocurrency) και των NFTs (Μη ανταλλάξιμες μάρκες), έχουμε ήδη ξεκινήσει να κινούμαστε μπροστά ψηφιοποιώντας τις αγορές μας. Αντί να έχουμε στην κατοχή τους πραγματικά έργα τέχνης, οι άνθρωποι τώρα αγοράζουν ψηφιακή τέχνη όπως τα NFTs. Στο metaverse θα συναντήσεις ανθρώπους οι οποίοι αγοράζουν ψηφιακά αγαθά ακριβώς όπως κάνεις τις καθημερινές σου αγορές, ανθρώπους να ξεκινούν επιχειρήσεις με τη μορφή του DAO’s (Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός-Decentralized Autonomous Organization) και θα δεις τράπεζες οι οποίες λειτουργούν με την έννοια των DeFi (Αποκεντρωμένα Οικονομικά-Decentralized Finances), κάτι το οποίο είναι εφικτό λόγω της αρχιτεκτονικής του blockchain.

Web3: Ανταλλαγή κρυπτονομίσματος με άλλα νομίσματα,φακέλους ή NFTs

Το Metaverse θα είναι ένας ψηφιακός κόσμος ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τον πραγματικό κόσμο με τη διαφορά ότι θα είναι προσβάσιμος μέσω internet και στον οποίο θα επιλέγεις πως είσαι και πώς θα είναι η ζωή σου.

Πότε λοιπόν έρχεται το Web3;

Όλα όσα έχω αναφέρει για το Web3 και το Metaverse είναι ακόμη μία αφηρημένη έννοια που έχει παρουσιαστεί από πολλούς μοντερνιστές και ενθουσιώδεις με την τεχνολογία οι οποίοι προβλέπουν πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον. Παρόλα αυτά, κάποιες πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει ότι το Metaverse ίσως να είναι πιο κοντά από ότι περιμένουμε για παράδειγμα η ομαλοποίηση του κρυπτονομίσματος και τα NFT.
 
Το Facebook πρόσφατα μετονομάστηκε Meta (σύμπτωση; δεν υπάρχουν!) και έχει τώρα στρέψει την προσοχή του στην αυξημένη πραγματικότητα. Πρόσφατα demos που παρουσιάστηκαν από τον CEO του Facebook (πλέον Meta) μας δείχνουν το metaverse, ακριβώς όπως συζητήθηκε παραπάνω. Ένας κόσμος όπου ζεις σαν το avatar σου και μπορείς να βγαίνεις με τους φίλους σου, να σχεδιάζετε συναντήσεις ακόμη και να διοργανώνετε εικονικά πάρτι.

Εκτός από το Facebook, και άλλοι γίγαντες ετοιμάζονται να αγκαλιάσουν αυτό το νέο κύμα του Διαδικτύου επομένως ίσως είναι απλά θέμα χρόνου να δεις τον εαυτό σου να διαβάζει αυτό το άρθρο ως avatar σε μία εικονική βιβλιοθήκη ενός εικονικού σύμπαντος.

Τελικές σκέψεις

Οποτεδήποτε συμβαίνουν τέτοιες εξελίξεις ,υπάρχουν πάντα και οι επικριτές αυτών. Οι έννοιες της εικονικής πραγματικότητας και της αυξημένης πραγματικότητας δεν είναι κάτι καινούργιο και υπάρχουν εδώ και περίπου μία δεκαετία παρόλα αυτά δεν απογειώθηκαν όπως θα περίμενε κάποιος επομένως είναι αδύνατο να πούμε αν το Metaverse θα γίνει ποτέ πραγματικότητα και πόσο καλά θα το υποδεχθεί ο κόσμος.

Εν τούτοις, με την ταχύτητα με την οποία προοδεύει ο κόσμος, δεν είναι παράλογο να προετοιμαζόμαστε για μία τέτοια αλλαγή και να είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε το μέλλον. Η Blockchainarmy είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για το μέλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης