Ζούμε πισωγυρίσματα ή «ελεγχόμενη χρεωκοπία»;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, 00:30
Μπατσαρισάκης Παναγιώτης
Ζούμε πισωγυρίσματα ή «ελεγχόμενη χρεωκοπία»;
Στην Ελλάδα, που μία κοινωνία μεταπολεμικά συνεχώς αναπτυσσόταν, κατακτούσε, δημιουργούσε, μεγαλουργούσε, τα πάντα καταρρέουν.

Η ελληνική κοινωνία, μέσα από τις όποιες αντιξοότητες κατάφερε με πολύ δουλειά να αξιοποιήσει ότι διέθετε από πόρους και έγινε αξιοζήλευτη σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που μεταναστεύουν πολλοί στη χώρα μας, ακόμη και τώρα.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μόνο ανάπτυξη, είδαμε την σόμπα να γίνεται καλοριφέρ, είδαμε σχεδόν όλους τους χωματόδρομους να ασφαλτοστρώνονται, τις παραλίες να γεμίζουν πολυτελή ξενοδοχεία, τις γραφομηχανές να γίνονται υπολογιστές, τα αυτοκίνητα στις οικογένειες να γίνονται από ένα, δύο, τρία!...

Ταξίδεψαν στο εσωτερικό και το εξωτερικό σχεδόν όλοι οι Έλληνες. Τα παιδιά πήγαν και πάνε, σε καλύτερα σχολεία καλύτερα πανεπιστήμια, λιγόστεψαν οι μετανάστες φοιτητές μας, εργάτες στην οικοδομή και στα χωράφια εδώ και πολλά χρόνια δεν δουλεύουν Έλληνες, παρά μόνο μετανάστες.

Η Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία είχε μόνο μετανάστες- εργάτες για να καλύψουν τις ανάγκες της για δουλειές που υπήρχαν άφθονες.

Οι τράπεζες έγιναν πολλές σχεδόν μία σε κάθε γωνία του δρόμου, ενώ παλαιότερα με το ζόρι βλέπαμε τρεις - τέσσερις σε κάθε πόλη. Τα καράβια οι «σκυλοπνίχτες» έγιναν πλωτές πολιτείες, οι πόλεις επεκτάθηκαν γέμισαν με πολυτελή και πολυώροφα κτίρια.

Θα μπορούσε κανείς να γράφει και να μιλάει ώρες για την ανάπτυξη και αυτό είναι το ζητούμενο για όλους. Αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα γιατί αν κοιτάζαμε τους λαούς γύρω μας μόνο πολέμους, αλλαγές πολιτικών συστημάτων, φτώχεια, πόνο και δυστυχία παρατηρούσαμε.

Όλοι μας έβλεπαν και μας βλέπουν με μισό μάτι και μας κατακρίνουν, ότι τρώμε τα λεφτά των Ευρωπαίων. Αυτό είναι λάθος, είναι άδικο, και άτοπο γιατί ο Έλληνας δούλευε, και δουλεύει, προσπαθώντας για την οικογένεια και την αξιοπρέπεια του, αυτό είναι μέσα στο DNA του, εδώ και αιώνες.

Αυτοί που μας κατακρίνουν ας δουν και τις άλλες χώρες του Νότου της Ευρώπης, που κάπως έτσι αναπτυσσόταν και πορεύονταν και αυτές. Δηλαδή και αυτοί έτρωγαν τα έτοιμα; Άρα μας κατηγορούν άδικα.

Από το 2008 άρχισε η μεγάλη κατηφόρα στην οικονομία, και όλα έγιναν δύσκολα, όλα άρχισαν να περιορίζονται, άρχισε το πισωγύρισμα, ο κοινωνικός ιστός ταρακουνήθηκε και τώρα βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση.

Κάθε μέρα όλα γίνονται πιο δύσκολα και σιγά - σιγά πέφτουν οι μάσκες της ντροπής και μόνο η αλληλεγγύη κρατά την κοινωνία όρθια. Είναι να απορεί και να εξοργίζεται με την αναλγησία των δανειστών , αλλά και των Ελληνικών Κυβερνήσεων που απλά εκτελούν τις εντολές , και ταυτόχρονα «εκτελούν» και χιλιάδες συμπολίτες μας με την επιβολή μέτρων που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και το μόνο που κερδίζουν… είναι η επιβράδυνση της οικονομίας και της κοινωνίας. Ποιος θα σταματήσει αυτόν τον τραγέλαφο, ποιος θα σταματήσει αυτό το δράμα της «ελεγχόμενης χρεωκοπίας»;

* Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, Οικονομ. Αναλυτής - Επιχειρηματικός Σύμβουλος

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, 12:56