Τελευταία, κάποιοι βλέπουν τη νέα γρίπη ως όχημα αναγνώρισης περιέργων και ανύπαρκτων ιατρικών ειδικοτήτων, τις οποίες ούτε έχουν σπουδάσει ούτε ιδέα περί του αντικειμένου μεταφέρουν με τον μειωμένης απόδοσης εγκέφαλό τους.
Δεν μπορεί να προσπαθούν να μεταφέρουν στον κόσμο απόψεις που είναι εντελώς αβάσιμες, κουτές, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατόν, ο κάθε τυχάρπαστος να ασχολείται και να εκφέρει άποψη για θέματα που δεν έχει ιδέα και η μόνη πληροφόρηση που έχει είναι αυτή που, από άλλους, καταγράφει με το όργανο που υποβοηθά τα μέγιστα και την τέχνη του επιστημονικοφανούς κουτσομπολιού.
Ας δούμε, όμως, την αλήθεια, όπως αυτή καταγράφεται από έγκυρους και αξιόπιστους δημοσιογράφους, μοριακούς βιολόγους και ιατρούς με έγκυρες ειδικότητες:
Βέβαια, και πίσω από τη γρίπη κρύβονται και επιχειρηματικά συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών.
Βέβαια, πιστεύω πως ο συγκεκριμένο ιός, ο οποίος είναι μεταλλαγμένος σε σχέση με την αρχική μορφή του, είναι κατασκεύασμα κάποιου αμερικανικού εργαστηρίου βιολογικού πολέμου.
Πολλά γράφονται για τη νέα γρίπη τύπου Α Η1Ν1, γνωστή και ως γρίπη των χοίρων, η οποία -κατά κάποιον τρόπο- έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο εφιάλτη της κοινωνίας μας. Κι ενώ η παγκόσμια ιατρική κοινότητα μπήκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού το 2009, η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Baxter International Inc., όπως φαίνεται από πληροφορίες, είχε καταθέσει την αίτηση για κατοχύρωση της πατέντας του εμβολίου για τη συγκεκριμένη γρίπη από το τέλος του καλοκαιριού του 2008, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα!!!
Η κατοχύρωση της πατέντας αφορά σε διάφορα στελέχη του ιού μεταξύ των οποίων και του επίμαχου τύπου Α H1N1 της νέας γρίπης. Η αίτηση για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας έχει αριθμό 12/199997, ενώ η πατέντα έλαβε τον αριθμό καταχώρησης « US20090060950A1» για τη φαρμακοβιομηχανία Baxter International στις 28 Αυγούστου του 2008, πολύ πριν ξεσπάσει ο θόρυβος για τη νέα γρίπη τύπου Α Η1Ν1, αρκετούς, δηλαδή, περίπου 15 μήνες πριν από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος σε άνθρωπο παγκοσμίως. (Βλέπε:http://www.theoneclickgroup.co.uk/documents/vaccines/Baxter%20Vaccine%20Patent%20Application.pdf)
Ωστόσο, αυτά τα γεγονότα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται ούτε να αντιμετωπίζονται με ανευθυνότητα και ψευτοηρωϊσμούς, διότι οι όποιοι κύριοι αραδιάζουν όλες εκείνες τις ατεκμηρίωτες επιστημονικοφανείς μπούρδες, σχετικά με το αν και κατά πόσον οι πολίτες πρέπει να εμβολιασθούν ή όχι, οι ίδιοι έχουν ήδη εμβολιασθεί, αλλά πολεμούν το εμβόλιο, απλώς και μόνο γιατί η συγκεκριμένη άρνηση έχει γίνει μόδα.
Η πραγματικότητα, όμως, έχει εντελώς άλλη μορφή, φιλοσοφία και τεκμηρίωση:
Ρωτούν, λοιπόν, οι «δήθεν» αρνητές του εμβολιασμού:
Eρώτηση 1: Αληθεύει ότι οι φιάλες πολλαπλών δόσεων των ενέσιμων εμβολίων τόσο της εποχικής όσο και της γρίπης Η1Ν1 των χοίρων περιέχουν υδράργυρο (49% του thimerosal είναι υδράργυρος) που είναι γνωστή νευροτοξίνη -1000 φορές τοξικότερη από τον μόλυβδο- και που μάλιστα με τον εμβολιασμό μπαίνει κατευθείαν στο αίμα, παρακάμπτοντας τις φυσικές άμυνες και τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης;
Απάντηση: … σε ορισμένα εμβόλια πολλαπλών δόσεων και στα ανάλογα Πανδημικά εμβόλια, χρησιμοποιείται η χημική ουσία Θειομερσάλ (Thiomersal), για να αποτρέψει την πιθανή και επικίνδυνη επιμόλυνση του εμβολίου με διάφορα βακτηρίδια.
Η χημική ουσία Θειομερσάλ περιέχει αιθυλικό υδράργυρο (όχι μεθυλικό), ο οποίος δεν αθροίζεται στον οργανισμό, μεταβολίζεται και αποβάλλεται από αυτόν. Εμβόλια που περιέχουν Θειομερσάλ δεν έχουν αποδειχθεί τοξικά σε βρέφη, παιδιά και ενηλίκους, συμπεριλαμβανομένων και εγκύων γυναικών (από το άρθρο του κου Ελευθέριου Ανευλαβή, Λοιμοξιολόγου/Παθολόγου, καθηγητή Ιατρικής)
Eρώτηση 2: Αληθεύει ότι τα 2/3 των εμβολίων γρίπης περιέχουν έως και 25 mcg υδράργυρου ανά δόση, δηλαδή 250 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας;
Απάντηση: Φυσικά και η ερώτηση αυτή δεν ισχύει, όπως δεν ισχύει και η προηγούμενη ερώτηση. Ο υδράργυρος, σε σχέση με τον αιθυλικό υδράργυρο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και διαφέρει όπως η μέρα με τη νύχτα, είναι κάτι χημικά εντελώς διαφορετικό. Ο υδράργυρος, βέβαια, είναι τοξικός, ενώ ο αιθυλικός υδράργυρος δεν είναι. Και χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια σε πολλά εμβόλια, χωρίς να έχει συμβεί κάτι που να μας κάνει να ανησυχούμε.
Ερώτηση 3: Αλουμίνιο, μια νευροτοξίνη που βλάπτει πολλαπλώς νευρολογικά και έχει συνδεθεί με νόσο Alzheimer. To γνωρίζατε αυτό?
Απάντηση: Το αλουμίνιο, κύριοι, είναι μέταλλο που έχουν οι συρόμενες πόρτες και τα παράθυρα στο σπίτι σας, τα οποία δεν είναι… νευροτοξίνες. Κάτι άλλο διαβάσατε, αλλά, δυστυχώς, η ημιμάθεια πολλές φορές μας κάνει να κάνουμε τραγικά λάθη που μπορεί να μας γελοιοποιήσουν… Δύο τύποι πρόσθετων περιλαμβάνονται στα πανδημικά εμβόλια που πήραν άδεια στην Ευρώπη. Αυτά με κάποια ένωση που στη μοριαλή δομή της περιέχει μία χημική μορφή του αλουμίνιου (εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει μόνο στην Ουγγαρία) και αυτά με βάση το squalene. Τα τελευταία (από Novartis και GSK) χρησιμοποιούνται σε εμβόλια εποχικής γρίπης που απευθύνονται σε ηλικιωμένο πληθυσμό από το 1997. Εκτιμάται ότι πάνω από 45 εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη διανεμηθεί στην Ευρώπη, χωρίς ποτέ να εμφανίσουν κάποια προβλήματα, τα οποία να είναι άξια λόγου.
Το Squalene είναι ουσία που συναντάται σε φυτά, ζώα και ανθρώπους. Είναι φυσικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών των ανθρωπίνων κυττάρων, παράγεται στο ήπαρ και κυκλοφορεί στο αίμα. Για εμπορική χρήση, εξάγεται από ιχθυέλαιο και χρησιμοποιείται σε ποικιλία τροφίμων, καλλυντικών, φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής. Το Squalene, το οποίο χρησιμοποιείται στα πανδημικά εμβόλια, είναι κεκαθαρμένο από έλαιο από ήπαρ καρχαρία.
Υπάρχουν και άλλες πολλές ερωτήσεις που, δήθεν,τίθενται από γενναίους συμπολίτες μας-ιατρούς, τις οποίες πραγματικά δεν μπαίνω στον κόπο να απαντήσω, απλά και μόνο, γιατί είναι αστείες…
Το εμβόλιο προκαλεί έντονη ανοσολογική διέγερση με παραγωγή αντισωμάτων.
Τα πρώτα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες δείχνουν εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια του εμβολίου, με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση.
Τα πρώτα αποτελέσματα που υπάρχουν από κλινικές μελέτες δεν δείχνουν αυξημένες παρενέργειες συγκριτικά με συνήθη εμβόλια, αν και γενικώς τα εμβόλια είναι απαγορευτικά για ορισμένες κατηγορίες ατόμων (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες σε συστατικά του εμβολίου).
Τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί παραδοσιακά άριστο μέσο πρόληψης για τις λοιμώξεις στο δυτικό κόσμο με καλό profile ασφάλειας για τα περισσότερα άτομα, οδήγησε το FDA στις ΗΠΑ να εγκρίνει πρόσφατα το εμβόλιο H1N1 novel influenza 2009 και να υιοθετήσει μία επιθετική πολιτική εμβολιασμού τριών φάσεων.
“Πάνω από 150 εκατομμύρια δόσεις Πανδημικού εμβολίου έχουν χορηγηθεί, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και αυτές που εμφανίσθηκαν είναι παρόμοιες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της εποχικής Γρίπης. Και αυτό ισχύει για τα εμβόλια που περιέχουν ή δεν περιέχουν ανοσοενισχυτικό. (ΠΟΥ, 3 Δεκεμβρίου 2009. Σύνοδος SAGE στη Γενεύη, 27-28 /11- 2009)
Εν τούτοις, ουδεμία ιατρική πράξη είναι άμοιρος ανεπιθυμήτων ενεργειών. Αυτό ισχύει και για κάθε εμβολιασμό.
Δεδομένου δε ότι ο εμβολιασμός αφορά σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, πρέπει πάντα να εκτιμώνται οι ακόλουθες παράμετροι πριν από τη μαζική εφαρμογή του εμβολίου:
1. Ποιος είναι ο τρέχων κίνδυνος από την πάθηση, για την οποία πρόκειται να εφαρμοσθούν τα προληπτικά μέτρα;
2. Ποιο είναι το μέγεθος του οφέλους που θα έχει η εφαρμογή αυτών των μέτρων για το άτομο και το κοινωνικό σύνολο;
3. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των διαθεσίμων προληπτικών μέτρων (εμβόλια, οροί, φάρμακα), όχι μόνο σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους αλλά και σε σχέση με τους εγγενείς κινδύνους από την εφαρμογή τους;
4. Στο μέτρο του δυνατού, πρέπει να προσδιορισθούν οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι από την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, σε σχέση με ορισμένα άτομα ή συγκεκριμένες καταστάσεις.
5. Εάν τα προτεινόμενα μέτρα έχουν σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τους εγγενείς σε αυτά κινδύνους.
Το τελικό συμπέρασμα είναι πως ο εμβολιασμός είναι προτιμότερος, αποτελεσματικότερος και ασφαλέστερος από το να νοσήσει κανείς ή να περιμένει το «άγγιγμα του Μονάρχη» να τον θεραπεύσει. Μέχρι τον 18ο αιώνα, στην Αγγλία πίστευαν πως το άγγιγμα των χεριών του Μονάρχη πάνω στο άρρωστο με χοιράδωση (φυματίωση των λεμφαδένων) ήταν θεραπευτική!
Εμείς δεν έχουμε Μονάρχη, για να επιχειρήσει την «σώφρονα χειράντληση»”.
(…από το άρθρο του καθηγητή ιατρικής κου Ε. Ανευλαβή).
Καλώς ή κακώς, και παραβλέποντας τα δύσοσμα φαρμακοεπιχειρηματικά συμφέροντα, δυστυχώς, για να σταματήσει η πανδημία ΠΡΕΠΕΙ να εμβολιασθεί ο πληθυσμός. Ας μην ξεχνάμε πως από τις πιθανές παρενέργειες κανείς, στην Ελλάδα, ούτε νόσησε σοβαρά ούτε έχασε τη ζωή του, ενώ ήδη μετράμε περίπου 60 θανάτους από τη εν λόγω γρίπη, αριθμός που είναι πολύ μεγάλος για μία τόσο μικρή χώρα σαν τη δική μας.