Είναι πλέον προφανές ότι η μονοπολική στιγμή έχει φτάσει στο τέλος της. Αφού εξαντλήθηκε σε αποτυχημένους για πάντα πολέμους εναντίον αδύναμων αντιπάλων, ο στρατός των ΗΠΑ προετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας και για έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο κόσμος παρακολουθεί με προσοχή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ έχουν εξαιρετικά διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί ο κόσμος και πώς πρέπει να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ στη σχετική παρακμή τους. Ο Μπάιντεν επιδιώκει να αποκαταστήσει τη μονοπολικότητα με ιδεολογικά οικονομικά και στρατιωτικά μπλοκ για να αξιοποιήσει την αφοσίωση των συμμάχων και να περιθωριοποιήσει τους αντιπάλους. Αντίθετα, ο Τραμπ έχει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην οποία θεωρεί ότι το σύστημα συμμαχιών έχει υπερβολικό κόστος όσον αφορά την επιδότηση των συμμάχων και τον περιορισμό των διπλωματικών λύσεων με τους αντιπάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παγκόσμια διακυβέρνηση μετά τη μονοπολικότητα

Οι ΗΠΑ εδραίωσαν προνομιακή θέση σε βασικούς θεσμούς παγκόσμιας διακυβέρνησης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι θεσμοί του Bretton Woods και το ΝΑΤΟ εξασφάλισαν την οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία εντός της Δύσης. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ στόχευσαν στην επέκταση της φιλελεύθερης ηγεμονίας τους εντός της Δύσης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια στρατηγική ασφάλειας βασισμένη στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και επέκτειναν το ΝΑΤΟ με την υπόθεση ότι η συντριπτική κυριαρχία των ΗΠΑ θα μετρίαζε τη διεθνή αναρχία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Οι φιλελεύθερες εμπορικές συμφωνίες θα εδραίωναν τη θέση των ΗΠΑ στην κορυφή των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας. Η αντικατάσταση του διεθνούς δικαίου με τη λεγόμενη “διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες” που θα βασιζόταν στην κυρίαρχη ανισότητα θα διευκόλυνε την ηγεμονία και τον αναβαθμισμένο ρόλο των φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η μονοπολικότητα είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, καθώς εξαρτάται από την αποτροπή της ανόδου των αντιπάλων, και οι αξίες αλλοιώνονται καθώς γίνονται απλά εργαλεία της πολιτικής ισχύος. Οι ΗΠΑ προβλέψιμα εξαντλούν τους πόρους και τη νομιμοποίησή τους για να διατηρήσουν την ηγεμονία και οι αντίπαλες δυνάμεις εξισορροπούν συλλογικά τις ηγεμονικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ διαφοροποιώντας την οικονομική συνδεσιμότητα, απαντώντας στρατιωτικά και αναπτύσσοντας νέους περιφερειακούς θεσμούς για την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Επιπλέον, ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μια μοναδική περίοδος στην ιστορία, καθώς οι κομμουνιστές αντίπαλοι ήταν σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένοι από τις διεθνείς αγορές, ενώ η στρατιωτική αντιπαράθεση ενίσχυσε την αλληλεγγύη των συμμαχιών στο βαθμό που είχε μετριαστικό αποτέλεσμα στον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των καπιταλιστών συμμάχων. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι πρώην κομμουνιστικοί γίγαντες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, απέκτησαν όλο και μεγαλύτερη ικανότητα στην οικονομική κρατική τέχνη και δεν μπορούσαν να ενταχθούν επαρκώς σε ένα οικονομικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το σύστημα συμμαχιών άρχισε επίσης να εξασθενεί όσον αφορά το αντάλλαγμα με το οποίο οι ΗΠΑ επιδοτούσαν την ευρωπαϊκή ασφάλεια με αντάλλαγμα την πολιτική επιρροή. Η Ουάσινγκτον μετατόπισε τη στρατηγική της εστίαση και τους πόρους της στην Ασία και ταυτόχρονα απαίτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους να επιδεικνύουν γεωοικονομική αφοσίωση αντί να διαμορφώνουν ανεξάρτητες οικονομικές σχέσεις με αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι στόχευαν να χρησιμοποιήσουν τη συλλογική διαπραγματευτική δύναμη μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εδραιώσουν αυτονομία και ισότιμη εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ.

Είναι πλέον προφανές ότι η μονοπολική στιγμή έχει φτάσει στο τέλος της. Αφού εξαντλήθηκε σε αποτυχημένους για πάντα πολέμους εναντίον αδύναμων αντιπάλων, ο στρατός των ΗΠΑ προετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας και για έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η “διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες” απορρίπτεται από άλλες μεγάλες δυνάμεις. Ο οικονομικός εξαναγκασμός των ΗΠΑ για να αποτρέψουν την άνοδο νέων κέντρων εξουσίας δίνει μόνο κίνητρα για την αποσύνδεση από τις τεχνολογίες, τις βιομηχανίες, τους διαδρόμους μεταφορών, τις τράπεζες, το σύστημα πληρωμών και το δολάριο των ΗΠΑ. Η οικονομία των ΗΠΑ παλεύει κάτω από μη βιώσιμο χρέος και πληθωρισμό, ενώ η κοινωνικοοικονομική παρακμή τροφοδοτεί την πολιτική πόλωση και την αστάθεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί ψηφίζουν για έναν νέο πρόεδρο που θα βρει νέες λύσεις για την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η παγκόσμια διακυβέρνηση του Μπάιντεν: Μπάιντεν: Ιδεολογία και πολιτική μπλοκ

Ο Μπάιντεν επιδιώκει να αποκαταστήσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ αναβιώνοντας ένα σύστημα συμμαχιών του Ψυχρού Πολέμου που διαιρεί τον κόσμο σε εξαρτημένους συμμάχους έναντι αποδυναμωμένων αντιπάλων: Η Ευρώπη αντιπαρατίθεται με τη Ρωσία, τα αραβικά κράτη με το Ιράν, η Ινδία με την Κίνα κ.λπ. Οι περιεκτικοί διεθνείς θεσμοί για την παγκόσμια διακυβέρνηση θα αποδυναμωθούν στη συνέχεια και θα αντικατασταθούν από συγκρουσιακά οικονομικά μπλοκ και στρατιωτικά μπλοκ.

Η πολιτική μπλοκ του Μπάιντεν νομιμοποιείται με υπεραπλουστευμένες ευρετικές μεθόδους, καθώς η πολυπλοκότητα του κόσμου περιορίζεται σε μια ιδεολογική μάχη μεταξύ φιλελεύθερων δημοκρατιών και αυταρχικών κρατών. Η ιδεολογική ρητορική συνεπάγεται την απαίτηση για γεωοικονομική πίστη από τον “ελεύθερο κόσμο”, ενώ συμβάλλει σε μια υπερβολικά επιθετική και αντιδιπλωματική γλώσσα, καθώς αντίπαλοι ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρονται ως “δικτάτορες”.

Η πολυμέρεια αγκαλιάζεται στο βαθμό που ενισχύει την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν είναι λιγότερο εχθρικός προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ από τον προκάτοχό του, και υπό τη διοίκησή του, οι ΗΠΑ προσχώρησαν εκ νέου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις Συμφωνίες του Παρισιού για το Κλίμα. Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν προσχώρησε εκ νέου στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ούτε μείωσε τον οικονομικό καταναγκασμό κατά της Κίνας που αποσκοπεί στον επαναπατρισμό των αλυσίδων εφοδιασμού. Οι θεσμοί που μπορούν να περιορίσουν τις ΗΠΑ, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), θα έχουν περιορισμένη υποστήριξη τόσο από τον Μπάιντεν όσο και από τον Τραμπ.

Η επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής κατάστασης εντός των ΗΠΑ θα επηρεάσει επίσης τη δέσμευση του Μπάιντεν στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να είναι απρόθυμος να συνάψει νέες φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες, καθώς οι εγχώριοι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης και της νεοφιλελεύθερης οικονομίας αναζητούν καταφύγιο στη λαϊκιστική αντιπολίτευση. Ο Μπάιντεν θα διστάσει να αποδεχθεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου σε τομείς όπου η Κίνα έχει τεχνολογικό και βιομηχανικό πλεονέκτημα, ενώ οι προσπάθειες να αποκοπεί η Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια και την κινεζική τεχνολογία θα διαιρέσουν περαιτέρω τον κόσμο σε αντίπαλα οικονομικά μπλοκ. Οι Ευρωπαίοι αποδυναμώνονται και εξαρτώνται υπερβολικά από τις ΗΠΑ σε βαθμό που οι όποιες φιλοδοξίες για “στρατηγική αυτονομία” και “ευρωπαϊκή κυριαρχία” πρέπει να εγκαταλειφθούν. Επιπλέον, ο Μπάιντεν έχει επίσης επιδείξει ετοιμότητα να κανιβαλίσει τις βιομηχανίες των συμμάχων με πρωτοβουλίες όπως ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η παγκόσμια διακυβέρνηση του Τραμπ: Τραμπ: Πρώτα η Αμερική και ο πραγματισμός των μεγάλων δυνάμεων

Ο Τραμπ επιδιώκει να αποκαταστήσει το αμερικανικό μεγαλείο μειώνοντας το κόστος του συστήματος συμμαχιών και της ηγεμονίας. Οι συμμαχίες έναντι στρατηγικών αντιπάλων δεν θεωρούνται βιώσιμες ή επιθυμητές εάν συνεπάγονται τη μεταφορά σχετικής οικονομικής ισχύος στους συμμάχους. Ο Τραμπ έχει προτείνει ότι το ΝΑΤΟ είναι ένα “παρωχημένο” κατάλοιπο από τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο στη δική τους ασφάλεια, οι ΗΠΑ θα πρέπει ίσως να μειώσουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή και οι σύμμαχοι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πληρώνουν τις ΗΠΑ για την ασφάλεια που παρέχουν. Οικονομικές συμφωνίες όπως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και η Σύμπραξη Δια-Ειρηνικού (TPP) θα προωθούσαν την ηγετική θέση των ΗΠΑ, αλλά εγκαταλείφθηκαν λόγω του υπερβολικού κόστους όσον αφορά τη μεταφορά οικονομικού πλεονεκτήματος από τις ΗΠΑ στους συμμάχους τους. Ο Τραμπ δεν απορρίπτει την αμερικανική αυτοκρατορία, αλλά θέλει να την καταστήσει βιώσιμη εξασφαλίζοντας καλύτερη απόδοση των επενδύσεων.

Επειδή ο Τραμπ είναι λιγότερο προσηλωμένος στο σύστημα συμμαχιών και δεν επιβαρύνεται από ιδεολογικά δόγματα, μπορεί να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση έναντι άλλων μεγάλων δυνάμεων. Ο Τραμπ μπορεί να κάνει πολιτικές συμφωνίες με αντιπάλους, να χρησιμοποιεί φιλική και διπλωματική γλώσσα όταν αναφέρεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ και να πραγματοποιεί ακόμη και διπλωματικές επισκέψεις στη Βόρεια Κορέα. Ενώ ο διαχωρισμός του κόσμου από τον Μπάιντεν σε φιλελεύθερες δημοκρατίες έναντι αυταρχικών κρατών καθιστά τη Ρωσία αντίπαλο, η άποψη του Τραμπ για τον κόσμο ως εθνικιστές/πατριώτες έναντι κοσμοπολιτών/παγκοσμιοποιητών μετατρέπει τη Ρωσία σε πιθανό σύμμαχο. Αυτή η ιδεολογική θεώρηση συμπληρώνει τις πραγματιστικές εκτιμήσεις για να μην ωθηθεί η Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας ως του κύριου αντιπάλου των ΗΠΑ από πλευράς οικονομικής ισχύος.

Η παγκόσμια διακυβέρνηση θα είναι ωφελιμιστική και ο πρωταρχικός στόχος είναι η αποκατάσταση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι της Κίνας. Στην έκκλησή του προς ένα δυσαρεστημένο κοινό, ο Τραμπ τείνει να κατηγορεί υπερβολικά την Κίνα για τα οικονομικά προβλήματα της Αμερικής. Ο οικονομικός εξαναγκασμός έναντι της Κίνας έχει ως στόχο την αποκατάσταση του τεχνολογικού/βιομηχανικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ και την προστασία των θέσεων εργασίας στο εσωτερικό της χώρας. Οι οικονομικές εθνικιστικές ιδέες αντανακλούν εκείνες του αμερικανικού συστήματος του 19ου αιώνα, στο οποίο οι οικονομικές πολιτικές βασίζονται στο “δίκαιο εμπόριο” και όχι στο ελεύθερο εμπόριο. Ο Τραμπ φαίνεται να αμφισβητεί ολόκληρη τη μεταψυχροπολεμική ρύθμιση ασφαλείας στην Ευρώπη ως μια δαπανηρή προσπάθεια επιδότησης μιας Ευρώπης με φθίνουσα σημασία, η οποία έχει μετατρέψει τη Ρωσία σε εχθρό και την έχει ωθήσει στην αγκαλιά της Κίνας. Η ασαφής δέσμευση του Τραμπ στο ΝΑΤΟ ώθησε ακόμη και το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοσχέδιο που απαγορεύει στους προέδρους να αποσύρουν μονομερώς τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Τραμπ υποστηρίζει τη βελτίωση των δεσμών με τη Ρωσία, η προεδρία του πιθανότατα δεν θα επιτύχει αυτόν τον στόχο. Οι ΗΠΑ μπορούν να θεωρηθούν παράλογος παράγοντας στον βαθμό που επιτρέπουν στις πολιτικές εσωτερικές διαμάχες να επηρεάζουν την εξωτερική τους πολιτική. Το 2016, η εκστρατεία της Κλίντον κατασκεύασε τον φάκελο Steele και την απάτη Russiagate για να παρουσιάσει τον Τραμπ ως πράκτορα του Κρεμλίνου. Στις εκλογές του 2020, η καμπάνια του Μπάιντεν κατηγόρησε το σκάνδαλο με το λάπτοπ του Χάντερ Μπάιντεν ότι ήταν ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει επικηρύξει τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Αυτοί οι ψεύτικοι ισχυρισμοί είχαν στόχο να εκτρέψουν και να κάνουν τον Τραμπ να φανεί αδύναμος σε σχέση με τη Ρωσία, γεγονός που έφερε τις σχέσεις με τη Ρωσία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και συνέβαλε ακόμη και στον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ επιδιώκουν να αντιστρέψουν τη σχετική παρακμή των ΗΠΑ στον κόσμο, γεγονός που θα έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Ενώ οι στόχοι του Μπάιντεν να αποκαταστήσει το μεγαλείο των ΗΠΑ με ιδεολογικά συστήματα συμμαχιών θα κατακερματίσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση σε περιφερειακά μπλοκ, ο Τραμπ θα επιδιώξει μια συνολική αποχώρηση από τους θεσμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης στο βαθμό που αυτοί απορροφούν τους πόρους των ΗΠΑ και εμποδίζουν τις πραγματιστικές εκτιμήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης