Η αλήθεια είναι ότι η κρίση των αγορών του χρήματος δεν θα έπαιρνε ποτέ τέτοιες διαστάσεις (με τόσες και τόσο δυσάρεστες συνέπειες στην καθημερινή μας ζωή) εάν δεν είχαμε προηγουμένως υποστεί μια πολύχρονη πλύση εγκεφάλου για την αναγκαιότητα συγκεκριμένων επιλογών. Με κεντρική ιδέα ότι όσα στραβά οδήγησαν τα πράγματα μέχρις εδώ είναι, τάχα, επιβεβλημένα. Με «στόχο» την νομισματική σταθερότητα υποτίθεται. Αυτήν που θα εξασφάλιζε ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν περισσεύματα και από αυτά να στηριχθούν και οι πιο αδύναμοι από εμάς. «Μονόδρομος» είχε βαφτιστεί αυτή η πολιτική από τους προπαγανδιστές του παραλόγου. 

Η προπαγάνδα αυτή έπεισε πολλούς και σε μεγάλο βαθμό, οφείλουμε να ομολογήσουμε. Ίσως επειδή έγινε με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ίσως επειδή την υπηρέτησαν πολλοί : ιδεόληπτοι, απατεώνες, γενίτσαροι, ασφαλίτες και εκτελεστές. Ίσως επειδή όλοι αυτοί είχαν αποθέματα θεσμικού κύρους από τις μεταμφιέσεις τους : ακαδημαϊκοί, οικονομικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Συμπολίτες μας στον κόσμο αυτό, με ονοματεπώνυμο. Οι οποίοι εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας σαν να «μην τρέχει τίποτα». Δίνοντας – με θράσος απύθμενο – συμβουλές από τα ΜΜΕ για το πως θα βγούμε από τα δύσκολα. Τα οποία δημιούργησαν οι ίδιοι και η πολιτική που υποστήριζαν με πάθος και επιμονή. Το Μάαστριχτ, η Ονομαστική Σύγκλιση και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που χρεοκόπησαν χώρες ολόκληρες. Οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες από την πείνα και τις  αρρώστειες. Οι πόλεμοι που άρχιζαν χωρίς να τελειώνουν στην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού. Περιπλέκοντας χειρότερα τα προβλήματα τα οποία υποτίθεται θα έλυναν. Και η εκμετάλλευση, χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της ανθρωπότητας, των φυσικών πόρων της Γης που οδηγεί στον αφανισμό του πλανήτη μας. Όλα αυτά τα εγκλήματα για να καταγράφουν κάθε χρόνο μεγαλύτερες αυξήσεις κερδών μια χούφτα εταιρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίγνωση όλων αυτών δεν είναι μια ακαδημαϊκή καταγραφή. Είναι ένα εργαλείο με αξία χρήσης σήμερα και αύριο. Για να περιορίσουμε τις ζημιές, την έκταση και την διάρκεια της κρίσης και – το σημαντικότερο ίσως – να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση της. Για να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για μας και τα παιδιά μας. Γι ‘ αυτό ακριβώς ας μην φοβόμαστε να καταδικάσουμε τις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην επιβολή τους. Στέλνοντας τα, οριστικά και αμετάκλητα, στο «Χρονοντούλαπο της Ιστορίας». 

Ο Παντελής Οικονόμου είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπρόσωπος του ρεύματος των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης