Πολύ πιο κοντά, απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος, είναι τα «αυτοκίνητα επιστημονικής φαντασίας», με τις εταιρείες να αναπτύσσουν ολοένα και πιο προηγμένες τεχνολογίες.

 Η Nissan λοιπόν, σε συνεργασία με το πολυτεχνείο της Λοζάνης (EPFL), σχεδιάζει το αυτοκίνητο που θα μπορεί να «διαβάζει» τη σκέψη του οδηγού και να προβλέπει την επόμενη κίνησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ειδικών αισθητήρων, που μετρούν την εγκεφαλική δραστηριότητα, την κίνηση των ματιών, σαρώνουν το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο και επιτρέπουν στο σύστημα να προβλέψει τι σκοπεύει να κάνει ο οδηγός. Για παράδειγμα, όταν ο οδηγός σκεφτεί να κάνει μια στροφή αριστερά, το αυτοκίνητο θα είναι ήδη προετοιμασμένο για τον ελιγμό, επιλέγοντας τη σωστή ταχύτητα και την κατεύθυνση στον δρόμο, πριν από την ολοκλήρωση της στροφής.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα εξελίσσεται ήδη, με τους επιστήμονες στο EPFL να βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες να ελιχθούν με τα αναπηρικά καροτσάκια τους, μόνο με τη μεταβίβαση σκέψης, σε ειδικές συσκευές. Το επόμενο στάδιο, μελλοντικά, είναι να προσαρμοστούν οι διαδικασίες BMI στο αυτοκίνητο και τον οδηγό.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο του επιστημονικού εγχειρήματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης