Η General Motors και η NASA ετοιμάζουν ένα γάντι που θα βελτιώνει την απόδοση των εργαζόμενων αλλά και θα μειώνει την κούραση. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ενώνουν τις δυνάμεις τους, αφού συνεργάστηκαν για τη εξέλιξη του σεληνιακού οχήματος, του πρώτου αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στο φεγγάρι, αλλά και τη δημιουργία του Robonaut 2. Του πρώτου ανθρωποειδούς ρομπότ που ταξίδεψε στο διάστημα πέρυσι και παραμένει μόνιμος κάτοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Τώρα στοχεύουν να περάσουν την τεχνογνωσία τους και στις καθημερινές μας ανάγκες, αφού το ρομποτικό γάντι, το Robo-Glove, θα μπορεί να μειώσει την ποσότητα δύναμης που ασκεί ο εργαζόμενος όταν χειρίζεται ένα εργαλείο για μεγάλο διάστημα ή με επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Παράλληλα θα μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμών από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Γιατί σύμφωνα με διάφορες έρευνες, το συνεχές κράτημα ενός εργαλείου μπορεί να προκαλέσει κόπωση στους μύες των χεριών μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πρώτες δοκιμές του ρομποτικού γαντιού έδειξαν ότι ο χρήστης μπορεί πλέον να χειρίζεται με μεγαλύτερη άνεση και διάρκεια τα εργαλεία, ενώ χρησιμοποιεί και σημαντικά λιγότερη δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υπό εξέλιξη ρομποτικά γάντια, είναι ιδιαίτερα ελαφριά και διαθέτουν αισθητήρες πίεσης, ηλεκτρονικά ελέγχου, ενεργοποιητές και μία μικρή οθόνη για προγραμματισμό και διάγνωση, ενώ χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου με ένα κλιπ ζώνης για σύνδεση με το σύστημα τροφοδοσίας ισχύος.

Η NASA και η GM υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία τους στο άμεσο μέλλον θα είναι διαθέσιμη για τους εργαζόμενους.

Δείτε το σχετικό video:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης