Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους δρόμους κυκλοφορούν καθημερινά δεκάδες αυτοκίνητα, τα οποία φέρουν ιστορικές πινακίδες. Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οχημάτων για να μπορούν να τα βγάλουν στους δρόμους θα πρέπει καταρχήν αυτά να έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια από την πρώτη άδεια κυκλοφορίας και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία τα κλασικά αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορούν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. 


Πάνω από 10.000 ιστορικά οχήματα κυκλοφορούν στην Ελλάδα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα σε… αετονύχηδες να εκμεταλλεύονται παραθυράκια και να κάνουν καθημερινή χρήση, χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος των τελών κυκλοφορίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, ενώ ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αναφέρει πως για να χαρακτηριστεί ένα όχημα ιστορικό πρέπει να είναι 30 ετών υπάρχουν ακόμα και… σύγχρονα (15ετίας) με τέτοιες πινακίδες!

Αναζητώντας μάλιστα αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο διαδίκτυο, κάποιοι προσπαθούν να τα προωθήσουν δελεάζοντας τους υποψήφιους αγοραστές με το γεγονός ότι μπορούν να τα κυκλοφορήσουν ως ιστορικά. Κάποιοι μάλιστα σε καθησυχάζουν λέγοντας πως την όλη διαδικασία μπορούν να την διεκπεραιώσουν οι ίδιοι…

Το θέμα είναι τεράστιο και αυτό διότι στην εποχή που ζούμε με τους φόρους στα αυτοκίνητα να είναι δυσβάσταχτοι σημαντική μερίδα πολιτών εκμεταλλεύεται την ελευθερία που δίνει το ίδιο το κράτος εις βάρος των σοβαρών εκείνων ιδιοκτητών που έχουν ως χόμπι το κλασικό αυτοκίνητο. Ο Δημήτρης Παπανδρέου γνωρίζει σε βάθος το χώρο αυτό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους.

Το άρθρο που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες στο Βlog του είναι ξεκάθαρο και προσπαθεί να βάλει με τα γραπτά του μία τάξη που όπως φαίνεται είναι δύσκολη.



Διαβάστε παρακάτω όλο το άρθρο…

Όλη η φιλολογία που έχει ξεσπάσει την τελευταία διετία γύρω από τις Ιστορικές πινακίδες, στο μεγαλύτερο ποσοστό της “αναζητά” και “προτείνει-μηχανεύεται” τρόπους γενικευμένης χρήσης των
ιστορικών αυτοκινήτων, ακόμα και καθημερινής, εκτός των όσων προέβλεπαν οι Υπουργικές αποφάσεις και ο ΚΟΚ. Η υπόθεση πήρε μεγάλη έκταση λόγω των αυξημένων τελών κυκλοφορίας και των τεκμηρίων διαβίωσης, οπότε πολλοί ιδιοκτήτες που δεν είχαν καμία σχέση με τον “Ιστορικό χώρο” αναζητούσαν τρόπους να συνεχίσουν να κυκλοφορούν τα παλιά τους αυτοκίνητα χωρίς κανένα φορολογικό κόστος, ενώ υπάρχουν και αρκετοί “ιστορικοί” οι οποίοι ερμηνεύοντας τον ΚΟΚ κατά το δοκούν, “ξεχείλωσαν” τις ιστορικές πινακίδες και τα περίφημα “χιλιόμετρα συντήρησης” χρησιμοποιώντας καθημερινά (και προκλητικά) το ιστορικό τους αυτοκίνητο. Σ’ αυτό βοήθησαν πολλοί, κυρίως έμποροι αυτοκινήτων, ιδιώτες που νοίκιαζαν τις “αντίκες” τους για γάμους (άλλοι με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, οι περισσότεροι “μαύρα”), άσχετοι τύποι “φίλοι των ιστορικών” και “νεοφώτιστοι” στα fora όπου επιχειρηματολογούσαν για την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που τάχα επιτρέπει καθημερινή κυκλοφορία στα παλιά αυτοκίνητα, και βέβαια οι Αρχές έκδοσης πινακίδων, η κάθε μία με τον τρόπο της (ή με την ΑΔΡΑΝΕΙΑ της).

Τρεις αρχές εκδίδουν πινακίδες!

Πριν πιάσουμε τις “Αρχές”, θα πρέπει για να είμαστε δίκαιοι να τονίσουμε ότι την ευθύνη την φέρει κυρίως το Κράτος, το οποίο άκουσον-άκουσον έχει “εξουσιοδοτήσει” ΤΡΕΙΣ διαφορετικούς φορείς να κάνουν το ίδιο πράγμα για λογαριασμό του, με διαφορετικό όμως τρόπο ο κάθε ένας! Έτσι έχουμε ΤΡΙΑ διαφορετικά έγγραφα “γνησιότητας” και ΤΡΕΙΣ διαφορετικές πινακίδες, πραγματικό αλαλούμ δηλαδή!
Φυσικά, ο ΚΟΚ αναφέρεται στον επίσημο εκπρόσωπο της FIVA που είναι η ΕΟ ΦΙΛΠΑ, αλλά για να έχει αυτό νόημα και ουσία, θα έπρεπε ο νόμος να επιβάλλει πρώτα την έκδοση κάρτας FIVA και μετά την έκδοση πινακίδων από όποια “Αρχή” θελήσει ο ιδιοκτήτης. Και επειδή με τρείς διαφορετικές Αρχές που ΔΕΝ συνεργάζονται μεταξύ τους αυτό δεν μπορεί να γίνει, θα έπρεπε το ίδιο το Κράτος να έχει μια Υπηρεσία στο Υπ. Συγκοινωνιών για τα Ιστορικά οχήματα, που να λέει και να κάνει το απλό: Αν με τον αριθμό πλαισίου έχεις συμπληρώσει 30 χρόνια, δικαιούσαι ιστορικών πινακίδων αυστηρά περιορισμένης χρήσης. Όμως το παράδειγμα των κρατικών ΚΤΕΟ είναι αρκετό για να μας πείσει ότι κάτι τέτοιο, στο πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον, θα ήταν αστείο να γίνει, γιατί οι “διεκπεραιωτές” θα έβγαζαν ιστορικές πινακίδες δι’…αλληλογραφίας και κατά χιλιάδες! Και ακριβώς φτάνοντας στις “χιλιάδες”, υποχρεούμεθα να ακολουθήσουμε τον, πολυσύχναστο τελευταία, “δρόμο του χρήματος”.


Οι Ιδιοκτήτες κλασικών οχημάτων κάνουν συχνά εξορμήσεις…

Είναι πολλά τα λεφτά…

Μια “Αρχή” έκδοσης Ιστορικών πινακίδων, χρεώνει ποσά από 150 μέχρι 250 ευρώ ανά αυτοκίνητο, συν τα ποσοστά επί του τζίρου της, οικονομικής μεν-υποχρεωτικής δε, ετήσιας ασφάλισης. Έτσι, για 1000 ιστορικές πινακίδες κατ’ έτος, έχει (μικτά) έσοδα άνω των 200.000 Ευρώ, για 2000 πινακίδες 400.000 Ευρώ, ΣΥΝ ασφαλιστικό τζίρο 30.000-60.000 Ευρώ (πολύ παραπάνω για έκδοση κάρτας και ασφάλιση “young timer” με συμβατικές πινακίδες) κ.ο.κ. Τα ποσά είναι σοβαρά, και επειδή δεν έχουμε ακριβή γνώση των αριθμών δεν συνεχίζουμε τους υπολογισμούς. Σκεφθείτε όμως, τι καλό κέρδος θα είχε μια “λέσχη” ή και “ομοσπονδία” που ΔΕΝ θα είχε προσωπικό, κτίρια, έξοδα εκδηλώσεων, κτλ. Πρόκειται, με άλλα λόγια για “κερδοφόρο επιχείρηση”, την μόνη στον κλάδο οχημάτων που το Κράτος έχει εκχωρήσει εν λευκώ σε ιδιώτες, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Και οι σοβαροί, δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους, όπως η ΕΟ ΦΙΛΠΑ που λέει τόσα από αυτό, τόσα από εκείνο, τόσα από πινακίδες και τόσα από κάρτες, και κατόπιν αναλύει που τα ξόδεψε για να την κρίνουν οι εξελεγκτικές επιτροπές. Τι γίνεται όμως στην ΕΛΠΑ; Και κυρίως, τι γίνεται στην ΕΟΟΕ; Ποιός ελέγχει αν αυτές οι Αρχές δίνουν σωστά ιστορικές πινακίδες, ελέγχουν σωστά τα οχήματα, τις αφαιρούν για κακή χρήση, πληρώνουν φόρους, και χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ για να προωθήσουν την ιδέα της προστασίας και διατήρησης των ιστορικών αυτοκινήτων, και όχι για να προσπορίσουν κέρδη προς όφελος προσωπικό ή του σωματείου τους;


Oι εκδηλώσεις με ιστορικά οχήματα συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου…

Αλήθειες που… καίνε

Καλά…Αφού λοιπόν το Κράτος δεν είναι σοβαρό, αφού ΚΑΝΕΙΣ από τους -λαλίστατους- “ιστορικούς αρθρογράφους” (ιδιώτες και επαγγελματίες) δεν έχει τολμήσει μέχρι σήμερα να θίξει το ζήτημα του τζίρου των ιστορικών πινακίδων, αφού έχουν βγει στην πιάτσα  νέα “ληγούρια” που επιζητούν μερίδιο των κερδών από τις πινακίδες, αφού αυξάνεται ο αριθμός των “έξυπνων” ή “αφελών” ιδιοκτητών ιστορικών που αραδιάζουν ένα σωρό ιστορίες με επιμύθιο ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το ιστορικό τους όχημα για τα πάντα (από γάμους “φίλων” μέχρι αγωνιστικές δοκιμές!), ιδού μερικές αλήθειες:

-Όποιος πιστεύει ότι σήμερα όλοι θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και τεκμήρια, αλλά αυτός θα κυκλοφορεί “τζάμπα”, είναι ηλίθιος. “Ηλίθιος” όχι λόγω κουτοπονηριάς, αλλά γιατί έτσι θα συντελέσει είτε στην φορολόγηση είτε στην κατάργηση αυτού του “προνομίου” για όλους και φυσικά για τον ίδιο.
-Οι “Αρχές” που σέβονται τον εαυτό τους, πρέπει να προσπαθήσουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ΜΙΑΣ πινακίδας, ΕΝΟΣ πιστοποιητικού, ΕΝΟΣ συνομιλητή με την Πολιτεία για τα δικαιώματα και τους περιορισμούς χρήσης αυτών των πινακίδων.

-Επειδή αυτό θα αργήσει και ίσως δεν γίνει ποτέ (με πρωτοβουλία των ιδίων), η ευθύνη πέφτει στους ώμους των πολιτών- ιδιοκτητών ιστορικών αυτοκινήτων, οι οποίοι πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να είναι επιλεκτικοί σε σχέση με την Αρχή στην οποία θα απευθυνθούν. Όσα περισσότερα στοιχεία τους ζητήσει, όσο πιο αυστηρή είναι και όσο πιο σοβαρή φανεί (ξέρουμε όλοι να κρίνουμε            
ποιός είναι σοβαρός στο αντικείμενό του), τόσο πιο σίγουροι μπορούν να είναι και εκείνοι για θετική μελλοντική εξέλιξη.


Υψηλού επιπέδου οι εκδηλώσεις με κλασικά οχήματα…

Απαγορεύεται η καθημερινή χρήση

-Το θέμα της κυκλοφορίας, είναι το απλούστερο όλων: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ, εκτός από τό πήγαινε-έλα στο συνεργείο, και επίσης το “πήγαινε στην εκκίνηση και επέστρεψε απο το σημείο τερματισμού” των διάφορων αγώνων, εκδηλώσεων και εκδρομών των Λεσχών. Ολα τα υπόλοιπα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, κάνει τεράστια ζημιά στο σύνολο, οπότε η Αρχή που του έδωσε τις πινακίδες όχι μόνο θα πρέπει να τις αφαιρέσει για διάστημα π.χ. δύο ετών, αλλά και να ενημερώσει τις άλλες Αρχές για τον “επιτήδειο”, οπότε να μην πάρει νέες πινακίδες ούτε απο εκείνες. (Ναι, φανταζόμαστε τα σχόλιά σας αγαπητοί αναγνώστες, αλλά έτσι θα έπρατταν οι σοβαροί άνθρωποι/Λέσχες/Ομοσπονδίες. Αν δεν είναι σοβαροί, μην τους εμπιστεύεστε!).

Ιστορικές είναι και οι μοτοσικλέτες άνω των 30 ετών…

-Καταγγελίες; Φυσικά, επιβάλλεται και είναι θέμα αυτοπροστασίας πλέον, το να καταγγέλλουμε τους προκλητικούς τύπους. Πως όμως; Με “ξεμπρόστιασμα” και φωτογραφίες στα fora; Κατ’ αρχάς αυτό είναι μια πρακτική “καρφώματος” που κάνει αντιπαθή τον καταγγέλλοντα. Κατά δεύτερον, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων (και ο αριθμός κυκλοφορίας είναι τέτοιο στοιχείο), και θα έπρεπε σε περίπτωση φωτογραφίας να είναι  ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΒΗΣΜΕΝΟΣ ο αριθμός απο την πινακίδα. Προς ενημέρωση όλων, προσθέτουμε ότι ευθύνη έχει και ο διαχειριστής των διάφορων sites και forum, τον οποίο μπορεί να μηνύσει για πολλές αιτίες ο αυθαίρετα εικονιζόμενος, από προσβολή προσωπικότητας, δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων κτλ., μέχρι τον ισχυρισμό ότι του επιτέθηκαν ή του βανδάλισαν το αυτοκίνητο συνεπεία του δημοσιεύματος.

Ιστορικά αυτοκίνητα συμμετέχουν και σε κανονικούς αγώνες…

Καταγγελίες…

-Δηλαδή τι; Θα κυκλοφορούν “δωρεάν” οι πονηροί, θα πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας εμείς και θα κινδυνεύουμε αν και νόμιμοι να χάσουμε τις ιστορικές πινακίδες μας, χωρίς να τους κάνουμε τίποτα; Μα και βέβαια θα γίνει καταγγελία, αλλά εκεί που πρέπει: Οι φωτογραφίες μας, γραμμή στις Αρχές έκδοσης πινακίδων. Και άλλη μια φορά, για υπενθύμιση, σε λίγες μέρες. Και αν ξαναδούμε τον επιτήδειο, ξανά τα ίδια στην υπεύθυνη “Αρχή” (που έτσι αποδεικνύει ότι δεν είναι και τόσο “υπεύθυνη”), με την σημείωση ότι η επόμενη καταγγελία θα είναι πλέον προς τις Κρατικές Αρχές. Έτσι ναι, βοηθάτε. Με τις δημοσιεύσεις φωτογραφιών, μάλλον πυροδοτούνται χαζοκουβέντες, για όσους βέβαια αρέσκονται να τις κάνουν (και έχουν την αντοχή να τις διαβάζουν. Είναι αρκετά αυτά; Ας περιμένουμε τις αντιδράσεις (κυρίως για τα οικονομικά) και θα επανέλθουμε.

Για να δείτε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Παρακολουθήστε στο παρακάτω video πως μπορεί κάποιος νόμιμα να βγάλει πινακίδες ιστορικού οχήματος σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΦΙΛΠΑ Δημήτρη Βερναρδάκη

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης