Το κλασικό roadster επιστρέφει ισχυρότερο και κομψότερο από ποτέ, σαν μία μοντέρνα εκδοχή αυτού του ξεχωριστού είδους αυτοκινήτου. Το όνομά του είναι BMW Z4, το μοναδικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του, που συνδυάζει διαστάσεις κλασικού roadster με θέση καθισμάτων που έχει μετακινηθεί κοντά στον πίσω άξονα, πίσω κίνηση και αυτόματα αναδιπλούμενο hardtop.

Η νέα BMW Z4 προσφέρει όλη την οδηγική απόλαυση ενός roadster της BMW με περισσή κομψότητα και στυλ. Με την οροφή ανοιχτή, αυτό το έξοχο διθέσιο προσφέρει μία έντονη, απολαυστική εμπειρία με λιακάδα ή αναζωογονητικό αέρα, ενώ, όταν η οροφή είναι κλειστή, προσφέρει την άνεση ενός σπορ coupe της κατηγορίας premium. Χάρη στην πολυδιάστατη προσωπικότητά της και τα ποικίλα χαρακτηριστικά της η νέα BMW Z4 αντιπροσωπεύει την αναγέννηση του roadster.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις αυθεντικές αναλογίες και την κομψή σχεδιαστική γλώσσα του αυτοκινήτου, η αισθητική της νέας BMW Z4 υλοποιείται κυρίως μέσα από κλασικές λεπτομέρειες που ερμηνεύονται με ένα νέο, σύγχρονο στυλ, αντιπροσωπευτικό της νέας BMW Z4. Επομένως, αυτό το διθέσιο προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό συναρπαστικής κομψότητας, ανώτερης ευελιξίας και υποδειγματικής οδηγικής άνεσης. Τα αλουμινένια κελύφη του ελαφρού hardtop δύο τμημάτων αναδιπλώνονται, καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο. Ακόμα και με την οροφή κλειστή, η νέα BMW Z4  διατηρεί όλες τις τυπικές αναλογίες που χαρακτηρίζουν ένα γνήσιο roadster. Επομένως, με τέτοια γνωρίσματα, εύλογα είναι διάδοχος των BMW Z4 roadster και BMW Z4 coupé.

Για μία άκρως απολαυστική οδηγική εμπειρία σε όλες τις συνθήκες, η νέα BMW Z4 διατίθεται με μία γκάμα τριών εξακύλινδρων εν σειρά (straight-six) κινητήριων μονάδων με κυβισμό 3.0 ή 2.5 λίτρων: 225 kW/306 hp στη BMW Z4 sDrive35i, 190 kW/258 hp στη BMW Z4 sDrive30i και 150 kW/204 hp στη BMW Z4 sDrive23i υπόσχονται έξοχες επιδόσεις και δυναμική επιτάχυνση σε κάθε περίπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρήση τεχνολογιών BMW EfficientDynamics επιτυγχάνει μία απαράμιλλη ισορροπία οδηγικής απόλαυσης και οικονομίας καυσίμου. Τελευταίο αλλά σημαντικό, το κορυφαίο μοντέλο –πέραν του μηχανικού εξατάχυτου κιβωτίου– διατίθεται και με το σπορ αυτόματο που έχει επτά ταχύτητες και διπλό συμπλέκτη.

Διαθέτοντας Dynamic Drive Control στάνταρ, η BMW Z4 επιτρέπει στον οδηγό να μεταβάλλει τη ρύθμιση του κινητήρα, της μετάδοσης και της ανάρτησης με τη βοήθεια ενός μπουτόν σε τρία προγράμματα. Το BMW iDrive, από την άλλη, διατίθεται τώρα για πρώτη φορά προαιρετικά με την BMW Roadster, ενώ η νέα γενιά iDrive συνδυάζεται με το προαιρετικό σύστημα πλοήγησης Professional.

Σχεδίαση: η σύγχρονη εμφάνιση ενός κλασικού roadster

Η νέα BMW Z4 ερμηνεύει την κλασική εμφάνιση του roadster με μοντέρνες, κομψές γραμμές. Οι αναλογίες του αυτοκινήτου δημιουργούνται κυρίως από το μακρύ και χαμηλωμένο καπό του κινητήρα, τους κοντούς προβολείς, το μακρύ μεταξόνιο και τους μεγάλους τροχούς, καθώς και από τη χαμηλή θέση των καθισμάτων κοντά στον πίσω άξονα.

Στο χαμηλωμένο εμπρός τμήμα με τη μεγάλη, κάθετη μάσκα BMW, το φαρδύ αεραγωγό, τους διπλούς στρογγυλούς προβολείς – στοιχείο ταυτότητας της μάρκας BMW με προβολείς bi-xenon στάνταρ, όλες οι επιφάνειες και οι γραμμές, εστιάζουν σε ένα κοινό σημείο στο δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο, κάνοντας τη νέα BMW Z4 να δείχνει έτοιμη να απογειωθεί.

Σε προφίλ κυριαρχεί η δυναμική ροή της πλευρικής γραμμής του αυτοκινήτου που συνδέει τους εμπρός και πίσω θόλους τροχών και τονίζει την ελαστική, αθλητική εμφάνιση του roadster. Ο οριζόντιος προσανατολισμός των γραμμών και επιφανειών του αυτοκινήτου πίσω, από την άλλη, δίνει έμφαση στο μεγάλο πλάτος της νέας BMW Z4. Άλλα χαρακτηριστικά σχεδιαστικά στοιχεία είναι το πολύ μεγάλο καπό που εκτείνεται πάνω από τους θόλους των τροχών, οι μαύρες κολόνες Α, τα «βράγχια» στο πλάι με τα ενσωματωμένα φλας LED, καθώς και τα λεπτά πίσω φώτα με τις τρισδιάστατες σειρές λυχνιών LED.

Κομψό, σοφιστικέ και αντιπροσωπευτικό ενός γνήσιου roadster: το εσωτερικό.

Για τη δημιουργία μιας αρμονίας εξωτερικού και εσωτερικού που είναι τόσο σημαντική σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο, η πλευρική γραμμή καθορίζεται από τα πάνελ θυρών που διαμορφώνονται μοναδικά από μπροστά μέχρι πίσω. Το κομψό περιβάλλον μέσα στην καμπίνα, που είναι αντιπροσωπευτικό ενός roadster, υιοθετεί σχεδίαση του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας, προσανατολισμένης στον οδηγό.

Η σχήματος U καμπύλη διακοσμητική επιφάνεια στην πλευρά του οδηγού περιλαμβάνει τα χειριστήρια για τα φώτα και τον κλιματισμό, αριστερά και δεξιά του τιμονιού. Αυτά τα στοιχεία διατίθενται σε Satin Silver matt, Fine Aluminium long-grain και Brown Ash grain, ενώ το αντίστοιχο χρώμα και ένθετο χρησιμοποιείται στην κεντρική κονσόλα και τις εσωτερικές λαβές ανοίγματος θυρών.

Το διακοσμητικό ένθετο στην πλευρά του συνοδηγού που εκτείνεται σε μία στενή λωρίδα κάτω από τα χειριστήρια φώτων και κλιματισμού (επίσης στην πλευρά του οδηγού) έχει φινίρισμα είτε σε Satin Silver matt ή σε σκούρα δερματίνη (απομίμηση δέρματος). Οι συνδυασμοί αυτών των δύο υλικών που διατίθενται στην γκάμα διακοσμητικών ένθετων του αυτοκινήτου επιτρέπουν πολύ ελκυστικές αντιθέσεις και μοναδικές εντυπωσιακές λεπτομέρειες.

Τα καθίσματα με τα ενσωματωμένα προσκέφαλα –τυπικό χαρακτηριστικό σε roadster– διατίθενται στάνταρ με τις BMW Z4 sDrive35i και BMW Z4 sDrive30i σε δέρμα υψηλής ποιότητας, με τρεις διαφορετικές επιλογές χρωμάτων. Το χρώμα που επιλέγεται χρησιμοποιείται επίσης στο κάτω τμήμα του ταμπλό και στο υποβραχιόνιο της επένδυσης θυρών, καθώς και στο υποβραχιόνιο στην κεντρική κονσόλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης