Μια νέα έρευνα Aμερικανών νευροεπιστημόνων υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως οδηγοί, επειδή ο εγκέφαλός τους έχει χάσει την ικανότητά του να «μπλοκάρει» τις περιττές λεπτομέρειες του φόντου, με συνέπεια να βλέπουν υπερβολικά πολλά και περιττά πράγματα, να ζαλίζονται και να αδυνατούν να διακρίνουν σωστά τα άλλα αυτοκίνητα και τους πεζούς.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Duje Tadin, του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, χρησιμοποίησαν την τεχνική της «διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης», μεταφέροντας ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο εθελοντών, αναστέλλοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία μιας συγκεκριμένης περιοχής, της μέσης βρεγματικής οπτικής περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας μπλοκάρει τη δράση αυτής της περιοχής, οι ερευνητές έλεγξαν πόσο καλά οι εθελοντές μπορούσαν να διακρίνουν τις κινήσεις μικρότερων και μεγαλύτερων αντικειμένων. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι εθελοντές μπορούσαν ευκολότερα να εντοπίσουν τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο υπόβαθρο.

Οι ηλικιωμένοι φαίνεται πως αδυνατούν να «φιλτράρουν» και να βγάλουν από το οπτικό πεδίο τους τις περιττές πληροφορίες του υποβάθρου, γεγονός που τους προκαλεί σύγχυση. Αντίθετα, στους νέους η σωστή λειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου «μπλοκάρει» τις συνήθως άσχετες κινήσεις και τις άλλες πληροφορίες στο υπόβαθρο του οπτικού πεδίου, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να συγκεντρωθεί στα μικρότερα κινούμενα αντικείμενα μπροστά του κι έτσι να οδηγεί πιο εύκολα (και ακίνδυνα).

«Η ποσότητα οπτικών πληροφοριών γύρω μας είναι τεράστια και δεν έχουμε την εγκεφαλική δύναμη να τις επεξεργαστούμε όλες. Οι ηλικιωμένοι είναι καλύτεροι στο να αντιλαμβάνονται τις μεγάλες κινήσεις στο υπόβαθρο, ενώ οι νέοι καταστέλλουν αυτή την αντίληψη» δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας και πρόσθεσε ότι η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε νέες τεχνικές εκπαίδευσης των ηλικιωμένων οδηγών, ώστε να εξασκηθούν να μπλοκάρουν τις περιττές οπτικές πληροφορίες που τους αποσπούν την προσοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Neuroscience».  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης