Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ασφαλιστική εταιρεία «φάντασμα» έχει κάνει την εμφάνιση της τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιώτες οι οποίοι την επιλέγουν για να ασφαλίσουν τα οχήματά τους να διαπιστώνουν -συνήθως αργά- ότι τα συμβόλαια που κρατούν στα χέρια τους δεν έχουν καμία αξία.

Ο λόγος για την «General Commodities Trade Ltd», μια εταιρεία μεσιτών ασφαλίσεων, με έδρα τη Σόφια Βουλγαρίας και υποκατάστημα στην Αθήνα, στην περιοχή Ζωγράφου και την Λεωφόρο Παπάγου 25.

Η εν λόγω εταιρία, για την οποία να σημειωθεί ότι έχουν γίνει αναρίθμητες καταγγελίες, είναι εγγεγραμμένη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχει κανονικά Ελληνικό Α.Φ.Μ. και ανήκει στη Δ.Ο.Υ. Ζωγράφου, δεν είναι όμως αναγνωρισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδος με αποτέλεσμα τα συμβόλαια ασφάλισης που εκδίδει να είναι άκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν υπάρχει στα αρχεία της ΤτΕ, η δραστηριότητα της κρίνεται ως παράνομη, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι να ανακαλύπτουν σταδιακά πως έχουν πέσει θύματα και να απευθύνονται στις Αρχές.

Μετά μάλιστα από σχετικό ερώτημα που είχε υποβάλλει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε ότι «εταιρεία φερόμενη ως Ασφαλιστική με την επωνυμία General Commodities Trade Ltd δεν δραστηριοποιείται ως Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία ή Αλληλασφαλιστικός Συνεταιρισμός με έδρα την Ελλάδα ούτε λειτουργεί υπό καθεστώς εγκατάστασης ή ελεύθερης παροχής υπηρεσιών με έδρα σε οποιαδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΕΟΧ».

«Πώς θα μπορούσα να το γνωρίζω;»

Πολλές είναι πάντως οι περιπτώσεις ιδιωτών, οι οποίοι ενώ ασφαλίζουν τα οχήματά τους στην παραπάνω εταιρεία και καταβάλλουν τα ανάλογα χρήματα, όταν εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα μαθαίνουν –εκ των υστέρων- ότι η ασφαλιστική που επέλεξαν δεν μπορεί να τους καλύψει σε τίποτα.

Κάπως έτσι την πάτησε και ο Σ. Μ., ο οποίος είχε ασφαλίσει στην «General Commodities Trade Ltd» έξι οχήματα. Όταν πριν από μερικές ημέρες συνέβη ένα ατύχημα (το οποίο μάλιστα είχε τραγική κατάληξη καθώς έχασε την ζωή του ένας άνθρωπος), ο Σ. Μ. πήγε στην τροχαία προκειμένου να παραλάβει το φορτηγό του το οποίο φυλάσσονταν στο πάρκινγκ της υπηρεσίας.

Τότε άκουσε εμβρόντητος τους άνδρες της αστυνομίας να του λένε ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν είναι αναγνωρισμένη και ως εκ τούτου το συμβόλαιο ασφάλισης δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

«Πως θα μπορούσα να γνωρίζω ότι η εταιρεία δεν είναι αναγνωρισμένη από την ΤτΕ και έτσι δεν μπορεί να με καλύψει σε περίπτωση ατυχήματος; Εγώ πλήρωνα τα ασφάλιστρά μου κανονικά. Πώς γίνεται το κράτος να επιτρέπει σε μια παράνομη εταιρεία να συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία της;» αναρωτιέται μιλώντας στο zougla.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης