Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το συγκεκριμένο Ford Model T που θα δείτε στο βίντεο παρακάτω, είναι 101 ετών και τα τελευταία 74 χρόνια έχει παραμείνει ακίνητο. Όμως, ο παλιός τετρακύλινδρος κινητήρας της Ford βρίσκεται ακόμα κάτω από το καπό και το κανάλι Jennings Motor στο YouTube αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να τον βάλει και πάλι μπροστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το μοντέλο Τ του 1923 ήταν έξω για δεκαετίες και ο κινητήρας έχει ξεχάσει πως είναι να δουλεύει. Η χειροκίνητη μανιβέλα στο μπροστινό μέρος αρνείται να γυρίσει ενώ κατά την αλλαγή λαδιού, αρκετό νερό ξαναείδε το φως του ήλιου, προερχόμενο από… το χώρο του κινητήρα.

Ευτυχώς, τα μηχανικά μέρη ενός Model T είναι αρκετά απλά. Η αφαίρεση των μπουζί και της κυλινδροκεφαλής είναι μια απλή διαδικασία και μάλιστα αποκάλυψε την σημαντική σκουριά και διάβρωση στον πρώτο κύλινδρο. Τα ποντίκια κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στον σωλήνα εξάτμισης και να μπουν στον κινητήρα, οπότε το απαραίτητο οξύ καθαρίζει τα πράγματα και ένα κοκτέιλ από λάδι, υγρό φρένων και πετρέλαιο ντίζελ ξαναδίνει ζωή στον κινητήρα.

Με όλα καθαρισμένα και βιδωμένα, το μόνο που απομένει είναι το καύσιμο και ο απαραίτητος σπινθήρας. Τότε είναι που τα πράγματα γίνονται συναρπαστικά, καθώς μια ανάφλεξη της εξάτμισης αναφλέγει τη βενζίνη που εγχέεται απευθείας στον κινητήρα. Για μια στιγμή η φωτιά ξεσπά στο χώρο του κινητήρα, η οποία όμως σβήνει γρήγορα. Δεν προκαλείται ζημιά και τελικά ο κινητήρας αρχίζει να λειτουργεί σε ένα σχετικά ομαλό ρελαντί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον παλιό κινητήρα σε λειτουργία, το επόμενο βήμα είναι τα ελαστικά και η επισκευή του κιβωτίου ταχυτήτων, κάτι που θα γίνει σε ένα μελλοντικό βίντεο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης