Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

       


Είναι γνωστό πως ο Έλληνας έχει μία ιδιαίτερη σχέση αγάπης με το αυτοκίνητό του. Το ξέρουμε, το βλέπουμε καθημερινά και αποδεικνύεται στην πράξη με έρευνες που έχουν γίνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της εταιρείας LeasePlan, η οποία πραγματοποίησε έρευνα με Έλληνες οδηγούς προκειμένου να μάθουμε πόσο σημαντικά είναι τα μέσα μεταφοράς για αυτούς.

Το 93% προτιμά αυτοκίνητο

Η πλειονότητα των Ελλήνων βλέπει το αυτοκίνητο ως το πιο σημαντικό καθημερινό μέσο μετακίνησης. Το 93% προτιμά το αυτοκίνητο και το… 0% τα λεωφορεία!Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό της τάξεως του 93% απάντησε ότι το αυτοκίνητο είναι το πιο σημαντικό μέσο.

Το 11% θεωρεί αντίστοιχα σημαντικό το περπάτημα, το 5% τη μοτοσυκλέτα, το 3% το ποδήλατο, ενώ τα λεωφορεία ήταν στο 0%, γεγονός που δείχνει πως ο Έλληνας δεν εμπιστεύεται καθόλου τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην έρευνα που έγινε δεν συμπεριελήφθησαν το μετρό, ο ηλεκτρικός, ο Προαστιακός κ.λπ.

 

Το δείγμα της έρευνας

Να σημειώσουμε πως η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών TNS σε ένα δείγμα 575 οδηγών αυτοκινήτων.

Το 81% αφορούσε άνδρες και το 19% γυναίκες, ενώ ηλικιακά ο διαχωρισμός έγινε ως εξής: 35-44 (42%), 45-54 (35%) και το υπόλοιπο 23% αφορούσε άλλες ηλικιακές ομάδες.