Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     


Σε τέσσερις ημέρες ετοιμαζόμαστε στην Ελλάδα για μία ακόμα μεγάλη… εκλογική μάχη. Η αγορά έχει Στην Ελλάδα σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα των… εκλογών και στο εξωτερικό παρουσιάζουν αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους! παγώσει, τα πάντα παραμένουν στάσιμα και όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Αυτή είναι η εικόνα της χώρας μας.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει εκτός συνόρων. Όπως για παράδειγμα στη… Φρανκφούρτη. Εκεί που χτυπά η καρδιά της αυτοκίνησης και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με τους τέσσερις τροχούς. Η 66η έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, έκθεση του κόσμου. Εκεί ο καθένας μπορεί να συνειδητοποιήσει τι είναι το μέλλον, πως η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τι θα δούμε στα μελλοντικά μας αυτοκίνητα, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μέσο πρώτης ανάγκης και ένα εργαλείο καθημερινότητας. Όχι πολυτέλειας…

Τεράστια… έκθεση

Στην Φρανκφούρτη αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται 219 παγκόσμιες πρεμιέρας, ενώ ο αριθμός των εκθετών αγγίζει τους 1.103 που προέρχονται από 39 χώρες του κόσμου! Ασύλληπτα νούμερα αν Ο χώρος της έκθεσης ισοδυναμεί με 33 γήπεδα ποδοσφαίρου και… λογικά καθώς η εκδήλωση διεξάγεται στην Γερμανία, μία χώρα με πολύ βαριά βιομηχανία και με μακρά παράδοση στον κλάδο του αυτοκινήτου. Για να καταλάβετε το μέγεθος του εκθεσιακού χώρου, αυτός αγγίζει τα 230.000 τετραγωνικά μέτρα, όσο δηλαδή θα καταλάμβαναν 33 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ένα χαρακτηριστικό της φετινής έκθεσης είναι οι τεχνολογίες με τις οποίες εφοδιάζονται τα νέα μοντέλα αλλά και η επικοινωνία τους με τα smartphones και το διαδίκτυο. Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα, το ένα τέταρτο του συνόλου των νέων αυτοκινήτων μπορούν να συνδεθούν με το Internet και σύμφωνα με τις προβλέψεις σε δύο χρόνια το ποσοστό αυτό θα έχει αγγίξει το 80%.



Επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Ένα ακόμα στοιχείο αφορά τις επενδύσεις, καθώς όπως ανακοίνωσαν οι άνθρωποι της έκθεσης, η Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 17 έως 27 Σεπτεμβρίου γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα, θα επενδύσει 16 – 18 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια στην έρευνα την ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχια και επειδή οι εικόνες σε αυτές τις περιπτώσεις μιλούν από μόνες τους, θαυμάστε παρακάτω τα.. εργαλεία που ίσως – αν είμαστε τυχεροί – δούμε και στην Ελλάδα.