Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες, ωστόσο ορισμένες εταιρείες μπορεί να προσβλέπουν σε μια επιστροφή στις συνήθεις συνθήκες, ακόμη και αν η κατάσταση στο πεδίο παραμένει ενεργή.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να αποσύρονται από τη χώρα υπό την πίεση των σαρωτικών οικονομικών κυρώσεων. Τώρα, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής.

Δημοσιεύματα από την Κορέα υποστηρίζουν ότι ο όμιλος Hyundai Motor Group σκέφτεται να επιστρέψει στη ρωσική αγορά. Τον Δεκέμβριο του 2023, αποχώρησε επίσημα από την αγορά, ξεφορτώνοντας το εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη για το ονομαστικό ποσό των 140.000 γουόν, δηλαδή περίπου 100 ευρώ . Είναι σημαντικό ότι περιλάμβανε μια επιλογή επαναγοράς, η οποία επιτρέπει στον όμιλο να πάρει πίσω το εργοστάσιο.

Τους τελευταίους μήνες, η Hyundai και η Kia έχουν κατοχυρώσει περισσότερα από 20 εμπορικά σήματα για οχήματα, εξαρτήματα και αξεσουάρ στη Ρωσία, τα οποία έχουν εγκριθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο όμιλος Hyundai θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία καθώς το 2021, οι μάρκες Hyundai και Kia πούλησαν 354.000 οχήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Στο αποκορύφωμά τους, είχαν ένα τεράστιο μερίδιο 23,3% της συνολικής αγοράς νέων αυτοκινήτων.

Το ενδιαφέρον της Hyundai για την επιστροφή έρχεται καθώς συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με την ελπίδα να τερματιστεί ο πόλεμος. Επιπλέον, η Ρωσία έχει αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα οχήματα από τον περασμένο Οκτώβριο, επηρεάζοντας αρνητικά τις κινεζικές μάρκες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα αυτοκίνητα από την Κίνα αντιπροσώπευαν πάνω από το 80% των συνολικών εισαγωγών αυτοκινήτων, αλλά το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι τους δύο πρώτους μήνες του 2025.

Το Κρεμλίνο πιθανότατα ελπίζει ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα ωθήσουν τις κινεζικές εταιρείες να εγκαταστήσουν κατασκευαστικές δραστηριότητες εντός της Ρωσίας, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται να διστάζουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης