Οι φουτουριστικές προτάσεις των κατασκευαστών όσον αφορά στις μετακινήσεις του μέλλοντος δεν περιορίζονται μόνο στα επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά επεκτείνονται και στα οχήματα μεταφοράς.

Η Mercedes-Benz Vans θα παρουσιάσει στην επερχόμενη έκθεση επαγγελματικών οχημάτων του Αννόβερο ένα εκπληκτικό πρωτότυπο όχημα. Ονομάζεται Vision Urbanetic concept, αποτυπώνοντας τις σκέψεις των ανθρώπων της γερμανικής φίρμας για τις μετακινήσεις του 2030.

Το Urbanetic παρουσιάστηκε σε δύο εκδόσεις αμαξώματος, καθώς, όπως αναφέρει η εταιρεία, μπορεί να μεταφέρει είτε εμπορεύματα είτε ανθρώπους. Βασίζεται σε μία αυτόνομη ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των επιβατών.

Το concept έχει μήκος 5,14 μέτρα, εσωτερικό χώρο φόρτωσης 3,7 μ. και χωρητικότητας 10 κυβικών μέτρων. Φυσικά, δεν περιλαμβάνει κλασική καμπίνα, αφού δεν υπάρχει οδηγός -είναι πλήρως αυτόνομο- φιλοξενώντας 10 ευρωπαλέτες ή 12 ενήλικες επιβάτες.

Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου γίνεται είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα. Το όχημα διαθέτει ευφυές λογισμικό, τεχνητή νοημοσύνη, πληθώρα καμερών, αισθητήρων και πρωτοποριακών τεχνολογιών που συνδυάζονται μεταξύ τους για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αστικών περιοχών.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος