Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Σίγουρα σας έχει τύχει να είστε στο αυτοκίνητο και σε κάποιο επαρχιακό δρόμο να εμφανιστεί (συνήθως ένα μεγαλόσωμο σκυλί) και να αρχίσει να κυνηγάει το αυτοκίνητο σας γαβγίζοντας. Μία κατάσταση που, ειδικά σε έναν νέο οδηγό, μπορεί να δημιουργήσει τρομερό άγχος. Ούτε να σταματήσεις φαντάζει εύκολο, ούτε να επιταχύνεις με το φόβο μη χτυπήσεις το ζωντανό, οπότε συνήθως συνεχίζεις με σταθερή χαμηλή ταχύτητα πάντα με προσοχή, μη τυχόν το σκυλί μπει μπροστά από το όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σίγουρα πιο τρομακτική είναι η παρόμοια εμπειρία με μηχανή ή ακόμα και με ποδήλατο, όπου ο οδηγός είναι εκτεθειμένος και το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια ισορροπίας και να χειροτερέψει η κατάσταση.

Γιατί τελικά τα σκυλιά κυνηγούν οτιδήποτε έχει ρόδες και κινείται γρήγορα;
Για τους σκύλους, τα κινούμενα οχήματα μπορεί να αποτελούν ενόχληση, συγκίνηση, παιχνίδι, απάντηση στην βαρεμάρα ή κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: πυροδοτεί εκείνο το φυσικό ένστικτο με το οποίο ο σκύλος αναγνωρίζει το όχημα ως θήραμα που πρέπει να κυνηγήσει. 

Επειδή το κυνηγητό είναι ένα φυσικό ένστικτο, κάθε ράτσα σκύλου μπορεί να νιώσει την επιθυμία να κυνηγήσει ένα αυτοκίνητο ή ένα άλλο τροχοφόρο μέσο μεταφοράς. Ωστόσο, η Αμερικανική Λέσχη Κένελ (AKC) αναφέρει ότι τα κυνηγόσκυλα όλων των μεγεθών και άλλες ποιμενικές φυλές μπορεί να έχουν ιδιαίτερη παρόρμηση να κυνηγούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί, λοιπόν, τα σκυλιά κυνηγούν αυτοκίνητα; Η απάντηση βρίσκεται στη φυσική εξέλιξη: Απλώς έχουν το ένστικτο να κυνηγούν, και ένα αυτοκίνητο που κινείται γρήγορα μοιάζει με το θήραμά τους. Η εκπαίδευση του σκύλου σας να μένει ακίνητος ή δίπλα σας μπορεί να βοηθήσει ώστε το κυνήγι των αυτοκινήτων να αποτελέσει παρελθόν.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην κυνηγάει αυτοκίνητα ή άλλα μέσα μεταφοράς. Ωστόσο, για ορισμένα ιδιαίτερα φιλόζωα κατοικίδια ζώα, η εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Το AKC αναφέρει: “Η επιθυμία για κυνήγι είναι έμφυτη σε πολλούς σκύλους και είναι μια συμπεριφορά που ανταμείβει σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό της… Επειδή ορισμένα σκυλιά το απολαμβάνουν τόσο πολύ, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα εκπαιδεύσετε να μην το κάνουν”.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης