Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Μικτή ή βασική ασφάλεια; Ιδού το ερώτημα. Ξεκινώντας να διευκρινίσουμε ότι η μικτή ασφάλεια είναι στην κορυφή της πυραμίδας των ασφαλιστικών καλύψεων ενώ η βασική στη βάση της. Οι συγκεκριμένοι τύποι ασφάλειας έχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις ανάγκες που καλύπτουν, τις καλύψεις που προσφέρουν αλλά και το κόστος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεντρώσαμε σε έναν πίνακα τις καλύψεις της μικτής και της βασικής ασφάλειας και στην συνέχεια παραθέτουμε και κάποιες σημαντικές πληροφορίες, για να βοηθήσουμε να κάνετε πιο εύκολη την επιλογή σας.

Σε γενικές γραμμές, η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου προσφέρει την ελάχιστη ασφάλεια που επιβάλλει ο Νόμος ενώ η μικτή ασφάλεια παρέχει το μέγιστο εύρος κάλυψης. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις, έχετε την επιλογή να προσθέσετε επιπλέον καλύψεις όπως Οδική Βοήθεια και η Νομική Προστασία. Όμως, πρέπει να θυμάστε ότι όσες περισσότερες καλύψεις έχει το ασφαλιστικό σας πρόγραμμα, τόσο υψηλότερα είναι τα ασφάλιστρα.

Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε πώς διαμορφώνονται οι χαμηλότερες τιμές στη βασική ετήσια ασφάλεια αλλά και στην ετήσια μικτή ασφάλεια, στα αστικά κέντρα και στην επαρχία. Έχετε υπόψη σας , πως στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και την νησιωτική θα βρείτε οικονομικότερα πακέτα ασφάλισης σε σχέση με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κόστος Μικτής Ασφάλειας vs Βασικής

*Οι τιμές ασφάλειας αφορούν αυτοκίνητο 1.200cc του 2014, αξίας 8.000€, για οδηγό 40 ετών με 20ετή εμπειρία στους ΤΚ 18345 (Αθήνα), 55132 (Θεσσαλονίκη) & 69200 (Επαρχία)

Το κόστος στα ασφαλιστικά πακέτα, επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες και γι’ αυτό μπορεί να βρείτε μεγάλες διαφορές στην τιμή από ασφαλιστική σε ασφαλιστική. Οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι:

1.    Η ηλικία του οδηγού
2.    Η διάρκεια του συμβολαίου
3.    Το είδος ασφάλειας
4.    Οι πρόσθετες καλύψεις
5.    Η τιμολογιακή πολιτική της ασφαλιστικής εταιρείας
6.    Η μάρκα του αυτοκινήτου
7.    Τα κυβικά & η αξία του αυτοκινήτου
8.    Η χρήση του οχήματος
9.    Η περιοχή που διαμένει ο οδηγός

Με μία απλή σύγκριση τιμών των ασφαλιστικών πακέτων, θα εντοπίσετε τις διαφορές και θα επιλέξετε αυτό που σας συμφέρει.

Ποιοι επιλέγουν την Μικτή Ασφάλεια;
Η μικτή ασφάλεια, επιλέγεται κατά βάση από εκείνους που διαθέτουν καινούργια οχήματα ή οχήματα μεγάλης αξίας, με ακριβά ανταλλακτικά. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουν ότι οτιδήποτε κι αν συμβεί η ασφάλειά τους θα καλύψει τις ζημιές. Πολλές φορές όμως την επιλέγουν και οδηγοί με καινούργια αυτοκίνητα χαμηλότερης αξίας. Τη βασική ασφάλεια την έχουν υποχρεωτικά βάσει Νόμου όλοι όσοι οδηγούν ΙΧ και επαγγελματικά αυτοκίνητα.

Πώς λειτουργεί η απαλλαγή στην μικτή ασφάλεια;
Η απαλλαγή, σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την ασφαλιστική εταιρεία και στην πράξη αναστέλλει την καταβολή της αποζημίωσης μέχρι ενός ποσού. Το ποσό αυτό το πληρώνει ο ασφαλιζόμενος και διαφέρει από ασφαλιστική σε ασφαλιστική. Ωστόσο, όσο υψηλότερο είναι το ποσό της απαλλαγής που έχει συμφωνηθεί με την ασφαλιστική εταιρεία, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Σενάριο 1
Το ποσό απαλλαγής έχει οριστεί στα 200 ευρώ και η ζημιά στο αυτοκίνητο κοστίζει 800 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβει ο ασφαλιζόμενος από την ασφαλιστική σου θα είναι 600 ευρώ, τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσει ο ίδιος για να επισκευαστεί το αμάξι.

Σενάριο 2
Το ποσό απαλλαγής έχει οριστεί στα 200 ευρώ και η ζημιά φτάνει τα 180 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα λάβει ο πελάτης αποζημίωση από την ασφαλιστική και θα πρέπει να πληρώσει όλο το ποσό της ζημιάς.
Τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της ασφάλειας αυτοκινήτου, τον έχει πάντα ο ενδιαφερόμενος. Με αυτά τα παραδείγματα ελπίζουμε να σας διαφωτίσαμε προκειμένου να γνωρίζετε σωστά τις διαφορές των ασφαλίστρων και να σας βοηθήσαμε να πάρετε τη σωστή απόφαση για να καλύψετε καλύτερα τις ανάγκες σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης