Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι Ιάπωνες δηλώνουν εδώ και καιρό πως η ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να είναι επιλογή και όχι μονόδρομος. Μάλιστα ο Akio Toyoda προέβλεψε πως τα EV θα αποτελέσουν τελικά το 30% του συνόλου των Ι.Χ. και όχι το 100% που θέλει η Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα λόγια, στην πράξη

Η Toyota, η Mazda και η Subaru πραγματοποίησαν σήμερα στην Ιαπωνία κοινή διάσκεψη για να μιλήσουν για τους νέους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι τρεις τους συνεργάζονται για να επιταχύνουν την ανάπτυξη και να μειώσουν το κόστος.

Αντί να σχεδιάσουν έναν κοινό κινητήρα που θα χρησιμοποιείται και από τις τρεις εταιρείες, η τριάδα θα εργαστεί πάνω σε «χαρακτηριστικούς κινητήρες» που θα αντιπροσωπεύουν τις αντίστοιχες μάρκες τους. Συγκεκριμένα, η Toyota ετοιμάζει νέους τετρακύλινδρους με σειρά, η Mazda επιδιώκει περιστροφικούς κινητήρες και η Subaru στοχεύει να βελτιώσει τον μπόξερ. Τα νέα κινητήρια σύνολα θα είναι συμβατά με διάφορα καύσιμα ουδέτερου άνθρακα: υγρό υδρογόνο, βιοκαύσιμα και συνθετικά καύσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mazda

Μαζί με την ανακοίνωση, υπήρχαν και μερικά δείγματα μελλοντικών κινητήρων. Η Mazda έφερε κινητήρες μονού και διπλού ρότορα για εφαρμογές EV. Όπως είδαμε στο MX-30 και στο πρωτότυπο σπορ αυτοκίνητο Iconic SP, ο περιστροφικός κινητήρας χρησιμεύει ως γεννήτρια για την τροφοδοσία της μπαταρίας. Δεν έχει μηχανική σύνδεση με τους τροχούς.

Toyota

Η Toyota παρουσίασε ένα ζευγάρι τετρακύλινδρων εν σειρά κινητήρων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μια μονάδα 1,5 λίτρων που παρουσίασε ξεχωριστά, καθώς και έναν μεγαλύτερο κινητήρα 2,0 λίτρων.

Subaru

Όσο για τη Subaru, παρουσίασε ένα υβριδικό σύστημα επόμενης γενιάς και το τοποθέτησε επίσης μέσα σε ένα καμουφλαρισμένο πρωτότυπο. Συνδυάζει έναν κινητήρα μπόξερ 2,0 λίτρων με έναν ηλεκτροκινητήρα 12,3 κιλοβάτ και μια μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου.

Συνεργάτες αλλά και.. αντίπαλοι

Η Toyota, η Mazda και η Subaru κατέστησαν απολύτως σαφές ότι θα παραμείνουν αντίπαλοι, παρά το γεγονός ότι ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη πιο λιτών κινητήριων μονάδων. Επειδή αυτοί οι νέοι κινητήρες θα είναι μικρότεροι, η τριάδα λέει ότι τα μελλοντικά μοντέλα θα έχουν χαμηλότερο καπό, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η αποδοτικότητα. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές αυτές θα δώσουν στους σχεδιαστές μεγαλύτερη ελευθερία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης