Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Cupra συνεχίζει να «καίει» καρδιές από το 2018 όταν και αποσπάστηκε από τη SEAT, παρουσιάζοντας εκπληκτικά ηλεκτρικά μοντέλα. Μοντέλα που συνδυάζουν τη σπορ εμφάνιση με κορυφαίες επιδόσεις και παράλληλα πρακτικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη φορά η Cupra έκανε ακόμα πιο γρήγορο το μικρό σπορ μοντέλο της, Born, το οποίο πλέον αποκτά την κορυφαία έκδοση «VZ», από την ισπανική λέξη Veloz που σημαίνει γρήγορο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πισωκίνητο ηλεκτρικό hot hatch χρησιμοποιεί έναν αναβαθμισμένο κινητήρα που αποδίδει 326 ίππους και μια τεράστια στιγμιαία ροπή 545 Nm. Αυτά τα στοιχεία απόδοσης αντιπροσωπεύουν μια τεράστια αύξηση 96 ίππων και 235 Nm σε σχέση με την προηγούμενη πιο ισχυρή έκδοση του Cupra Born. Χάρη στη νέα αυτή ηλεκτρική ισχύ, το μοντέλο πλέον κάνει το 0-100χλμ./ώρα , σε 5,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα έχει αυξηθεί κατά 40χλμ./ώρα φτάνοντας πλέον τα 200χλμ./ώρα. Παράλληλα και η μπαταρία έχει μεγαλώσει κατά 2 kWh προσφέροντας αυτονομία στα 570χλμ.

Οι αλλαγές φυσικά δεν είναι μόνο αυτές, καθώς το μοντέλο έχει αναβαθμισμένο πλαίσιο, νέα DCC Sport ανάρτηση, βελτιωμένα φρένα, πιο κοφτερό τιμόνι αλλά και ειδικό σύστημα για τον έλεγχο των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ.

Παράλληλα εξοπλίζεται με 20άρες ζάντες αλλά και με τα κορυφαία bucket καθίσματα που έχουμε δει και στο αντίστοιχο Formentor VZ5.

Στο εσωτερικό, για την κορυφαία έκδοση του Born, η Cupra αύξησε το μέγεθος της οθόνης του συστήματος infotainment κατά 0,9 ίντσες στις 12,9 ίντσες. Πιο σημαντικό είναι το ρυθμιστικό αφής για τη ρύθμιση του κλίματος και της έντασης του ήχου, αφού επιτέλους φωτίζεται. Με επιπλέον κόστος, οι αγοραστές μπορούν να αποκτήσουν προαιρετικά ένα ηχοσύστημα Sennheiser με 10 ηχεία και 425 watt. Στο βασικό εξοπλισμό, η έκδοση VZ αποκτά χειριστήρια ταχυτήτων τοποθετημένα πίσω από το τιμόνι για να επιλέξετε ένα από τα τρία επίπεδα ανάκτησης ενέργειας.

Το Born VZ θα αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο του έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης