Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

O SAM (όπως ονομάστηκε το ρομποτικό πρόσωπο της Porsche) δημιουργήθηκε το 2015 για να βοηθήσει την Porsche να αξιολογήσει τον ήχο μέσα στα οχήματά της, μια διαδικασία που γίνεται όλο και πιο κρίσιμη καθώς η ηλεκτροκίνηση αλλάζει τα δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λεπτομερής ρύθμιση του ήχου της εξάτμισης είναι μία πτυχή, αλλά όλα τα είδη των ήχων εμφανίζονται εντονότερα, όταν δεν υπάρχει ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης που εκπέμπει έναν συνεχή θόρυβο στο παρασκήνιο.

Για το σκοπό αυτό, η Porsche λέει ότι ο SAM διαθέτει όλα τα ακουστικά μέρη ενός κεφαλιού. Όχι δεν διαθέτει κόγχες ματιών ή μύτη, αλλά υπάρχουν αυτιά. Το καθένα από αυτά έχει το δικό του μικρόφωνο και προενισχυτή για την καταγραφή του θορύβου, δίνοντας στο SAM τη δυνατότητα να ακούει σε εύρος έως και 130 dB. Αυτό δίνει στην Porsche ένα δεύτερο σετ αυτιών που μοιάζουν με ανθρώπινα, για να αξιολογήσει τα πάντα, από το ήσυχο κλικ των κουμπιών μέχρι τα θορυβώδη συστήματα εξάτμισης.

«Φυσικά έχουμε ένα σύστημα διφωνικής μέτρησης στα ακουστικά μας, τα οποία φοράμε ως ανθρώπινοι δοκιμαστές», δήλωσε ο David Sadowski, μηχανικός ακουστικής στην Porsche. «Αλλά ο Sam μας επιτρέπει να παίρνουμε ένα επιπλέον ζευγάρι αυτιών μαζί μας για κάθε δοκιμή και να τοποθετούμε αυτό το ζευγάρι σε άλλη θέση στο αυτοκίνητο, για παράδειγμα, στο πίσω κάθισμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο SAM χρησιμοποιείται τόσο στο εργαστήριο όσο και στο δρόμο, αποτελώντας σημαντικό μέρος της προσπάθειας της Porsche να διατηρήσει τον ήχο ως ζωτικό συστατικό της οδηγικής εμπειρίας εν μέσω της ηλεκτροκίνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης