Ο θησαυρός της Renault

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018, 13:08
Ο θησαυρός της Renault

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει παρουσιάσει κατά περιόδους ορισμένα από τα σημαντικότερα τετράτροχα της ιστορίας. Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο, με εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 120 χρόνια από την ίδρυσή της, η Renault δημιούργησε μία εκπληκτική συλλογή αυτοκινήτων. Περιλαμβάνει 750 οχήματα από όλες τις περιόδους της μάρκας, με τα περισσότερα από αυτά να είναι πλήρως λειτουργικά.

Τα τετράτροχα αριστουργήματα της Renault Classic διακρίνονται για τον σχεδιασμό, την τεχνολογία και τον πρωτοποριακό τους χαρακτήρα. Το έργο της αναπαλαίωσης και διατήρησης αυτής της μοναδικής κληρονομιάς έχει αναλάβει μία ομάδα εξειδικευμένων ταλαντούχων τεχνικών, όπως ο François Chiron. 

Ο Chiron εντάχθηκε στο δυναμικό της Renault το 1999 ως εξειδικευμένος τεχνίτης κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης. Η εμπειρία του σε αυτόν τον τομέα τού επέτρεψε να αναπτύξει τις δεξιότητες του σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να επιλεγεί για την ομάδα που συντηρεί τη συλλογή Renault Classic, μια συλλογή που περιλαμβάνει από άρματα μάχης μέχρι μονοθέσια της Formula 1.

Παρότι ειδικεύεται σε κινητήρες και συστήματα μετάδοσης, η ποικιλία των εργασιών που αναλαμβάνει ο Chiron είναι τεράστια, ενώ καλύπτει ένα πολύ ευρύ χρονικό, αλλά και τεχνολογικό πεδίο.

Οι εργασίες αποκατάστασης είναι αρκετά επίπονες, με δεδομένο το κορυφαίο επίπεδο πιστότητας που επιτυγχάνεται, ενώ συχνά οι μηχανικοί έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη πληροφοριών, όπως στην περίπτωση της Nervastella, του αυτοκινήτου που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας το 1934. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μηχανικοί εργάστηκαν έχοντας στη διάθεσή τους μόνο δύο φωτογραφίες. Στη συνέχεια το σχεδιαστικό τμήμα υπολόγισε όλες τις σχετικές διαστάσεις, ώστε ένας ειδικός ξυλουργός να επισκευάσει το πλαίσιο και αντίστοιχα οι μηχανικοί το αμάξωμα. Μετά την αποκατάστασή του το αυτοκίνητο οδηγήθηκε και πάλι, δεκαετίες μετά τη δημιουργία του, στην πίστα του Montlhéry που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νότια από το Παρίσι.

Εκτός από αυτοκίνητα παραγωγής και αγωνιστικά μοντέλα διαφόρων κατηγοριών, η συλλογή των 750 οχημάτων της Renault Classic περιλαμβάνει και αρκετά πρωτότυπα, όπως το Project 900 του 1959, το όχημα που έθεσε τις βάσεις για την κατηγορία των πολυμορφικών οχημάτων, στην οποία η εταιρεία κυριάρχησε με τα Scenic, Grand Scenic και Espace.

Μέσω της εντυπωσιακής αυτής συλλογής, η Renault διατηρεί πιο ζωντανή από ποτέ την ιστορία της εταιρείας, προβάλλοντας το πνεύμα και τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της μεγαλύτερης γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018, 13:47