Γράφει ο Θάνος Κυλάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 12ος και τελευταίος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbikes έλαβε χώρα στην πίστα του Phillip Island της Αυστραλίας, στις 18-20 Νοεμβρίου.

Με το Πρωτάθλημα να έχει ήδη κριθεί (ο Alvaro Bautista στέφθηκε Πρωταθλητής κατά τον προηγούμενο αγώνα, στην Ινδονησία), το ενδιαφέρον των αναβατών είχε στραφεί στην δόξα της τελευταίας νίκης για το 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον πρώτο αγώνα αυτός ήταν ο Jonathan Rea, χάρη στην στρατηγική που ακολούθησε όταν οι συνθήκες στην πίστα άρχισαν να αλλάζουν. Μια νεροποντή πριν τον αγώνα είχε αφήσει την πίστα βρεγμένη, αλλά καθώς αυτή στέγνωνε, οι αναβάτες μπήκαν στα pits για να αλλάξουν σε σλικ ελαστικά. Ο Rea το έκανε αυτό στον 10ο γύρο, μαζί με τον Toprak Razgatlioglu, και βγήκε πάλι στην πίστα στην τέταρτη θέση, μπροστά του όμως είχε αναβάτες που δεν είχαν κάνει ακόμα την αλλαγή. Στον 15ο γύρο, ο Rea πέρασε από την εξωτερική τον Kyle Smith και κατάφερε να πάρει την νίκη και να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου (κάτι που ο 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν είχε καταφέρει κατά τους τελευταίους 24 αγώνες). Δίπλα του βρέθηκαν οι Toprak Razgatlioglu και Alex Lowes, με τον τελευταίο να καταφέρνει στα τελευατία στάδια να περάσει τον Bautista. 

Στον αγώνα Superpole (διάρκειας 10 γύρων) το πρωί της Κυριακής,ήταν ο Bautista ο οποίος θα εκμεταλλευόταν καλύτερα στρατηγικά τις συνθήκες της πίστας για να πάρει την νίκη. Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati ξεκίνησε τον αγώνα με σλικ ελαστικά σε μια πίστα που ήταν ακόμα βρεγμένη και γρήγορα βρέθηκε πίσω στην 14η θέση (ενώ ξεκίνησε από την pole position). Όμως, καθώς η πίστα στέγνωνε σταδιακά, ο Bautista ανέβαζε ρυθμό και κατάφερε στον ένατο γύρο να περάσει τον Rea και στον 10ο τον Razgatlioglu, για να φτάσει πανυγηρικά πρώτος στην γραμμή του τερματισμού. Οι Rea και Razgatlioglu έφτασαν κοντά, όμως ήταν ο Τούρκος αναβάτης της Yamaha που θα έπαιρνε την δεύτερη θέση, αφήνοντας τον Βορειοϊρλανδό της Kawasaki στην τρίτη.

Ο δεύτερος αγώνας σηματοδοτούσε το επίσημο τέλος της σεζόν και ήταν ένας θρίαμβος του Bautista.O Ισπανός έχασε μερικές θέσεις στην αρχή, αλλά σύντομα επανήλθε και πέρασε τον Rea για την πρώτη θέση στην πρώτη στροφή του 7ου γύρου. Ο Rea δεν τον άφησε να απομακρυνθεί, αλλά δεν μπορούσε κιόλας να βρει μια δίοδο για να περάσει και πάλι μπροστά. Ο αγώνας τελικά έληξε με κόκκινη σημαία, λόγω μιας σύγκρουσης μεταξύ των Xavi Fores και Eugene Laverty και η νίκη πήγε στον Bautista, με τον Rea δεύτερο. Πίσω τους, έγινε μάχη μεταξύ του Razgatlioglu και του Lowes, με τον Βρετανό να υπερισχύει και να παίρνει το δεύτερό του βάθρο για το Σαββατοκύριακο. 

Αυτή ήταν η τελευταία αναμέτρηση των Superbikes για το 2022 και ήδη ανυπομονούμε για να αρχίσει και πάλι η δράση το 2023.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης