Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Τσεχοσλοβακική εταιρία μοτοσυκλετών Böhmerland άνοιξε τις πόρτες της το 1924. Ο κατασκευαστής έκλεισε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τα μοντέλα που επιβίωσαν είναι εύκολα διακριτά χάρη στα χαρακτηριστικά σχέδια του Τσέχου μηχανικού Albin Leibisch. Στην καρδιά των περισσότερων Böhmerland βρισκόταν ένας μονοκύλινδρος κινητήρα 600cc. Πολλά μοντέλα διέθεταν επίσης ζάντες από χυτό αλουμίνιο πολύ πριν η βιομηχανία υιοθετήσει μια τέτοια τεχνολογία στη δεκαετία του 1970.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, η Böhmerland πρoσέφερε τη γκάμα της σε μια αθλητική διαμόρφωση δύο θέσεων, την Touren τριών θέσεων και την Langtouren. Μάλιστα το μοντέλο Langtouren σημείωσε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο μεταξόνιο μεταξύ όλων των μοτοσυκλετών παραγωγής στα 3 μέτρα και 200 εκατοστά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ οι δίτροχες λιμουζίνες της Böhmerland είναι σίγουρα προϊόντα της εποχής τους, αυτό δεν εμπόδισε τον Τσέχο επιχειρηματία Peter Knobloch να αναβιώσει την εταιρία το 2019. Η σύγχρονη αγορά μοτοσικλετών μπορεί να έχει προχωρήσει από τα σχέδια πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο Knobloch διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερο το DNA της Böhmerland με το πρωτότυπο Böhmerland 21.

Ακριβώς όπως και οι προκάτοχοί της, αυτή η custom cruiser φοράει έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 600cc. Ωστόσο, η υδρόψυξη και ο υπερσυμπιεστής ωθούν τον κινητήρα αυτόν στους 46,9 ίππους και στα 60 Nm ροπής, ενώ ο κινητήρας στεγάζεται σε ένα εντελώς μινιμαλιστικό πλαίσιο με το πίσω μέρος να λειτουργεί πρακτικά ως ψαλίδι. 


Με βάρος μόλις 154 κιλά, η 21 είναι πολύ ελαφρύτερη από τα υπόλοιπα Cruiser της κατηγορίας. Ο Knobloch συρρίκνωσε επίσης το μεταξόνιο του πρωτότυπου στα 1.579 χιλιοστά. Τέλος, η Böhmerland 21 θα αντιγράψει το σετ τροχών από χυτό αλουμίνιο και το σχέδιο κόκκινων/κίτρινων χρωμάτων που υπήρχαν στις αρχικές μοτοσυκλέτες.

Η αναστημένη εταιρία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή της Böhmerland 21 το 2023. Ξεκινώντας με μια εξαιρετικά περιορισμένη σειρά 10 μοτοσυκλετών, η  Böhmerland θα χρεώνει 58.000 € ανά μονάδα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης