του Δημήτρη Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κακό παράγινε, όλο και περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτου μιλούν ή ακόμη πληκτρολογούν στο κινητό τους, την ώρα που οδηγούν! Και φυσικά δεν βλέπουν και αγνοούν τους μοτοσυκλετιστές, που ειδικά τις μέρες με βροχή και γλιστερό οδόστρωμα, έχουν ως προτεραιότητα το να μείνουν όρθιοι στο δρόμο. Έχουν γίνει πολλά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, με θύματα μοτοσυκλετιστές και θύτες οδηγούς αυτοκινήτου, που δεν γνωρίζουμε αν και στο δικαστήριο αποδείχθηκε η ενοχή τους και ποιες ήταν οι ποινές τους.

Όμως νόμος υπάρχει και φυσικά απαγορεύει το να αφήσεις έστω το ένα χέρι από το τιμόνι για να μιλήσεις στο κινητό. Επίσης τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν την κατάλληλη συνδεσιμότητα με το κινητό, ώστε να μιλά ο οδηγός μέσω της ανοικτής ακρόασης και να μπορεί να έχει έτσι και τα δύο χέρια στο τιμόνι, ακόμη κι αν η προσοχή του διασπάται από την ομιλία του. Εδώ να πούμε ότι σε μερικά κράτη απαγορεύεται και η ομιλία του οδηγού μέσω της ανοικτής ακρόασης, ακριβώς λόγω της απόσπασης της προσοχής, αλλά ας μην πάμε το θέμα σε μια τέτοιου είδους απαγόρευση, τη στιγμή που εδώ αδυνατούμε ως κράτος να εφαρμόσουμε τον πιο ήπιο νόμο της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα έχει δύο πλευρές: από τη μια εμείς ως πολίτες οφείλουμε να σεβαστούμε τους μοτοσυκλετιστές και να τους προσέχουμε στο δρόμο και άρα να μην χρησιμοποιούμε το κινητό μας που μας καλύπτει μεγάλο μέρος του οπτικού μας πεδίου, πέρα από το γεγονός της απόσπασης της προσοχής μας. Από την άλλη, η αστυνόμευση της κυκλοφορίας είναι ελλιπέστατη, αφού ναι, κατά καιρούς δίνονται κλήσεις για οδήγηση με το κινητό στο χέρι, αλλά ο κανόνας είναι ότι κανείς τροχονόμος, ή ακόμη και οι οδηγοί μοτοσυκλετών της ομάδας Δίας, δεν ασχολούνται με τους δεκάδες οδηγούς που συνεχώς παρατηρούμε να κάνουν περίεργες μανούβρες και κινήσεις μέσα στην κυκλοφορία, επειδή μιλούν με το κινητό στο χέρι.

Υπάρχει και αυτή η απαράδεκτη πλευρά από τους μοτοσυκλετιστές...

Πόσους νεκρούς ή σοβαρά τραυματίες πρέπει να θρηνήσουμε για να ενεργοποιηθεί η αστυνόμευση και η τιμωρία όσων μιλούν με το κινητό στο χέρι; Πότε η πολιτεία θα δώσει τη σχετική εντολή που δεν θα διαρκέσει μια ή δύο εβδομάδες, αλλά θα είναι η εντολή να σταματήσει τελείως το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο; Κύριες και κύριοι των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη επιτέλους προφυλάξτε και εμάς τους μοτοσυκλετιστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης