Του Δημήτρη Διατσίδη

Φωτογραφία: Christopher Reeves, ALPHA ONE MEDIA

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

H ιδέα πίσω από το βαρύτιμο Έπαθλο του MotoGP World Championship ανήκει στον Ισπανό σχεδιαστή Marc García Rojals. Στο τέλος κάθε σεζόν του MotoGP μια πλακέτα με το όνομα του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλητή συμπληρώνεται στο Έπαθλο που συνεχώς μεγαλώνει και ανεβαίνει προς τον ουρανό.

“Θελήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την ιστορία του MotoGP”, είπε ο Ισπανός δημιουργός. “Είναι το αρχαιότερο Πρωτάθλημα μοτοσυκλέτας και έχουν συμμετάσχει πολλές χώρες. Έτσι η ιδέα ήταν να φτιάξουμε ένα “ζωντανό” κομμάτι, κάτι κοντά στην ιδέα του Πύργου της Βαβέλ”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Θεωρούμε ότι τα σύμβολα του MotoGP, από το 1949 μέχρι σήμερα, προσωποποιημένα μέσα από το όνομα κάθε Πρωταθλητή, μπορούν να διαμορφώσουν μια κατασκευή στο άπειρο, στην αναζήτηση της δόξας και με την ίδια ιδέα του θρυλικού πύργου”.

Τελικά όμως σε όλη αυτήν την ιστορία των 73 χρόνων, οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές που συνθέτουν τον Πύργο είναι μόνο από 7 χώρες του κόσμου και συνήθως μιλούν Ιταλικά ή Ισπανικά, τα τελευταία χρόνια. Τους περισσότερους Τίτλους έχει πάρει η Ιταλία 21, ακολουθεί η Μ. Βρετανία 17, οι ΗΠΑ 15, η Ισπανία 11, η Αυστραλία 8, ενώ από ένα Τίτλο έχουν πάρει η Ροδεσία και η Γαλλία.

Βέβαια από το 2000 και μετά οι Πρωταθλητές μιλούν κυρίως είτε Ισπανικά, είτε Ιταλικά, όπως έγινε φέτος με τον Pecco Bagnaia και την Ducati, που μετά από 50 χρόνια πήρε το Πρωτάθλημα με Ιταλική μοτοσυκλέτα, κάτι που είχε κάνει το 1972 ο Giacomo Agostini με την MV Agusta.

To 2023 ποια γλώσσα θα μιλούν στην κορυφή του Πύργου; Πάλι Ιταλικά ή Γαλλικά ή Ισπανικά; Για Ελληνικά θα πρέπει να κάνουμε πολύ, μα πολύ υπομονή…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης