του Δημήτρη Διατσίδη

Όσοι έχουν βρεθεί στην Ταϊλάνδη και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, την Μπανγκόκ, θα έχουν δει, ή θα έχουν χρησιμοποιήσει τα “τουκ – τουκ”, ένα τοπικό μέσο μεταφοράς, που αντικαθιστά πολλές φορές τα ταξί, όντως λίγο περισσότερο ευέλικτο όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τουκ-τουκ θεωρούνται μια αυθεντική εικόνα της Ταϊλάνδης και χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ντόπιους και φυσικά από τους τουρίστες της χώρας. Μάλιστα υπάρχουν και σκίτσα για ειδικές “βασιλικές” εκδόσεις!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχική φθηνή ιδέα ήταν η προσαρμογή σε μια μικρή μοτοσυκλέτα, ενός χώρου για μεταφορά περισσότερων ατόμων, κάτι σαν τα καλάθια των side-cars, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκαν τα κλασικά τρίκυκλα, όπως το ΑΡΕ της Piaggio και προχώρησαν σε ιδιοκατασκευές, με αρκετά πιο δυνατούς κινητήρες, με ελεύθερες εξατμίσεις και δυνατές επιδόσεις.

Στη διάρκεια του Αγώνα του MotoGP, για τις ανάγκες της μετακίνησης των θεατών είδαμε μια ολόκληρη στρατιά γιγαντιαίων τουκ-τουκ, που ήταν τα επίσημα οχήματα των οργανωτών, βασισμένα σε ελαφρά φορτηγά τα περισσότερα.

Οι θεατές που πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους και τις μοτοσυκλέτες σχετικά μακριά από τις κερκίδες, μεταφερόταν από αυτά τα τουκ-τουκ, με διαμορφωμένες στάσεις φόρτωσης και εκφόρτωσης, όπου είχαν τις ειδικές σκάλες ώστε να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν από την καρότσα όλοι όσοι κυριολεκτικά στοιβάζονταν στις καρότσες τους. Οι πιο τυχεροί καθόταν στη θέση του συνοδηγού μπροστά και το κέφι περίσσευε, με όλους να είναι χαρούμενοι και ευχαριστημένοι για τη δωρεάν αυτή μεταφορά!

Εννοείται ότι τα κλασικά τουκ-τουκ εκτός πίστας τα πληρώνεις για τη μεταφορά, με τιμές περίπου 3-4 € για διαδρομές 10-15′ λεπτών.

Ο απεσταλμένος μας σε κλασικό του-τουκ της Μπανγκόκ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης