Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Βιομηχανικού Σχεδιασμού, το αμερικανικό δίκτυο CNN ζήτησε από 12 διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες να εντοπίσουν τις πιο σημαντικές και επιτυχημένες ιδέες των τελευταίων 100 χρόνων, που σημάδεψαν τη βιομηχανική δημιουργικότητα.

Το συναρπαστικό αυτό θέμα κλήθηκαν να το αντιμετωπίσουν πολύ γνωστά ονόματα στον χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού, όπως ο Αμερικανός Dick Powell, συνιδρυτής του γραφείου αρχιτεκτονικών εφαρμογών Seymour Powell, ο Ολλανδός σχεδιαστής Daan Roosegaarde, ο Ουαλός σχεδιαστής Ross Lovegrove, ο Ιάπωνας Yoshiro Nakamatsu, ο Ιταλός Gianfranco Zaccai, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Continuum, ο Deyan Sudjic, διευθυντής σχεδιασμού στο Μουσείο του Λονδίνου, καθώς επίσης και ο καθηγητής Miles Pennington, επικεφαλής καινοτομικών σχεδιαστικών εφαρμογών στο Royal College of Art της βρετανικής πρωτεύουσας.

Επαναστατική ιδέα

Οι παραπάνω συμφώνησαν πως η Vespa αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του βιομηχανικού σχεδιασμού και ήταν μια επαναστατική ιδέα, που γεννήθηκε τοποθετώντας τον άνθρωπο στο κέντρο της δημιουργικής διαδικασίας. Μάλιστα, συγκαταλέγεται στα 12 αντικείμενα που τα τελευταία χρόνια σημάδεψαν τον παγκόσμιο βιομηχανικό σχεδιασμό. Πολλοί και διαφορετικοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους ειδικούς στο να  δώσουν στη Vespa μία θέση στην δωδεκάδα, ενώ όλοι οι συμφώνησαν στο εξής: «Η Vespa είναι ένα unisex, έξυπνο σχεδιαστικά όχημα, το οποίο επιτρέπει σε όλους να την οδηγούν χωρίς να θυσιάζουν τίποτε από το στιλ τους. Η Vespa κέρδισε την αθανασία της στη «Dolce Vita» του Fellini, αγαπήθηκε από τους Beatles, ενώ έχει επιδράσει βαθιά στον πολιτισμό και στην κοινωνία».

Άλλα αντικείμενα που σημάδεψαν τον κόσμο

Εκτός από τη Vespa, στη λίστα με τα δώδεκα αντικείμενα που σημάδεψαν τον κόσμο του design τον τελευταίο αιώνα συναντάμε και άλλους θρύλους, όπως τον υπολογιστή Mac της Apple του 1984, το στερεοφωνικό σύστημα Bang & Olufsen 2400 του 1979, το μεγάλο επιβατικό αεροπλάνο Airbus 380, την κυλιόμενη σκάλα και το πρώτο κινητήρα τζετ από τον Frank Whittle.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης