του Νίκου Βιτσιλάκη

Από το 1960 και μέχρι σήμερα η θρυλική -πρώην- σουηδική φίρμα μας έχει συνηθίσει να κερδίζει μάχες και τίτλους. Ο μαγικός αριθμός 100 μόλις συμπληρώθηκε και το μέλλον αναμένεται ακόμα πιο εντυπωσιακό..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αρχή την έκανε ο Σουηδός Bill Nilsson το 1960, όταν και κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο motocross στην κατηγορία ΜΧ500. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, ο Ιταλός Mattia Guadagnini έκανε τους τίτλους 100 για την -αυστριακή πλέον- εταιρεία, κατακτώντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα και πάλι στο motocross, συγκεκριμένα στην κατηγορία Junior MX125. Έτσι λοιπόν, η λαοφιλής φίρμα μπορεί και υπερηφανεύεται για ένα μοναδικό κατόρθωμα, έχοντας καταλάβει την κορυφή 58 φορές σε επίπεδο οδηγών και άλλες 42 σε επίπεδο κατασκευαστών.

Η σουηδική φίρμα ήταν αυτή που τη δεκαετία του ’60 αμφισβήτησε με τις δίχρονες κατασκευές της την κυριαρχία των βρετανικών τετράχρονων μοτοσυκλετών και που στη συνέχεια αποδείχθηκε κυρίαρχη δύναμη κερδίζοντας μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες (’60-’70) 14 παγκόσμια πρωταθλήματα ΜΧ στα 125, 250 και 500cc, 24 παγκόσμια πρωταθλήματα Εnduro και 11 νίκες στο περίφημο Rally Baja 1000!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγωνιστική πορεία της Husqvarna ξεκίνησε τη δεκαετία του ’30 στους αγώνες ταχύτητας σημειώνοντας κάποιες σημαντικές διακρίσεις, αλλά οι μεγάλες επιτυχίες ήρθαν -και συνεχίστηκαν- στα χωμάτινα (ΜΧ, Enduro, Rally) και ημι-χωμάτινα (Supermoto) τερέν.

Η Ηusqvarna βρίσκεται τα τελευταία χρόνια κάτω από τη στέγη της αυστριακής ΚΤΜ και μόλις πριν λίγες μέρες (δείτε εδώ) πάρθηκε η απόφαση να επιστρέψει στην κατηγορία Moto3 του παγκόσμιου πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσυκλετών (MotoGP). Οπότε, οι τίτλοι αναμένεται να συνεχιστούν και πάνω σε ασφάλτινες πίστες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης