Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGp

11ος Αγώνας, Spielberg Αυστρία, 13 Αυγούστου 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Του Νίκου Τσαμάνδουρα

Ο αγώνας στο Spielberg της Αυστρίας ήταν ένας αγώνας δίχως προγνωστικά. Μπορεί οι 2 μεγάλες ευθείες να έδειχναν τη Ducati, η βελτίωση ωστόσο της Honda στο θέμα «τελική» είναι εμφανής, ενώ και η Yamaha έδειχνε ότι υπό συνθήκες θα ήταν απειλητική. Η πρόσφυση της πίστας όμως ήταν σε αρκετά χειρότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι όπως έδειχναν και οι χρονομετρήσεις, κάνοντας για ακόμα ένα αγώνα άλυτο γρίφο την επιλογή των ελαστικών. Τα αρχικά δεδομένα ήταν αυτά λοιπόν, «τελικές» και «τούμπες».
Αγώνας για υπερβολικά γερά νεύρα!

Το ξεκίνημα του αγώνα βρήκε 1ο με καταιγιστική επιβολή από τα «παλιά» το Jorge Lorenzo, ο οποίος επιτέλους έδειξε ότι μπαίνει σε μια σειρά, διατηρώντας την πρωτοπορεία για 10 γύρους, πιθανότατα χάρη στην τεχνική «all in», με την επιλογή του πίσω μαλακού ελαστικού να βασίζεται μάλλον στον καλό καιρό και την κάπως «φαγωμένη» άσφαλτο της πίστας. Η πρωτοπορεία του όμως τελικά δεν μεταφράστηκε σε βάθρο καθώς τερμάτισε 4ος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νικητής χωρίς περιθώρια αμφισβήτισης, ο Andrea Dovizioso, που πλέον χρίζεται από αγώνα σε αγώνα ο MVP της Ducati. O Dovi έδειξε τα δόντια του όχι μόνο με τη 2η θέση στις κατατακτήριες, αλλά και με την 1η στο ζέσταμα. Ο συνήθης ύποπτος της pole position, Marc Marquez, κοντραρίστηκε στα ίσια με τον Ιταλό, ωστόσο μετά από αλλεπάληλλες προσπεράσεις και μια τελευταία στροφή που προκάλεσε εγκεφαλικά, επικρατέστερος αποδείχθη ο Dovi. Πίσω από τον οριακά 2ο Marquez τερμάτισε ο Dani Pedrosa, που 16 γύρους πριν το τέλος έκανε τη μεγάλη κίνηση περνώντας υποδειγματικά τους Rossi και Zarco, αφήνοντας τους να φαγωθούν μεταξύ τους στοχέυοντας πλέον τον 3ο τότε Lorenzo, τον οποίο έμελε να περάσει μερικούς γύρους μετά χωρίς να του αφήνει περιθώριο αντίδρασης.


O Dovi έδωσε στη Ducati ότι της αξίζει!

Στην 5η θέση συναντάμε μια Yamaha, αλλά όχι εργοστασιακή, εκείνη του Johann Zarco, που οδήγησε εκπληκτικά τη δορυφορική M1 της Tech3 σημειώνοντας ρεκόρ ταχύτερου γύρου ενώ εκμεταλλεύτηκε και τα απίστευτα λάθη του «Γιατρού» (λάθη στα φρένα αλλά και λάθος γραμμές, πράγματα που δεν μας έχει συνηθίσει ο GOAT) που αν και στο ξεκίνημα του αγώνα ήγειρε αξιώσεις ως και για βάθρο από την 4η θεση τελικά κατεληξε 7ος πίσω από τον Maverick Viniales, ενδεχομένως λόγω του σκληρού πίσω ελαστικού που δεν απέδωσε τα δέοντα.   

Αρκετά πίσω από το Valentino Rossi, στην 8η θέση τερμάτισε ο Alvaro Bautista ενώ η δεκάδα της κορυφής έκλεισε με τους Loris Baz και Mika Kallio. Ακολούθησε 11ος ο Andrea Iannone με την Suzuki να δείχνει κάπως «ντεφορμέ» μετά την καλοκαιρινή παύση. Σε ένα σταθερό αγώνα χωρίς ιδιαίτερο θέαμα για τις πιο πίσω θέσεις από τον Iannone, συναντάμε τους Scott Redding, (Aleix) Espargaro, Karel Abraham και Cal Crutchlow μέχρι την 15η θέση, ενώ αντίστοιχα μέχρι τέλους τερμάτισαν οι Rins, Barbera, Smith, Rabat και τελευταίος ο Lowes, στον οποίο η Aprilia δείχνει την πόρτα της εξόδου για το τέλος της σεζόν.

Την καρό σημαία του τερματισμού δεν είδα οι Miller, Petrucci, Folger και (Pol Espargaro).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να δείτε εδώ.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης