Με «συνοδοιπόρο» ένα Honda CB500X, ο  γνωστός φωτογράφος – δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μητσάκης ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου ένα οδοιπορικό 11.000 χλμ. στις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν), ακολουθώντας τα χνάρια του πρωτοπόρου Έλληνα εξερευνητή Παναγιώτη Ποταγού.

Ως αφετηρία του ταξιδιού του ο Κωνσταντίνος Μητσάκης επέλεξε την κωμόπολη της Βυτίνας, τη γενέτειρα του Παναγιώτη Ποταγού, καθώς φέτος συμπληρώνονται 180 χρόνια από τη γέννηση του μοναδικού Έλληνα εξερευνητή των νεότερων χρόνων. Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, μπροστά στην προτομή του Παναγιώτη Ποταγού, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βυτίνας Φώτης Κατσούλιας παρέδωσε τιμητικά στον Κωνσταντίνο Μητσάκη ένα βιβλίο με τη βιογραφία του Βυτιναίου εξερευνητή, το οποίο θα συντροφεύει τον Έλληνα αναβάτη στο συναρπαστικό του ταξίδι στην Κεντρική Ασία. Μυθικές πόλεις του μεταξένιου δρόμου, που μοιάζουν να έχουν μείνει ακίνητες μέσα στους αιώνες. Αφιλόξενες ερήμους, επιβλητικές βουνοκορφές και ορεινά οδικά περάσματα άνω των 4.600 μέτρων. Αξεπέραστα σε τέχνη και αισθητική μνημεία Ιστορίας. Άνθρωποι απλοί και αυθόρμητοι, με το βλέμμα στραμμένο στις στέπες της κεντροασιατικής γης…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παναγιώτης Ποταγός – ΕΙΣ ΕΛΛΗΝ  

Ο Παναγιώτης Ποταγός (1839-1903), γιατρός από τη Βυτίνα της Αρκαδίας, υπήρξε ο διασημότερος Έλληνας εξερευνητής και ένας από τους σπουδαιότερους της Ευρώπης κατά το 19ο αιώνα. Στη διάρκεια των εξερευνητικών του ταξιδιών, που διήρκησαν 15 ολόκληρα χρόνια (1867-1883), ο ανήσυχος Έλληνας περιηγητής διέσχισε δυο φορές την ασιατική ήπειρο φτάνοντας ως την Κίνα, τη Μογγολία και τη Σιβηρία, ενώ το 1877 ανακάλυψε τον ποταμό Μπόμου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Για το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο του, ο Παναγιώτης Ποταγός τιμήθηκε από το βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο Β΄, τη Γαλλική κυβέρνηση και τη Γεωγραφική Εταιρία των Παρισίων. Αξιομνημόνευτο είναι φυσικά το γεγονός ότι ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β΄ ζήτησε από τον Ποταγό να γράψει το όνομά του στη «Χρυσή Βίβλο των Εξερευνητών» κι αυτός υπέγραψε με την φράση: ΕΙΣ ΕΛΛΗΝ.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λόγια για το Honda CB500X

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 και ασπάζεται ένα crossover adventure στυλ στην τριμελή οικογένεια των δικύλινδρων μοτοσυκλετών μεσαίας κατηγορίας της Honda. Χωρίς φανφάρες, κάνει αθόρυβα τη δουλειά του, ενώ είναι εξαιρετικά ικανό και ευπροσάρμοστο στις επιθυμίες του αναβάτη. Η πρακτικότητα του CB500X βασίζεται σε μια έντιμη εξίσωση: – ένας ζωηρός, αποδοτικός δικύλινδρος κινητήρας που αποδίδει πλούσια ροπή και ισχύ από τις χαμηλές στροφές (και επιταχύνει δυναμικά μέχρι την κόκκινη περιοχή του στροφόμετρου) και ένα πλαίσιο που χαρίζει εξαιρετική οδηγική άνεση στην πόλη αλλά και στον αυτοκινητόδρομο. Πολυτάλαντo, κινείται άνετα σε μικρές καθημερινές διαδρομές πόλης, αλλά και στις εκδρομές του Σαββατοκύριακου. Η μεγάλη διαδρομή των αναρτήσεων καταπίνει τις οδικές κακοτεχνίες, ενώ το φαρδύ τιμόνι και η όρθια θέση οδήγησης προσφέρουν άνεση στο χειρισμό και άπλετη ορατότητα. Με άλλα λόγια, ένα πραγματικό all-rounder από κάθε άποψη. Από το 2019, η μοτοσυκλέτα διαθέτει ένα περισσότερο προηγμένο adventure στυλ, με τον παράγοντα ‘X’ να έχει ενισχυθεί αισθητά. Περισσότερα για το νέο CB500X μπορείτε να διαβάσετε στην αναλυτική παρουσίαση που του έχουμε κάνει εδώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης