Στις 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η δημοπρασία της μηχανής στην οποία επέβαινε ο Peter Fonda στην εμβληματική -όσο και αντισυμβατική- ταινία των 60’s «Easy Rider» («Ξέγνοιαστος Καβαλάρης»).

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η τιμή της μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 1,2 εκατ. δολάρια. Το «Easy Rider» προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1969 σε σενάριο των Peter Fonda, Dennis Hopper και Terry Southern. Πρωταγωνιστές είναι δύο μηχανόβιοι (οι Fonda και Hopper), οι οποίοι ταξιδεύουν στις νότιες και νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις που αποτυπώνουν με γλαφυρό τρόπο δομικά στοιχεία της αμερικανικής κοινωνίας των 60’s. Θέματα όπως η άνοδος και η πτώση του κινήματος των Hippies, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και ο καθημερινός τρόπος ζωής έρχονται σε πρώτο πλάνο. Για πολλούς σινεφίλ είναι το θρυλικότερο «Road movie» όλων των εποχών, που καταγράφει την αμφισβήτηση των ηθικών αρχών και του πουριτανισμού της συγκεκριμένης δεκαετίας, αποτελώντας έναν ύμνο στην ατομική ελευθερία.

Το «Easy Rider» θεωρείται ταινία-σταθμός, που επηρέασε και… λατρεύτηκε εκατ. Αμερικανούς και βοήθησε στο να ανατείλει το άστρο του Jack Nicholson. Το 1998 η ταινία συμπεριλήφθηκε στην Ταινιοθήκη του Κογκρέσου ως αναγνώριση της συμβολής της στην πολιτιστική κληρονομιά των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης