Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάρκα Vespa, με παγκόσμια αναφορά και αντιληπτή ως σύμβολο τρόπου ζωής, έχει αποτιμηθεί σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,079 εκατομμύρια) με αύξηση αξίας 19%, σε σύγκριση με την προηγούμενη αποτίμηση (906 εκατομμύρια ευρώ το 2021).
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης για τη Vespa, την οποία ανέθεσε στην Interbrand ο Όμιλος Piaggio (PIA.MI), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σκούτερ και μοτοσυκλετών στην Ευρώπη και ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον κλάδο. Η μελέτη καταδεικνύει την παγκόσμια εμβέλεια της Vespa και όσον αφορά την ιδιαιτερότητα, τη σχεδίαση, τον τρόπο ζωής και την ψυχαγωγία.

“Συχνά γίνεται κατάχρηση του όρου ‘εμβληματικό’, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να χαρακτηριστεί αυτή η μάρκα”, λέει ο Manfredi Ricca, Global Chief Strategy Officer της Interbrand. “Η Vespa είναι μια ιστορική μάρκα, που όμως εξελίσσεται συνεχώς. Είναι κατ’ ουσία Ιταλική και ωστόσο αγαπήθηκε παγκοσμίως. Είναι μία premium μάρκα, όμως ανοιχτή σε όλους. Το έργο αποτίμησής όχι μόνο προσδιορίζει σε αριθμούς την επιτυχία αυτής της μάρκας, αλλά δείχνει ότι η Vespa αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της, μία διασταύρωση κινητικότητας, έκφρασης και κουλτούρας. Το διαμέτρημα και η επιτυχία των συνεργασιών της μάρκας μιλούν από μόνα τους.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον προσδιορισμό της οικονομικής αξίας του εμπορικού σήματος Vespa, η Interbrand χρησιμοποίησε αποδεδειγμένες ιδιόκτητες τεχνικές αποτίμησης επωνυμίας, ενσωματώνοντας στη χρηματοοικονομική ανάλυση πρωτογενή και ποσοτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω μιας παγκόσμιας έρευνας αγοράς, που πραγματοποιήθηκε σε 10 βασικές αγορές αναφοράς για τη Vespa (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Κίνα και Ινδία).
Η μάρκα Vespa επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση στις Ευρωπαϊκές αγορές και αποκτά μεγαλύτερη σημασία στις ΗΠΑ και την Ασία, παρουσιάζοντας ανάπτυξη ιδιαίτερα στην Ινδονησία, όπου ο Όμιλος Piaggio άνοιξε πρόσφατα ένα νέο εργοστάσιο για την τοπική αγορά.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η Vespa υπερβαίνει τα λειτουργικά όρια της κινητικότητας σε δύο τροχούς και αντιπροσωπεύει, στην αντίληψη των καταναλωτών παγκοσμίως, μια ευκαιρία να εκφραστούν στην κοινότητά τους και ένα αντικείμενο αναψυχής και διασκέδασης. Μάλιστα, οι πρόσφατες παγκόσμιες συνεργασίες με τον οίκο Dior, την ταινία “Luca” της Disney Pixar, τον Justin Bieber, την Lego και τέλος τον Mickey Mouse συνέβαλαν στην περαιτέρω ενίσχυση του μοναδικού DNA της μάρκας.
Η ανάλυση των 10 παραγόντων που συνθέτουν την ανταγωνιστική δύναμη της μάρκας, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη μελέτη της Interbrand, επιβεβαιώνει ότι η Συμπάθεια (Affinity) και η Μοναδικότητα (Distinctiveness) είναι ισχυρά σημεία για τη μάρκα Vespa, αποδεικνύοντας όχι μόνο τη βαθιά εγγύτητα μεταξύ αυτού του εμβλήματος και των πελατών του, αλλά και την ικανότητά του να αναπτύσσει συναισθηματική σύνδεση μαζί τους μέσα από εξαιρετικά διαφοροποιημένες και καινοτόμες δράσεις.
Εν συντομία, η Vespa επιβεβαιώνεται ως μάρκα μόδας και lifestyle σε δύο τροχούς, που προβάλλεται στο μέλλον με μια ξεκάθαρη στρατηγική, αναδεικνύοντας τη σχέση που έχει με το παγκόσμιο κοινό της που την ακολουθεί και την αγαπά.
Τα αποτελέσματα των εις βάθος αναλύσεων αποκαλύπτουν ότι, στο σύνθετο σενάριο του τρέχοντος μακροοικονομικού πλαισίου, το εμπορικό σήμα Vespa λειτουργεί όχι μόνο ως μέσο άμβλυνσης του κινδύνου, αλλά και ως γνήσιος επιχειρηματικός επιταχυντής. Περαιτέρω επιβεβαίωση αυτής της διπλής αξίας προκύπτει από τη συνεχή αύξηση της ικανότητας της μάρκας Vespa να κατευθύνει τις επιλογές των καταναλωτών σε έναν τομέα που παραδοσιακά ευνοεί τα λειτουργικά κριτήρια. Ένα άλλο βασικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ιδιαίτερα θετική στιγμή που βιώνει ο Όμιλος Piaggio: το 2022 πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα, φτάνοντας το ιστορικό ορόσημο των 2 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών, με ανάπτυξη +25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Piaggio Group
O Όμιλος Piaggio ο οποίος ιδρύθηκε το 1884, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σκούτερ και μοτοσυκλετών στην Ευρώπη και ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον κλάδο του. Έχει εισαχθεί στο Ιταλικό Χρηματιστήριο από το 2006 (PIA.MI) και έχει τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας: δίτροχα και τρίτροχα οχήματα (σκούτερ και μοτοσυκλέτες), ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και το Τμήμα Ρομποτικής (Piaggio Fast Forward) στην Βοστώνη. Το χαρτοφυλάκιο του Piaggio Group περιλαμβάνει μερικές από τις πιο γνωστές και εμβληματικές μάρκες ελαφριάς κινητικότητας όπως Piaggio, Vespa, Moto Guzzi, Aprilia, Ape και Piaggio Commercial. Με περισσότερους από 6,600 εργαζομένους, ο Όμιλος διαθέτει τα προϊόντα του σε περισσότερες από 100 χώρες και έχει οκτώ εργοστάσια παραγωγής, σε Ιταλία, Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Βιετνάμ και Αμερική. Διαθέτει επίσης τέσσερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) με περίπου 1,000 υπαλλήλους. Piaggio Group www.piaggiogroup.com

Vespa
Ήταν το 1946 όταν η Vespa έκανε το ντεμπούτο της στους δρόμους μιας Ευρώπης συντετριμμένης από τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, που ξεχείλιζε όμως από δημιουργικότητα και επιθυμία για ανανέωση. Μετά από εβδομήντα επτά χρόνια ιστορίας και πάνω από δεκαεννιά εκατομμύρια σκούτερ, η Vespa αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στυλ, κομψότητας και τεχνολογίας. Μία μάρκα γνωστή και αγαπημένη σε όλο τον κόσμο που, με πάνω από δύο εκατομμύρια οχήματα παραχθέντα την τελευταία δεκαετία, βιώνει μία από τις πιο ευτυχισμένες και δυναμικές περιόδους στην ιστορία της. www.vespa.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης