Δύσκολη και επικίνδυνη η συντήρηση των απορριμματοφόρων - Τι να προσέχουμε με τα σκουπίδια λόγω COVID-19

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020, 19:58
Δύσκολη και επικίνδυνη η συντήρηση των απορριμματοφόρων - Τι να προσέχουμε με τα σκουπίδια λόγω COVID-19

Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

     


Μία από τις ομάδες που δουλεύουν αυτές τις ημέρες  και βρίσκονται στις πρώτες γραμμές είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων, αυτοί που συντηρούν κ.ά.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς και να συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολο είναι το έργο τους αλλά και επικίνδυνο. Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για τον τρόπο που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη ζωή αυτών των εργαζομένων καλύτερη και να συνεισφέρει με τον τρόπο του. Διαβάστε τις οδηγίες που μας προέτρεψε να βάλουμε ένας από τους εκατοντάδες που συντηρούν τα μεγάλα αυτά οχήματα για να είναι όλες οι πόλεις καθαρές.

Ένα καθαρό απορριμμτοφόρο είναι σημαντικό για την υγεία των εργαζομένων, των οδηγών ακόμα και αυτών που τα επισκευάζουν...

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πρώτον: είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να μην τοποθετούνται στους μπλε κάδους αλλά στους κάδους κοινών απορριμμάτων.
Δεύτερον: αυτή την περίοδο ΜΗΝ αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες ή πολύ περισσότερο έξω από τους κάδους (μπλε ή πράσινους). Στους μεν μπλε κάδους αδειάστε τα ανακυκλώσιμα υλικά χύμα εντός του κάδου αφήνοντας εκεί στο τέλος της εκφόρτωσης και την σακούλα προσωρινής αποθήκευσης μίας χρήσης που χρησιμοποιήσατε στο σπίτι σας, ενώ για τα σκουπίδια χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
Τρίτον: κλείστε το καπάκι των κάδων για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
Τέταρτον: αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες σκόνης και μικροβίων.
Πέμπτο: οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

 

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ιδίως αυτές τις ημέρες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον COVID-19

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο στενό μας περιβάλλον:
  • Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
  • Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά.
  • Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
  • Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

 

Ακόμα και ο διαχωρισμός της ανακύκλωσης από άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό χρειάζεται προσοχή...

 

Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:

  • Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
  • Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020, 19:58