Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πριν από λίγες μέρες η Opel είχε επέτειο 90 χρόνων από το ρεκόρ ταχύτητας που είχε πετύχει με το Opel Ο Von Opel αγγίζει την ταχύτητα των 238 χλμ./ώρα και γίνεται θρύλος στη Γερμανία μέσα σε μία νύχτα…
Rak 2, το οποίο έπαιρνε κίνηση από πραγματικούς πυραύλους και οδηγό τον Fritz von Opel.

Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 1927, τότε που ο Fritz von Opel, εγγονός του ιδρυτή της γερμανικής εταιρείας, αποφάσισε να μπει ενεργά στο ερευνητικό πρόγραμμα των πυραύλων του εκδότη και αστρονόμου Max Valier.

Ο Fritz von Opel αφενός ήταν γοητευμένος από την τεχνολογία των πυραύλων και αφετέρου θεώρησε πως μια τέτοια κίνηση θα έκανε καλό στο όνομα της Opel. Στο project συμμετείχε και ο Friedrich Sander, ιδιοκτήτης εταιρείας που κατασκευάζει πυραύλους στερεού καυσίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 24 πύραυλοι παρήγαγαν ώση 6 τόνων

Από ρεκόρ σε ρεκόρ…

Η συνεργασία των τριών απέδωσε γρήγορα καρπούς και έτσι τον Απρίλιο του 1928 το Opel Rak 1 που Το να πιάσεις τα 8 δευτερόλεπτα στο 0-100 ήταν άθλος το 1928…έπαιρνε ώθηση από 12 πυραύλους με περίπου 40 κιλά εκρηκτικά «πάτησε» στην πίστα δοκιμών της Opel στο Russelsheim.

Εκεί κατάφερε να φτάσει από στάση τα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 8 δευτερόλεπτα, νούμερο ασύλληπτο για την εποχή. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ήταν αρκετό για την ομάδα της Opel, η οποία συμφωνεί ότι πρέπει να διεξαχθούν δοκιμές με υψηλότερες ταχύτητες.

Στις 23 Μαΐου, λοιπόν, πήγαν το Opel Rak 2 στην πίστα Avus στο Βερολίνο με τις δύο μεγάλες ευθείες. Το νέο όχημα αποτελούσε βελτιωμένη έκδοση του Rak 1, ήταν μακρύτερο με μήκος 4,88 μέτρων, είχε βάρος μόνο 560 κιλά, δεν είχε ούτε κινητήρα ούτε κιβώτιο αλλά 24 πυραύλους που παρήγαγαν ώση 6 τόνων. Στο τιμόνι του ο ίδιος ο Fritz von Opel έπιασε τα 238 χλμ./ώρα μπροστά σε πλήθος 3.000 θεατών που παραληρούσε.

Ο Fritz von Opel

Τρίτο τεστ και 256 χλμ./ώρα

Η συνεργασία Fritz von Opel και Friedrich Sander δεν έμεινε εκεί, αφού στις 28 Ιουνίου 1928 σημειώνουν νέο ρεκόρ για οχήματα σταθερής τροχιάς πετυχαίνοντας την ιστορική ταχύτητα των 256 χλμ./ώρα με το πυραυλοκίνητο όχημα Opel RAK 3, ενώ έπειτα στράφηκαν στην αεροπορία.

Τα πειράματα της Opel με τους πυραύλους σταμάτησαν λίγο αργότερα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και τότε η εταιρεία επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των οχημάτων.

Πριν από 90 χρόνια η Opel προκαλούσε δέος με τις υψηλές ταχύτητες των πρωτότυπων οχημάτων της...  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης