Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από… σήμερα οι καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα αλλάζουν. Το χιόνι θα κάνει την εμφάνισή του σε Οι άσχημες καιρικές συνθήκες απαιτούν  μεγάλη προσοχή στην οδήγηση… πολλές πόλεις και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ιδίως όταν κάνουμε χρήση του αυτοκινήτου. Δεδομένου και των ημερών χιλιάδες είναι οι εκδρομείς των εορτών που και αυτοί θα πρέπει να προσέχουν κάθε φορά που οδηγούν σε δρόμους με χιόνι ή και πάγο.

Η οδήγηση με τόσο δύσκολες συνθήκες απαιτεί γνώση και τεράστια προσοχή. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε απλές συμβουλές που καλό θα είναι να τις τηρήσετε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Απαλές κινήσεις και χαμηλές ταχύτητες επιβάλλει η οδήγηση στο χιόνι...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πως οδηγούμε στο χιόνι…

  • Κινούμαστε με μικρές ταχύτητες και δεν το… παίζουμε οδηγοί αγώνων.
  • Δοκιμάστε τα φρένα του αυτοκινήτου στις συνθήκες οδήγησης προκειμένου να ξέρετε πως θα αντιδράσει το αυτοκίνητό σας σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε απότομη χρήση.
  • Έχουμε χαμηλές στροφές στον κινητήρα ή αλλιώς όσο μεγαλύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο μπορούμε. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνουμε ανεπιθύμητα γλιστρήματα.
  • Αν χιονίζει έντονα ανάψτε το πίσω φως ομίχλης και τα εμπρός προβολάκια.

Αν έχετε τοποθετήσει χιονολάστιχα είναι σίγουρο πως θα λύσετε όχι μόνο πολλά προβλήματα αλλά θα έχετε και μεγαλύτερη ασφάλεια...

Επιπλέον χρήσιμες συμβουλές…

  • Το πιο ιδανικό είναι να έχουμε τοποθετήσει χιονολάστιχα. Αν όχι, τότε καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας αλυσίδες για παν ενδεχόμενο. Προσοχή, όχι τις πιο φθηνές που μπορεί ακόμα και να σπάσουν και να πάθουμε ζημιά στο αυτοκίνητο!
  • Θα πρέπει να έχουμε τοποθετήσει την κατάλληλη ποσότητα αντιπηκτικού υγρού στο ψυγείο αλλά και αντίστοιχο υγρό στο δοχείο για τους υαλοκαθαριστήρες.
  • Η μπαταρία του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. αν είναι στα τελειώματα καλό θα είναι να την αντικαταστήσετε.
  • Να έχετε μαζί σας και… αχρείαστα να είναι, ξύστρα χιονιού, γάντια, φακό και ένα μικρό φτυάρι.

Ο χιονάς σε πολλές περιοχές πλησιάζει. Διαβάστε τις συμβουλές του zougla.gr για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!
Στην περίπτωση που θα ακινητοποιήσετε αρκετές ώρες το αυτοκίνητό σας καλό είναι να μην τραβήξετε χειρόφρενο γιατί μπορεί να... παγώσει. Σε τέτοια περίπτωση βάλτε ταχύτητα στο κιβώτιο...

Σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες προκειμένου να μην κολλήσουν από τον πάγο...
Σε περίπτωση ακραίων συνθηκών κρατάτε μεγάλες αποστάσεις. Με τέτοιες συνθήκες τα φρένα δεν πιάνουν όπως θα θέλαμε...
Προσοχή. Έχοντας στα χέρια μας ένα 4x4 δεν σημαίνει πως μπορούμε να κινηθούμε παντού!
Ένας μικρός έλεγχος στον κινητήρα θα μας κάνει... καλό. Ελέγξτε, μπαταρία, αντιπηκτικό υγρό και υγρό για τους υαλοκαθαριστήρες

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης