Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλη μία χρονιά φεύγει και πριν την αποχαιρετήσουμε θα ήθελα να κάνω μία ανασκόπηση για τα αυτοκίνητα που είχα την τύχη να οδηγήσω και να κρίνω, είτε θετικά είτε αρνητικά. Όπως όμως αποδείχτηκε οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου γεγονός που δυσκολεύει στην τελική άποψη…

Ατελείωτες… δοκιμές
Σχεδόν όλα τα καινούργια αυτοκίνητα πέρασαν από τα χέρια μας της χρονιά που μας πέρασε. Μετά από σκέψη ξεχώρισα μερικά ανά εταιρεία και σας τα παρουσιάζω Οι εταιρείες παρουσίασαν αρκετά μοντέλα οπότε θα αρχίσω αλφαβητικά και έχοντας την εμπειρία των 16 ετών στην δημοσιογραφία αυτοκινήτου να σχολιάζω αυτά που μου έκαναν αίσθηση. Μπορεί κάποια να παραλείψω αλλά όπως και να το κάνεις δεν μπορείς σε ένα άρθρο να συμπεριλάβεις του πάντες και τα πάντα. Από την παρακάτω λίστα ίσως να μην δείτε ορισμένες μάρκες καθότι δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να οδηγήσω μερικά από τα μοντέλα τους. Αναφέρω ως παράδειγμα, την Porsche (κρίμα που η νέα Macan δεν ήρθε ποτέ στα χέρια μας αν και την ζητήσαμε), την Volvo (που μάλλον μας… ξέχασε) και δυστυχώς την Mazda (που προσωρινά δραστηριοποιείται στο κομμάτι του after sales).

Εύχομαι το 2015 να είναι μία γεμάτη χρονιά με ακόμα περισσότερες οδηγικές εμπειρίες!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Alfa Romeo
H ιταλική φίρμα έδειξε να μένει στάσιμη καθώς δεν παρουσίασε κάτι το συνταρακτικό με εξαίρεση την 4C που είδαμε…. στατικά, χάρη στον αντιπρόσωπο που την έφερε (Autoone).  Από εκεί και πέρα οι εκδόσεις diesel των δύο μοντέλων (ΜiTo, Giulietta) ήταν αυτές που μου άφησαν θετικές εντυπώσεις λόγω οικονομίας καυσίμου.

Η συλλεκτική και μοναδική αυτή τη στιγμή 4C στην Ελλάδα. Δυστυχώς μόνο την... είδαμε. Ελπίζω στο μέλλον να την οδηγήσουμε...

 

Audi
Παρότι είχα την ευκαιρία να οδηγήσω πολλά μοντέλα της premium μάρκας, αυτό που μου έκανε αίσθηση ήταν το Α8 με την κορυφαία θωράκιση και τον κινητήρα των 6.0 λίτρων!!! Σίγουρα μία καταπληκτική εμπειρία που ελάχιστοι (συμπεριλαμβανομένων πολιτικών προσώπων και αρχηγών κρατών) είχαν την ευκαιρία να ζήσουν.

Όταν έχεις στα χέρια σου το κορυφαίο σε θωράκιση A8 με το οποίο έχουν μετακινηθεί δεκάδες αρχηγοί Κρατών κάθεσαι και... πίσω για να νοιώσεις και εσύ κάπως...

 

Bentley
Η οδήγηση την κορυφαίας Continental GT με τους 600+ ίππους σίγουρα ήταν μία μοναδική εμπειρία. Ένας super car που προσφέρει εκρηκτικές επιδόσεις  και συνδυάζεται με την πολυτέλεια της βρετανικής φίρμας. Φυσικά δεν θα παραλείψω και την… απλή ανανεωμένη έκδοση GT αλλά και την πολυτελή Flying Spur που μπορεί να την οδήγησα, αλλά μου άρεσε όταν κάθισα και πίσω δεξιά παίρνοντας γεύση από το πως νοιώθει ένας επιχειρηματίας.

Αυτή είναι η ταχύτερη Bentley που υπάρχει στην Ελλάδα! Εφοδιάζεται με κινητήρα 6.0 λίτρων και αποδίδει 630 ίππους. Μοναδική η οδηγική εμπειρία που είχα μαζί της.


BMW

Το αυτοκίνητο που σίγουρα δεν με άφησε σε… ησυχία ήταν το ηλεκτρικό i3. Σίγουρα ήταν κάτι το διαφορετικό που σου δείχνει το μέλλον. Αξίζει να το δοκιμάσετε αλλά να ξέρετε ότι θα.. κολλήσετε. Εγώ πάντως κόλλησα με την 4άρα που θεωρώ ως ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν (ιδίως με το πακέτο Μ), ενώ αν και δεν το περίμενα, η νέα Χ4 ήταν το κάτι άλλο…

Το να έχεις τη δυνατότητα να... φορτίσεις με 'καύσιμο' (δηλαδή... ρεύμα) το αυτοκίνητο στο γκαράζ νομίζω πως είναι κάτι μοναδικό και δείχνει την τάση της εποχής για απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Chevrolet
Το Orlando με τον κινητήρα 1.4 και τους άπλετους χώρους ήταν ένα αυτοκίνητο που μου άρεσε πολύ. Επίσης η έκδοση hatchback του Cruze που σχεδιαστικά μου έκανε αρκετά… κλικ.

Μπορεί να... πάλιωσε αλλά είναι ένα πολύ ταξιδιάρικο και γεμάτο χώρους 7θέσιο μοντέλο...

Citroen
Δυστυχώς δεν είχα τη δυνατότητα να βρεθώ πίσω από το τιμόνι αρκετών αυτοκινήτων της Citroen, με εξαίρεση το C4 Picasso που πιστεύω πως έχει κάθε λόγο να παίζει… παιχνίδι στην κατηγορία των οικογενειακών.

Το C4 Picasso θα έλεγα ότι είναι η χαρά των παιδιών. Γι' αυτό και οι οικογενειάρχες το λατρεύουν λόγω χώρων...

Dacia
Σίγουρα η έκδοση Stepway ήταν αυτή που μου έκανε να αναρωτηθώ πόσο διαφορετική έχει γίνει η σύγχρονη Dacia που βρίσκεται πλέον κάτω από την ομπρέλα της Renault.

Η σύγχρονη Dacia μου αρέσει και όπως πάει μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε εκπλήξεις στο μέλλον...

Fiat
Δύο μοντέλα της Fiat μου άρεσαν, που δεν έχουν και καμία σχέση μεταξύ τους. To 500 diesel που όσο και να περνούν τα χρόνια έχει κάτι να σου δώσει και το… Freemont, που το έχω γράψει, ότι είναι ένα παρεξηγημένο αυτοκίνητο, λόγω κυβικών. Δεν υπάρχει περίπτωση να το οδηγήσεις, να έχεις μαζί σου παιδιά και να μην το λατρέψεις. Λίγο το κιβώτιο (το αυτόματο) δεν με ικανοποίησε αλλά σε γενικές γραμμές το αγάπησα!

Από το μικρό στο μεγάλο. Fiat 500 για... trendy καταστάσεις και Freemont για ατελείωτα ταξίδια!

Ford
Με το Fiesta ST απλά έζησα στιγμές που μάλλον είχα ξεχάσει. Απόλυτο, ποιοτικό, φοβερά γρήγορο και μάλιστα οικονομικό, γι’ αυτό που είναι. Επίσης μου άρεσε το ανανεωμένο Focus που μόνο… ανανεωμένο δεν θα το έλεγα με τόσες αλλαγές προς το καλύτερο. Άλλο ένα αυτοκίνητο που πρέπει να οδηγήσεις για να καταλάβεις τι γίνεται…

Το κορυφαίο ST με τους 182 ίππους στα 1.600 κ.εκ. σε βάζει στην πρίζα να πατήσεις λίγο (;) παραπάνω το γκάζι!!! Για το είδος του είναι φοβερό και με κράτημα που θα ζήλευαν πανάκριβα αυτοκίνητα....

Honda
Τώρα αν σας πω, ότι θα ξεχάσω την εμπειρία με ένα από τα 29 στον κόσμο αγωνιστικό Honda Civic Type R της Jas Racing τότε είναι σίγουρο πως θα… μεγαλώσει η μύτη μου από το ψέμα!!! Καταπληκτική εμπειρία που εύχομαι να ζήσουν και άλλοι!!!

Η αναμνηστική φωτογραφία με το αγωνιστικό Honda Type R που ο υπογράφων οδηγήσε (έστω και για λίγο) πριν το αυτοκίνητο ταξιδέψει γαι το Μόντε Κάρλο προκειμένου να συμμετάσχει στο ομώνυμο ράλι...

Hyundai
Από πλευράς της κορεατικής μάρκας, το i10 ήταν η απόδειξη πως μπορεί να είναι ένα καθημερινό αυτοκίνητο πόλης. Χωρίς πολλά, πολλά, σου στέλνει το μήνυμα ότι και με λίγα χρήματα μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου.

Πολύ... μεγάλο για μικρό το νέο Hyundai i10.

Kia
Η έκδοση GT του pro ceed ήταν αυτή που με άφησε ικανοποιημένο. Άφθονο… γκάζι  από μία μάρκα που κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Έκπληξη η έκδοση GT με τους 204 ίππους από την Kia.... Σίγουρα ο οδηγός του το ευχαριστιέται...

Lamborghini
Η νέα Huracan που είχα την τιμή να οδηγήσω πρώτος επί ελληνικού εδάφους είναι κάτι άλλο από τις Lamborghini που ήξερα μέχρι πριν από λίγους μήνες. Μου… καλοάρεσε διότι το νέο αυτό δημιούργημα – έργο τέχνης, της ιταλικής φίρμας έχει γίνει ευκολοδήγητο και μπορεί να χρησιμοποιείται για καθημερινή χρήση…

Μπορεί η νέα Huracan με τους 610 ίππους να είναι ένα super car αλλά χωρίς υπερβολή είναι πολύ άνετη ακόμα και για καθημερινή χρήση!!!

Maserati
Με το που βρέθηκαν πίσω από το τιμόνι της νέας γενιάς Quattroporte σκέφτηκα να φύγω… ταξίδι για την Θεσσαλονίκη. Τόσο απολαυστική ήταν η… άτιμη. Σαφώς ανώτερη από την προηγούμενη γενιά.

Νέα Maserati Quattroporte. Η μία και μοναδική στην Ελλάδα βρέθηκε στα χέρια μας και πραγματικά την ευχαριστηθήκαμε...

Mercedes
Η νέα GLA ήταν το κάτι άλλο. Ταξιδιάρα, με χώρους, σπορ νεανική σχεδίαση και αυτό το κάτι ξεχωριστό που σου μεταδίδει η Mercedes. Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής!!! Κολλάς και δεν το καταλαβαίνεις. Ιδίως τώρα που την αγοράζεις με 250 ευρώ το μήνα…

Αυτοκίνητο για όλες τις χρήσεις η νέα GLA. Για την πόλη, το ταξίδι, το χόμπι...

Mini
Αν και κάτι δεν μου καθόταν καλά με την πεντάθυρη έκδοση του νέου Mini, τελικά η συμβίωση μαζί του αποδείχτηκε… έρωτας. Το πιο trendy αυτοκίνητο (είτε με 3 είτε με 5 πόρτες) έχει στην «μεγάλη» με καλύτερους χώρους, πέντε πόρτες, κράτημα και οικονομία. Θέλω να το αγοράσω!!!

Η πεντάθυρη έκδοση του Mini είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει τις συνήθειες των υποψηφίων πελάτων της μάρκας αλλά και των ανταγωνιστών... (που μάλλον δεν έχει)

Mitsubishi
Το L200 δεν θέλω να το ξεχάσω. Μπορεί να είναι… αγροτικό αλλά θα το ήθελα και ως επιβατικό. Είναι ένα αυτοκίνητο που αν έχεις όρεξη και… κότσια θα περάσεις πολύ καλά μαζί του!!!

Αγροτικό, αγροτικό αλλά αυτά που σου προσφέρει το νέο L200 είναι κάτι που πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις. Όχι κουβαλώντας τσουβάλια αλλά κάνοντας extreme 4x4!!!

Nissan
Όταν έπεσε στα χέρια μου το Qashqai κατάλαβα ότι ο εισαγωγέας θα έχει πρόβλημα… με τις παραδόσεις. Ένα από τα κορυφαία SUV της αγοράς. Δεν σαρώνει τυχαία και στην Ευρώπη. Από πλευράς Nissan με εξέπληξε, για να είμαι ειλικρινής, και το Pulsar. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό, αλλά μου άρεσε πολύ…

Το νέο Qashqai έχει αλλάξει τελείως την εικόνα της μάρκας. Το να πεις ότι δεν σου αρέσει σίγουρα θα λες ψέματα...

Opel
Η νέα γενιά Corsa ήταν από πλευράς Opel το αμάξι που μου έδωσε να καταλάβω ότι η μάρκα θα παίξει σκληρό παιχνίδι στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Ειδικά ο νέος κινητήρας 1.0 λίτρου είναι ιδιαίτερα καλός. Σίγουρο αυτοκίνητο πόλης που σε βγάζει ασπροπρόσωπο…

Το νέο Opel Corsa που παρουσιάστηκε στην Σαντορίνη έδειξε πως θα συνεχίσει την πορεία του χωρίς κόπο...

Peugeot
Δεν θα πω πολλά για την μάρκα Peugeot. Απλά ότι το νέο 308 δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ήξερα/ξέραμε από παλιά. Ένα καταπληκτικό αυτοκίνητο που πρέπει να το οδηγήσεις οπωσδήποτε για να καταλάβεις γιατί γράφω όλα τα παραπάνω!!!

Αυτό το νέο 308 είναι ένα αυτοκίνητο που πραγματικά δεν το περιμένεις να είναι τόσο μα τόσο καλό!!!

Renault
Clio και τα… μυαλά στα κάγκελα. Το βλέπεις, το οδηγείς και μπαίνεις στην πρίζα να το αποκτήσεις. Όλα σε ένα. Τίποτε άλλο…

Άλλο ένα αυτοκίνητο που κάνει τα πάντα ιδίως στην Ελλάδα του 2014...

 
Seat
Εντυπωσιάστηκα με το τελευταίας γενιάς Leon καθώς είχα στα χέρια μου ένα δημοσιογραφικό αυτοκίνητο με σχεδόν 40.000 χιλιόμετρα. Όχι μόνο δεν άκουγα τίποτα (τριγμούς κ.λπ.) αλλά είχα και οικονομία στο φουλ. Άσε που σχεδιαστικά δεν περνά απαρατήρητο. Δεν μπορώ επίσης να παραλείψω την έκδοση φυσικού αερίου με την οποία ξεχνάς τα… παρατήρια!

Πολύ μέλλον έχει η τελευταία γενιά του Leon. Ιδίως η έκδοση diesel δεν παίζεται...
 

Skoda
Η Octavia είναι ένα από τα μοντέλα της μάρκας Skoda που όταν την οδηγώ μου αρέσει απίστευτα. Ο αέρας πολυτέλειας με παραπέμπει σε premium εταιρεία, που μάλλον, χωρίς υπερβολή, έχει γίνει…

Αμαξάρα η νέα Octavia αλλά οι εποχές είναι τέτοιες που έχουν φρενάρει την επιτυχία της...

Smart
Ότι και να γραφτεί για το Smart Fortwo εγώ προσωπικά θα το ήθελα. Η νέα γενιά είναι τελείως διαφορετική, με όμορφο εσωτερικό, είναι σταθερό στο δρόμο και όταν το έχω στα χέρια μου, θέλω να κάνω όλες μου τις δουλειές στην πόλη!!! Νομίζω πως οι περισσότεροι που το κατακρίνουν μάλλον δεν το έχουν ζήσει για να καταλάβουν αυτά που γράφω…

Για να καταλάβεις πόσο καλό και διαφορετικό είναι το νέο Smart πρέπει να το οδηγήσεις. Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε να λέμε...

Subaru
Και να ήθελα να ξεχάσω το παιχνιδιάρικο BRZ με την πίσω κίνηση δεν μπορώ. Σπορ, όμορφο, ξεχωριστό απλά το λες ξεκάθαρα ότι είναι το παιχνίδι που θα ήθελε κάθε μεγάλος άντρας για δώρο από τον Άγιο Βασίλη!!! Στην… αντίπερα όχθη το νέο Forester μου άρεσε γιατί είναι πολύ επιβλητικό και μου έβγαζε σιγουριά είτε το οδήγησα εντός είτε εκτός δρόμου…

Το BRZ είναι ένα παιχνίδι για μεγάλα παιδιά. Δεν γίνεται να το οδηγήσεις και να πεις ότι δεν σου άρεσε...

Suzuki
To νέο SX4 μου έδειξε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ένα όχημα για καθημερινή και όχι μόνο χρήση, που ο ιδιοκτήτης του θα το ευχαριστηθεί και δεν θα το μετανιώσει.

Το SX4 είναι αυτό που αναζητά ο σύγχρονος Έλληνας. Καθημερινό αλλά και... έτοιμο για όλα.

Toyota
Το νέο Aygo μπορεί να είναι ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης αλλά νομίζω πως αρκετοί θα το αγοράσουν και για φουλ χρήση. Δεν έχει καμία σχέση με την παλιά γενιά και το… δείχνει.

Νέα γενιά Aygo με αλλαγές παντού. Πλέον έχει γίνει και ποιοτικό.
 

VW
Πίσω από το τιμόνι του νέου Passat κατάλαβα ότι ορισμένες εταιρείες δεν… παίζονται και έχουν το μυαλό τους μόνο στην κορυφή. Μπορεί να είναι οικογενειακό αλλά εγώ προσωπικά έμεινε εντυπωσιασμένος διαπιστώνοντας τα κρατήματα του αλλά και τον εξοπλισμό που νομίζω πως υπάρχει μόνο σε πολύ ακριβά αυτοκίνητα…

Το νέο Passat μπορεί να δείχνει ένα συντηρητικό αυτοκίνητο αλλά επί της ουσίας κουβαλά μαζί του όλες τις σύγχρονες ανέσεις και κορυφαία συστήματα τεχνολογίας και άνεσης...

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης