Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Τελειωμό φαίνεται πως δεν έχει το κυνήγι της αυξημένης ιπποδύναμης. Εκεί που μαθαίνουμε πως κατασκευάστηκε ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με 1.000 ίππους και προσπαθούμε να «χωνέψουμε» το νούμερο αυτό, εμφανίζονται νέες εταιρίες που υπόσχονται ακόμα πιο ακραίες ιπποδυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα μεταφερόμαστε νοητά στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης και γνωρίζουμε το υπαρκτό (και όχι σε ψηφιακή απεικόνιση) Vayanne της DEUS, το οποίο αναπτύχτηκε σε συνεργασία με την Williams Advanced Engineering και την Italdesign.

Η σχεδιαστική του φιλοσοφία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σύμφωνα πάντα με την εταιρία, πηγάζει από την έννοια του άπειρου και του μινιμαλισμού. Η αλήθεια είναι πως η μπροστινή μάσκα θυμίζει αρκετά το σύμβολο για το άπειρο.

Το διθέσιο ηλεκτρικό hypercar θεωρητικά αποδίδει 2.200 ίππους «πατώντας» σε μία ειδικά κατασκευασμένη πλατφόρμα από την Williams. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εταιρίας, το σύνολο καταφέρνει το 0-100 σε 1.99 δευτ. ενώ η τελική του ταχύτητα ξεπερνά τα 400χλμ./ώρα. Αναφέρουμε τη λέξη θεωρητικά μιας και δεν έχει γίνει επίσημη μέτρηση, ακόμα τουλάχιστον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κερασάκι στην τούρτα όλων αυτών των πραγματικά εξωγήινων επιδόσεων είναι το γεγονός πως το μοντέλο έχει απόσταση από το έδαφος στα… 12 εκατοστά. Ο λόγος είναι για να πηγαίνει σε όλα τα τερέν και να είναι πρακτικό πέρα από ασύγκριτα γρήγορο. Ένας συνδυασμός που πρώτη φορά τείνει να γίνει πραγματικότητα σε τόσο ακραία νούμερα.

Η παραγωγή θα περιοριστεί σε μόλις 99 μονάδες και οι πρώτες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2025. Το αυτοκίνητο έχει «σάρκα και οστά» όμως μέχρι να αποδειχθούν τα τόσο υποσχόμενα νούμερα της εταιρίας, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι παρά τον ενθουσιασμό. Το μόνο σίγουρο είναι πως η νεοσύστατη DEUS έχει σοβαρούς παίχτες ως συμμάχους όπως είναι η Williams, κάτι που μας κάνει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για το συγκεκριμένο σύνολο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης