Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο Λος Άντζελες το τέταρτο μοντέλο της γκάμας της, ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο compact SUV με πολυδιάστατο χαρακτήρα και high-tech τεχνολογίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Tesla, το Model Y βασίζεται στο Model 3 σε ποσοστό 75%, υιοθετώντας στοιχεία και από το μεγάλο Model X. Διαθέτει την καλύτερη αεροδυναμική στην κατηγορία, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,23 Cd.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η τεράστια οθόνη αφής 15 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν υπολογιστή, μέσω του οποίου ο οδηγός μπορεί να χειριστεί τα πάντα και να λάβει πληροφορίες για την απόδοση του ηλεκτρικού συνόλου, την αυτονομία, τις καιρικές συνθήκες, την κίνηση στους δρόμους και πολλά ακόμη.

Από τον εξοπλισμό δεν θα μπορούσε να λείπει το σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Αρχικά, το Model Y θα είναι διαθέσιμο σε πενταθέσια διάταξη, με τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ να φθάνει το εκπληκτικό νούμερο των 1.800 λίτρων με τις δύο σειρές καθισμάτων αναδιπλωμένες. Το 2021, όμως, θα προσφέρεται και ως επταθέσιο.

Η εμπορική πορεία του μοντέλου θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020. Οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των εκδόσεων Performance, Dual Motor AWD και Long Range, με τη βασική Standard να έρχεται την άνοιξη του 2021. Η αυτονομία με μία πλήρη φόρτιση ανέρχεται στα 480, 505 και 540 χιλιόμετρα, αντίστοιχα.

Το αυτοκίνητο είναι συμβατό και με τον ταχυφορτιστή Supercharger 3, ο οποίος μπορεί να προσφέρει αυτονομία 120 χιλιομέτρων έπειτα από μόλις 5 λεπτά φόρτισης. Όσο για τις τιμές, στις ΗΠΑ θα ξεκινούν από 47.000 δολάρια για την έκδοση Performance, από 51.000$ για την Dual Motor AWD και από 60.000$ για τη Long Range. Η βασική Standard θα έχει αυτονομία περίπου 370 χιλιόμετρα και θα κοστίζει 39.000 δολάρια.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης