Το υπουργείο Υποδομών βάζει τέλος στις διελεύσεις βαρέων οχημάτων από το παράπλευρο οδικό δίκτυο με τροπολογία που κατέθεσε και, θεσπίζει αναλογικά ηλεκτρονικά διόδια στο οδικό δίκτυο που δεν υπάγεται στις Συμβάσεις Παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.

Πιο συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη τροπολογία απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών, μηχανημάτων έργου, οχημάτων αγροτικής χρήσης, επαγγελματικής χρήσης και λοιπών βαρέων οχημάτων στους παράδρομους. Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, μπορούν να καθοριστούν εξαιρέσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για ειδικές κατηγορίες οχημάτων ιδιοκτητών όμορων περιοχών, ΚΤΕΛ που καλύπτουν συγκεκριμένους οικισμούς, κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τις εισόδους της χώρας, ο υπουργός Υποδομών θα αποφασίζει για την υπηρεσία προπληρωμένης κάρτας διόδου για τη χρήση του συνόλου του εθνικού δικτύου ή τμήματός του επιλεγμένης διάρκειας ισχύος με αναλογική χρέωση και για τον τύπο της προπληρωμένης κάρτας που τοποθετείται στο όχημα. Από τις ρυθμίσεις για τα διόδια εξαιρούνται οι παραχωρημένοι δρόμοι, επομένως το πεδίο εφαρμογής τους είναι Εγνατία οδός και οι κάθετοι άξονες.

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται:

Τα σημεία ανέγερσης και λειτουργίας σταθμών διοδίων, είτε καθολικά στο σύνολο του οδικού δικτύου, είτε κατά τμήμα αυτού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ηλεκτρονικού μέσου παρακολούθησης διοδίων τελών του περίπτωσης (α) της παραγράφου 1 και σε σημεία εισόδων και εξόδων του δικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ύψος τελών ανά κατηγορία οχήματος και ανά διανυόμενο χιλιόμετρο ή χρονική περίοδο χρήσης της παραγράφου 7 του παρόντος.

Οι απαλλαγές υποχρέωσης καταβολής τελών διοδίων σε ειδικές κατηγορίες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ιδίως σε άνεργους, ΑμεΑ, κατοίκους όμορης του δικτύου περιοχής, καθώς και σε οχήματα εξυπηρέτησης εκτάκτων αναγκών όπως οχήματα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ελληνικής Αστυνομίας, ασθενοφόρα.

Η κατάργηση των μετωπικών σταθμών διοδίων ανάλογα με την τμηματική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων.

Τέλος, με την ίδια ρύθμιση ιδρύεται νέα υπηρεσία στο υπουργείο Υποδομών η οποία θα έχει τη γενική ευθύνη των διοδίων στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, θα έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση και χρέωση τελών διοδίων, την ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και επεξεργασίας κυκλοφοριακών φόρτων, τη διαχείριση του κέντρου παρακολούθησης διοδίων της υπηρεσίας, τη σύνταξη προδιαγραφών για ενιαία αναλογικά διόδια και τη γνωμοδότηση για τη χωροθέτηση σταθμών είσπραξης χρέωσης τελών διοδίων στο οδικό δίκτυο και σε εισόδους της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης