Έξι νέα μοντέλα υποβλήθηκαν πρόσφατα σε δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP. Πρόκειται για τα Audi A3, Ford B-MAX, Isuzu D-Max, Kia Cee’d, Renault Clio και Volvo V40. Από τα προαναφερθέντα, το νέο D-Max κατάφερε να αποσπάσει τέσσερα αστέρια ασφαλείας, με την απόδοση να είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το μοντέλο που δοκιμάστηκε το 2008.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα αυτοκίνητα έλαβαν από πέντε αστέρια, με το Volvo V40 να πετυχαίνει και την κορυφαία βαθμολογία στην κατηγορία του. Σημαντικό στοιχείο του είναι η καινοτομία με τον αερόσακο για τους πεζούς, γεγονός που έδωσε στο σουηδικό μοντέλο βαθμολογία 88% στην προστασία των πεζών, η υψηλότερη που έχει επιτευχθεί ποτέ σε αυτό το μέρος της αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τομέας στον οποίο βελτιώθηκαν τα περισσότερα αυτοκίνητα ήταν η προστασία των πεζών. Σύμφωνα μάλιστα με τον Michiel van Ratingen, γενικό γραμματέα του EuroNCAP: «Στην Ευρώπη, το 14% του συνόλου όσων χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία είναι πεζοί. Αν και τα τελευταία τρία χρόνια ο Euro NCAP έχει αυξήσει τις απαιτήσεις του, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ανταποκριθεί στην πρόκληση. Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σήμερα ήταν αδιανόητα μόλις πριν από λίγα χρόνια».

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης


Αποτελέσματα από τα crash test των 6 μοντέλων

Δείτε το video με την πρόσκρουση του Volvo V40

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εικόνες από τις δοκιμές του EuroNCAP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης