Επιμέλεια: Στέφανος Παπαδόπουλος

Η «15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» ολοκληρώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021, σε 40 πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή 2.500 πολιτών για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα». Με πάθος και δυναμισμό, 600 εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.Α.Σ.) «Πάνος Μυλωνάς» προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες που παρευρέθηκαν στα κατά τόπους σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας υπόψη ότι 1 στους 4 θανάτους από τροχαία, οφείλεται στην οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ, κεντρικός άξονας της δράσης ήταν ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί». Οι εθελοντές προέτρεπαν τις παρέες, να ορίσουν το άτομο που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ, προκειμένου να είναι ο «οδηγός της παρέας». Φορώντας ένα αναγνωριστικό βραχιολάκι, στο τέλος της βραδιάς θα κάνει ένα φιλικό αλκοτέστ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του. 

Πλατεία ΑίγιναςΠαρά τον ενθουσιασμό των εθελοντών και το μεγάλο ενδιαφέρον των προσερχόμενων οδηγών για να ενημερωθούν, σε κάποιες περιοχές οι οδηγοί μάλλον… τα «ήπιαν», αφού αρκετοί δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους. Πιστεύουμε ότι με πίστη, προσπάθεια και επιμονή, χρόνο με το χρόνο, το μήνυμα θα περνάει σε όλο και περισσότερους καταναλωτές.

Βόλος - Τα κύματαΤα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ ήταν: Στα θετικά, ποσοστό 88% βρέθηκε να είναι κάτω από το όριο, ενώ 53% εξ’ αυτών δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ. Στα αρνητικά, ποσοστό 12% ήταν πάνω από το όριο (65% άνδρες, 35% γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας τα 32,5 έτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά ήταν η Λαμία, η Άρτα και η Κέρκυρα, ενώ οι πόλεις με τα πιο ανησυχητικά ποσοστά (συμμετέχοντες που δέχτηκαν να δεσμευτούν ως οδηγοί της παρέας, αλλά βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν τα Τρίκαλα και το Χαλάνδρι με ποσοστό 38% και 29% πάνω από το όριο, σε σχέση με το πανελλαδικό 12%.  

Σέρρες - Volta StoriesΣτην έρευνα που υλοποίησε το Ι.Ο.Α.Σ. το ίδιο βράδυ στους οδηγούς που θέλησαν να συμμετάσχουν, φάνηκε ότι το 50% είχε προγραμματίσει από πριν να γίνει οδηγός της παρέας, το 28,9% ενθαρρύνθηκε από το Ι.Ο.Α.Σ. για να γίνει ο οδηγός της παρέας, ενώ το 87% θεωρεί ότι διασκέδασε εξίσου ή περισσότερο από τους φίλους του.

Πάτρα - Navona Club di OggiΜε λίγα λόγια, έξι στους δέκα οδηγούς στην Ελλάδα θεωρούν ότι ο «οδηγός της παρέας», μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ και να οδηγήσει, αρκεί να είναι κάτω από το όριο!

Ναύπλιο - Πλατεία ΣυντάγματοςΗ 15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα ήταν σε νούμερα: 

2.500 οδηγοί, 1970 φιλικά αλκοτέστ, 600 εθελοντές, 40 πόλεις, 40 σημεία διασκέδασης, 6 συνδιοργανωτές (Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Κρήτης) , 2 Αιγίδες (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος – Κ.Ε.Δ.Ε.), 8 θεσμικοί συνεργάτες (ΕΛ.ΑΣ., ΟΑΣΑ, Συμμαχία για την ασφάλεια και τον πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μεταφορών & Λήψης Αποφάσεων Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, 1 Μεγάλος Υποστηρικτές (Ε.Ν.Ε.Α.Π) , 8 υποστηρικτές  (ACS, Beat Taxi App., Coca Cola 3E, Chipita, Dräger, Flax, Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.-Βιομηχανία Μπισκότων & Ειδών Διατροφής και Tea Route) και τέλος, οι πάνω από 30 εθελοντικοί & τοπικοί φορείς. 

Αθήνα - FaustΑυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Αίγινας, Δήμος Άνδρου, Δήμος Σερρών, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Ναυπακτίας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Λαμιέων, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Φάος», Ι.Ε.Κ ΟΡΙΖΩΝ, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Εθελοντικό Σωματείο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. Ηράκλειο Κρήτης, Ομάδα Εθελοντών, «ΡΕθελοντώ», Ομάδα Εθελοντών στα Χανιά «Με οδηγό: τη ζωή», Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Χαλκίδας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Λαμίας, Λέσχη Lions  Κω, Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Κοινωνικό Φαρμακείο της Equal Society Κέρκυρας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Αμαλιάδας, Πύργου, Σερρών, Μεσολογγίου, Ναυπλίου, Άργους, Ε.ΚΑΤ.Ο Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας και Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Κορινθίας και Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου, που τους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Καραμανλή με τον ειδικό εντεταλμένο του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια

Τροχαίο ατύχημα με Μclaren στη Λ. Ποσειδώνος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης