Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Την περσινή χρονιά η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) επέβαλε το υπέρογκο πρόστιμο των 210 εκατομμυρίων δολαρίων στη Hyundai Motor America. Η εταιρεία δέχθηκε να αποπληρώσει το πρόστιμο χωρίς ενστάσεις και η NHTSA αποφάσισε να επιβραβεύσει τον πληροφοριοδότη που οδήγησε στην αποκάλυψη του θέματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, ο άνθρωπος που έφερε στο φως πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις του νόμου περί ασφάλειας τόσο από τη Hyundai όσο και από την Kia θα παραλάβει 24.000.000 δολάρια για τη συνεισφορά του στην αποκάλυψη του ζητήματος. Αποτελεί το 30% του συνολικού ποσού των 81 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε σε μετρητά η αυτοκινητοβιομηχανία. Χρειαζόμαστε πληροφοριοδότες
Σύμφωνα με τη NHTSA, τόσο η Kia όσο και η Hyundai ανέφεραν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα του ζητήματος και εκεί είναι που ο πληροφοριοδότης παρέδωσε τις παραπάνω πληροφορίες, οδηγώντας στο μεγάλο πρόστιμο αλλά και στη μετέπειτα προσωπική του αποζημίωση.
Μάλιστα, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας μέσω του αναπληρωτή διαχειριστή της Dr Steven Cliff ανέφερε: «Οι πληροφοριοδότες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά πληροφοριών στο NHTSA σχετικά με σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που είναι κρυμμένα από τον οργανισμό. Αυτές οι πληροφορίες είναι κρίσιμες για τη δημόσια ασφάλεια και δεσμευόμαστε να επιβραβεύουμε όσους μας φέρνουν πληροφορίες».

Έως και 30% κάθε προστίμου μπορεί να παραλάβει κάθε πληροφοριοδότης

Η αλήθεια είναι πως με την προοπτική μίας τόσο μεγάλης αποζημίωσης, δίνεται ένα μεγάλο κίνητρο σε αρκετούς υπαλλήλους εταιρειών να μετατρέπονται σε πληροφοριοδότες, με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά την ευκαιρία να λάβουν έως και το 30% από το πιθανό ανάλογο πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει η εκάστοτε εταιρεία.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης