Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Μέχρι να εμφανισθεί ο «αόρατος» εχθρός στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο πήγαιναν καθημερινά στους χώρους εργασίας τους. Κυρίως στα εργοστάσια αλλά και στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες οι εργαζόμενοι «κτύπαγαν»  την κάρτα εργασίας τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ραγδαία εξάπλωση όμως του Covid 19 και τα εκατομμύρια θανάτων ανάγκασε τις επιχειρήσεις να κάνουν άμεσες αλλαγές στον τρόπο εργασίας. Αρχικά κάποιες έβαλαν λουκέτο μέχρι να βρεθεί λύση. 
Κάποιες άλλες εφάρμοσαν την τηλεργασία. Που τελικά αποδείχθηκε αποτελεσματική.

Τώρα όσο ο ιός ελέγχεται με τα εμβόλια, τις μάσκες και τα μέτρα προφύλαξης  τόσο επιστρέφουμε στους παλιούς ρυθμούς.Ωστόσο και σ αυτή την περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα η Nissan με την τεχνολογία  διαχείρισης της θερμοκρασίας του σώματος  ελέγχει κάθε εργαζόμενο που εισέρχεται στο χώρο εργασίας του.

Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε από την Computer Engineering & Consulting Ltd (CEC) και βασίζεται στη δήλωση ανοικτής πρόσβασης IP κατά του COVID-19. 
Ανάλογα με την επιχείρηση το σύστημα χρησιμοποιεί ένα θερμόμετρο ή μια θερμική κάμερα για την ανέπαφη λήψη μετρήσεων των θερμοκρασιών του σώματος των εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε εργαζόμενος που εισέρχεται στο χώρο εργασίας, αυτόματα το σύστημα ελέγχει και καταγράφει την θερμοκρασία του σώματος. Οι υπάλληλοι έχουν εισάγει αρχικά όλα τα στοιχεία τους έτσι ώστε να καταχωρούνται οι θερμοκρασίες τους αυτόματα στο σύστημα.
Έτσι κάθε ένας που φθάνει στο χώρο εργασίας του είναι υγιής και με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι δουλεύουν ήσυχοι και αποδίδουν περισσότερο.

Η Nissan ανακοίνωσε πρόσφατα  ότι θα επιτρέψει την ελεύθερη χρήση της τεχνολογίας της  «διαχείρισης  θερμοκρασίας σώματος» . Φυσικά όσοι υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι συνεχίζουν το σύστημα back-office. ‘Όμως όσοι υπάλληλοι της Nissan εργάζονται στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα και πρέπει να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους, απαιτούνται μέτρα ασφάλειας  για να είναι όλοι υγιείς.

Σίγουρα η μάσκα και η απολύμανση χεριών είναι μια ασφάλεια. Όμως με τη συσκευή του ελέγχου θερμοκρασίας σώματος κανένας με πυρετό (που θα μπορούσε να είναι ύποπτος με κρούσμα κορωνοϊού) δεν μπορεί να εισέλθει στο  γραφείο η στο εργοστάσιο.

Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματος και γενικότερα ο ιατρικός έλεγχος κάθε εργαζόμενου εφαρμόσθηκε με επιτυχία από το 2020 στα εργοστάσια  της Nissan ,στην Ιαπωνία.
Σήμερα, στα πλαίσια της διαχείριση της υγείας και την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης στους  χώρους εργασίας  η  Nissan χορηγεί την  άδεια χρήσης της  συγκεκριμένης τεχνολογίας,  σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης Ανοικτής Πρόσβασης IP κατά του COVID-19. 

Έναντι οποιονδήποτε δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, η Nissan συμφώνησε να μην ζητήσει αποζημίωση ούτε να διεκδικήσει κανένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μοντέλο χρησιμότητας, σχέδιο ή πνευματικά δικαιώματα.

Καλό θα είναι να εφοδιαστούν με την τεχνολογία  διαχείρισης της  θερμοκρασίας του σώματος  όχι μόνο οι  επιχειρήσεις της Nissan αλλά και άλλοι κολοσσοί που απασχολούν εκατομμύρια εργαζομένους.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης