Αυτόνομη οδήγηση, τεχνητή νοημοσύνη, αυτόματο φρενάρισμα, οθόνες 3D. Αυτές είναι ορισμένες από τις πρωτοποριακές τεχνολογίες που περιλαμβάνουν τα καινούργια αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, στην Jaguar Land Rover, η επιστημονική ομάδα και οι μηχανικοί εξελίσσουν ένα σύστημα που θα σας αφήσει άφωνους. Η τεχνολογία βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης και έχει ως στόχο να αντιλαμβάνεται πότε οι επιβάτες ζαλίζονται ή νιώθουν ναυτία, προβαίνοντας στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Μέσω ειδικών βιομετρικών αισθητήρων, μίας μονάδας επεξεργασίας και ενός αλγορίθμου, το σύστημα αναλύει κάθε κίνηση του σώματος των επιβατών ξεχωριστά, των ματιών και της στάσης του κεφαλιού. Αν διαπιστώσει ότι υπάρχει περίπτωση να ζαλιστεί κάποιος από τους επιβαίνοντες, προσαρμόζει αυτόματα το προφίλ οδήγησης, τη θέση του καθίσματος, τον κλιματισμό, την ένταση της μουσικής, ακόμα και τη λειτουργία της ανάρτησης, προκειμένου να μειώσει την κλίση του αμαξώματος, τα τραντάγματα και τον θόρυβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία έχει προβεί σε δοκιμές του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες και έχει συλλέξει δεδομένα έπειτα από 24.000 χιλιόμετρα διαδρομών. Η τεχνολογία θα αφορά τα αυτοκίνητα που φέρουν αυτόνομη οδήγηση και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα μειώνει έως και 60% τις επιπτώσεις της ναυτίας.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης