Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου, κίνηση αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια μέσα στην πόλη για 50 χιλιόμετρα, απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, τετρακίνηση και υψηλές δυνατότητες κίνησης σε όλα τα εδάφη. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων Renegade 4xe και Compass 4xe.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα Plug-in Hybrid μοντέλα της Jeep είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά, ολοκληρώνοντας την γκάμα των Renegade και Compass. Οι εκδόσεις με το διακριτικό 4xe αποτελούν τα πιο προηγμένα, αλλά και τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα που κατασκεύασε ποτέ η αμερικανική φίρμα.

Τα δύο επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα εφοδιάζονται με έναν 1.300άρη κινητήρα βενζίνης turbo κι ένα ηλεκτρικό μοτέρ που βρίσκεται στον πίσω άξονα και το οποίο λαμβάνει ενέργεια από μπαταρία χωρητικότητας 11,4kWh.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσφέρονται σε δύο εκδόσεις ισχύος (190 ίπποι στη Limited και 240 ίπποι στις S και Trailhawk). Το υβριδικό σύνολο συνδυάζεται με εξάρι αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 130 χλμ./ώρα στην ηλεκτρική λειτουργία και στα 200 χλμ./ώρα στην υβριδική.

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τις οδηγικές προτιμήσεις, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα λειτουργίας (Hybrid, Electric και E-save), μέσω του σχετικού επιλογέα που βρίσκεται στην κονσόλα. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιείται ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση.

Αναλυτικά τα προγράμματα:

HYBRID: Είναι το βασικό πρόγραμμα με το οποίο ξεκινά το αυτοκίνητο. Είναι σχεδιασμένο να διαχειρίζεται το σύστημα με τον πλέον αποδοτικό τρόπο για μέγιστη απόδοση και οικονομία. Ο θερμικός και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν παράλληλα με το σύστημα να δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρική κίνηση. Όταν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας μειωθεί, τότε χρησιμοποιείται ο θερμικός κινητήρας ακολουθώντας έναν ειδικό αλγόριθμο (Hybrid Control Processor-HCP) ώστε να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του συστήματος. 

ELECTRIC: Σε αυτή τη λειτουργία το σύστημα προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση με μέση αυτονομία 50 χλμ. Το πρόγραμμα βελτιστοποιεί την κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια μέσω διαφορετικής ρύθμισης του HCP. Το όχημα κινείται αμιγώς ηλεκτρικά όσο το επιτρέπει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και στη συνέχεια -αν πέσει η φόρτιση ή αν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του γκαζιού μέχρι το τέρμα της διαδρομής- περνά αυτόματα στη λειτουργία HYBRID. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ιδανική για την κίνηση στα κέντρα των πόλεων, ενώ προσφέρει τελική ταχύτητα έως 130 χλμ./ώρα.

E-SAVE: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατηρεί τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας και υποστηρίζει δύο δευτερεύουσες λειτουργίες που ονομάζονται Passive E-SAVE και Active E-SAVE.

Passive E-SAVE: Διατηρεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και με τη βοήθεια του θερμικού κινητήρα.

Active E-SAVE: Φορτίζει την μπαταρία στο 80% μέσω της λειτουργία του θερμικού κινητήρα και του εμπρός τοποθετημένου ηλεκτροκινητήρα-γεννήτριας.

Όπως όλα τα Jeep, έτσι και αυτά έχουν υψηλές εκτός δρόμου δυνατότητες. Τα ηλεκτρικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων ελέγχου και των καλωδιώσεων μεταξύ της μπαταρίας και του κινητήρα, είναι απόλυτα στεγανά και αδιάβροχα. Τα αυτοκίνητα μπορούν να περάσουν από υδάτινα κωλύματα έως 40 εκ., ενώ οι εκδόσεις Trailhawk 4xe με τη διάκριση «Trail Rated» φθάνουν τα 50 εκ.

Ο εξοπλισμός του είναι πλήρης, περιλαμβάνοντας το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού (ADAS), αυτόματα φώτα, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 8,4 ιντσών που διαθέτει δυνατότητα mirroring μέσω των εφαρμογών Apple Car Play και Android Auto και πολλά ακόμη.

Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί εν κινήσει ή μέσω πρίζας σε οικιακό (μέσω των easyWallbox / Connectd Wallbox) ή δημόσιο δίκτυο φόρτισης. Η μέση κατανάλωση καυσίμου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι εκπομπές CO2 κάτω από 50 γρ./χλμ.

Οι τιμές ξεκινούν από 41.900 ευρώ για το Renegade 4xe και από 45.900 ευρώ για το Compass 4xe. Τα μοντέλα καλύπτονται από 4ετη εργοστασιακή εγγύηση ή 160.000 χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθειας. Η εγγύηση για τη μπαταρία του υβριδικού συστήματος είναι 8ετης με ισχύ έως 160.000 χλμ.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως οι χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων δεν καταβάλλουν φόρο, καθώς οι λιανικές τιμές προ φόρων δεν υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης