Η Tesla παρουσίασε επίσημα το πολυαναμενόμενο Model X, το πρώτο SUV παραγωγής του κόσμου που κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό μοντέλο εντυπωσιάζει με την σχεδίασή του, διαθέτοντας το μεγαλύτερο παρμπρίζ ώστε να προσφέρει τέλεια πανοραμική ορατότητα σε όλους τους επιβάτες και τις πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, επιτρέποντας την εύκολη επιβίβαση και αποβίβαση στις πίσω θέσεις.

Εντυπωσιακή είναι και η αεροδυναμική, με την Tesla να κάνει λόγο για συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0.24. Αυτό επετεύχθη χάρη στο ενεργό πίσω spoiler το οποίο έχει τρεις ρυθμίσεις. Τα φωτιστικά σώματα είναι τεχνολογίας LED εμπρός και πίσω, με τον εξοπλισμό να περιλαμβάνει αερανάρτηση, πακέτο ενεργητικής ασφάλειας που συνδυάζει ραντάρ, κάμερες και σόναρ, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος και κλιματισμό με «Bioweapon Defence Mode» που διατηρεί καθαρή την ατμόσφαιρα στην καμπίνα και  προστατεύει τους επιβάτες από βακτήρια και αέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εσωτερικό συνδυάζει την κομψότητα, με την πολυτέλεια και την πρακτικότητα. Διαθέτει τρεις σειρές καθισμάτων με δύο διαμορφώσεις: είτε εξαθέσια σε 2+2+2 είτε επταθέσια σε 2+3+2, με την τρίτη σειρά να έχει τη δυνατότητα πλήρους αναδίπλωσης, αυξάνοντας το χώρο αποσκευών.  Στο ταμπλό υπάρχει μια μεγάλη οθόνη αφής από την οποία ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Το νέο Model X προσφέρεται σε δύο τετρακίνητες εκδόσεις, την 90D και την P90D. Η πρώτη τροφοδοτείται από δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 259 ίππων έκαστος, με τα 0-100 χλμ/ώρα να επιτυγχάνονται σε 5,1 δευτερόλεπτα και την αυτονομία να αγγίζει τα 414 χιλιόμετρα. Η δεύτερη και πιο ισχυρή φέρει ένα ηλεκτρικό μοτέρ 259 ίππων και ένα 503 ίππων! με τις επιδόσεις να συναρπάζουν. Τα 0-100 έρχονται σε 4 δευτερόλεπτα και η αυτονομία είναι στα 402 χιλιόμετρα, ενώ αν επιλέξει κάποιος το βελτιωτικό πακέτο «Ludicrous Speed» χρειάζεται μόλις 3,4΄΄ για να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα.  

Οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες στο πάτωμα του αυτοκινήτου, με την αμερικανική εταιρεία να κάνει λόγο για το πρώτο SUV παγκοσμίως που βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια σε όλες τις κατηγορίες των δοκιμών πρόσκρουσης. Τα βιβλία παραγγελιών της Tesla Motors έχουν ανοίξει για το Model X, με τις πρώτες παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης