Το κάθισμα είναι ένα από τα βασικότερα εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου. Με αυτό γίνεται η πρώτη επαφή των επιβατών και σε αυτό κάθεται ο οδηγός σε καθημερινή βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να εξελίξει όσο τον δυνατόν περισσότερα τα καθίσματα των αυτοκινήτων της και να βελτιώσει την άνεση και την ποιότητα, η Ford δημιούργησε ένα πρωτοποριακό ρομπότ, το οποίο προσομοιώνει με ακρίβεια τις κινήσεις οδηγού και επιβατών.

Το «Robutt» έχει τις διαστάσεις ενός μέσου άντρα και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νέο Fiesta. Στόχος των ερευνητών είναι να αξιολογήσουν τα καθίσματα, μέσω των «οπισθίων» του ρομπότ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν χάρτες πίεσης, ώστε να καθορίζουν το αποτύπωμα στο κάθισμα, ένα στοιχείο που τους επιτρέπει να δοκιμάζουν τη φθορά και αντοχή των υλικών χρησιμοποιώντας τη ρομποτική λεκάνη σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.  

«Από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, το κάθισμα δημιουργεί μία εντύπωση άνεσης και ποιότητας», δήλωσε η Svenja Froehlich, μηχανικός στο τομέα της αντοχής στην ευρωπαϊκή έδρα της Ford, στην Κολωνία της Γερμανίας. «Στο παρελθόν, χρησιμοποιούσαμε πνευματικούς κυλίνδρους που απλά κινούνταν πάνω – κάτω. Με το Robutt μπορούμε τώρα να αναπαράγουμε με μεγάλη ακρίβεια τη συμπεριφορά των ανθρώπων».

Το Robutt χρησιμοποιήθηκε σε δοκιμές προσομοίωσης δέκα χρόνων μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων στο πλαίσια δοκιμών του νέου Fiesta – όπου κάθεται και σηκώνεται 25.000 φορές. Ο νέος τύπος δοκιμής εφαρμόζεται τώρα σε όλα τα οχήματα της Ford στην Ευρώπη. 


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης